Dönemin en gelişmiş deniz kuvvetleri, Çanakkale Boğazı'nda ilerliyordu. Hedefleri; İstanbul'u ve Boğazları ele geçirmekti. Karşılarında ise vatanı savunmak için kanlarının son damlasına kadar büyük cesaretle savaşmaya hazır Mehmetçik vardı. İlk zafer, deniz savaşlarıyla kazanıldı. Mehmetçik ve düşman donanması, 18 Mart 1915 günü karşı karşıya geldi. Türk topları, Nusret Mayın Gemisi'nin denize döşediği mayınlar, art arda patladı. Düşman bozguna uğratıldı.
‘ÖLMEYİ EMREDİYORUM'
Çanakkale'yi denizden geçemeyen düşman bu kez Gelibolu üzerinden saldırıya başladı. Tarih, 25 Nisan 1915'ti. Yarbay Mustafa Kemal, askerlere şu tarihi emri verdi: “Size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir.” 25 Nisan 1915'te başlayan Çanakkale Kara Savaşları 7-8 ay devam etti. Atatürk ve komutasındaki Mehmetçik, Arıburnu, 1. Anafartalar, Conkbayırı ve 2. Anafartalar'da zafer üstüne zafer kazandı. Deniz zaferini, kara zaferiyle taçlandırdı.
Nusret Mayın Gemisi
1915 Çanakkale savaşlarına damgasını vuran Nusret Mayın Gemisinin asıl adı “Nusrat” olup,“yardım” anlamına gelmektedir. Nusret Mayın Gemisi 7/8 Mart 1915’te karanlık limana sahile paralel olarak döktüğü 26 mayınla 18 Mart 1915 deniz zaferinin kazanılmasında Türk tarihinde önemli bir rol oynamıştır. I. Dünya Savaşı boyunca Çanakkale’de kullanılan bu gemi 1918 Mondros Mütarekesinden sonra sekiz yıl görev dışı kalmıştır.
Gemide görevli Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı Bey
Gemide görevli Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Akpınar
Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanı Miralay Cevat Bey
Seyit Onbaşı