İklim krizinin en büyük düşmanı Okyanuslar tehlike altında. Ne olur okyanuslar tehlikedeyse? Nerden çıktı bu konu; izah etmeye çalışayım. Okyanuslarda yaşananları aşağıda tek tek vereceğim, beni en çok etkileyen iki bilgiyi paylaşarak başlamak istiyorum. Hani marketlerde et, balık gibi ürünlerin satıldığı raflarda görürüz, pembe pembe çiftlik somon balık paketlerini. Bu balık paketlerinin bir kısmının üzerinde çiftlik ürünü olduğu bilgisi vardır. İşte o üretim çiftliklerinde yetiştirilen somon balıklarının renklendirilmiş yem ile beslendiği, hatta bu yemlerin bir renk skalası olduğu bilgisi ve köpek balıklarının sadece yüzgeçleri için yakalanıp, yüzgeçleri kesildikten sonra tekrar suya atıldığı ve bu katliamın daha çok uzak doğu mutfağında yer alan “statü belirleyici yüzgeç çorbası” için yapıldığı.
Geçtiğimiz Ağustos ayında üzerinde çok da durulmayan bir toplantı vardı BM’ler bünyesinde. Hatta büyük umutlarla başlandı toplantıya, günlerce de sürdü ama hüsranla sonuçlandı. Toplantının Adı; Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı. Toplantının Konusu: Soluduğumuz oksijenin yüzde 85 ini sağlayan Okyanusların korunmasını sağlamak. Toplantı başlarken herkes mutlu mesut, gündem maddeleri çoktan hazır. Bu toplantı ilk kez yapılmıyor 15 yıldır süren bir müzakere süreci var. Bir türlü net uygulamalar belirlenememiş ve maalesef bu yıl da belirlenemeden yine sonuçsuz bir şekilde bitti. Toplantı ile ilgili detayları sona bırakıyorum önce Okyanuslar insanlık için, dünya için ne anlam ifade ediyor ondan söz etmek istiyorum.
- Okyanuslar dünyadaki tüm canlıların yüzde 80’inini barındırıyor,
- Soluduğumuz oksijenin yüzde 85’ini üretiyor,
- Dünyadaki karbonun yüzde 93’ü okyanuslarda depolanıyor, balinalar ve yunuslar sayesinde. Şöyle ki;
Balinalar ve yunuslar nefes almak için yüzeye çıktıklarında fitoplankton adlı minik bitkileri döllerler. Fitoplanktlar her yıl amazon yağmuru ormanlarından 4 kat fazla karbondioksit emerler. Deniz bitkilerinin her 4 dönümü, karadaki ormanlardan 20 kat fazla karbon çekiyor.
- Okyanuslardaki ekosistemin karbon emisyonunu azaltmadaki etkisi ormanlardan 20 kat fazla,
- Okyanuslardaki Köpek balıkları mercan resiflerini canlı tutan Okyanusun en değerli varlıklarından.
Peki Okyanuslardaki durum nedir? BM son 15 yıldır neden böyle bir toplantı yapıyor? Çünkü okyanuslar ölüyor. Köpekbalıkları yok olursa okyanus bataklığa döner. Yunuslar ve balinalar yok olursa Okyanuslar da yok olur.