İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM 9 yaşındaki Suriyeli mülteci kızın yüreklere dokunan destansı yolculuğu

9 yaşındaki Suriyeli mülteci kızın yüreklere dokunan destansı yolculuğu

"Ailelerinden ayrı düşmüş, yerinden-yurdundan edilmiş milyonlarca mülteci çocuğun bir simgesi olan Amal, annesini bulmak üzere çıktığı bu destansı yolculukta, 8 ülke sınırını geçerek 8 bin km yol kat edecek..." Yazarımız Meral Tamer, insanlığın yüzkarası mülteci sorununa yönelik bir projeyi kaleme aldı...

Duayen gazeteci Meral Tamer'in, "9 yaşındaki Suriyeli mülteci kızın yüreklere dokunan destansı yolculuğu" başlıklı makalesi şöyle:

İnsanlık tarihi, mülteci dramlarıyla dolu bir tarih. Kuşların özgürce uçtuğu, bitkilerin kaygısızca tohum attığı, derelerin engel tanımadan aktığı şu gezegende insanlık, yüzyıllardır birbirini boğazlamaktan bir türlü vazgeçmiyor. 
Bitmek bilmeyen savaşlar, ülkeden kaçmak, vatansız kalmak, başka bir ülkede her şeye yeniden başlamaya çalışmak, mülteci kampları, insan tacirleri, ölüm kalım savaşları… Son 10 yılda Suriye’deki savaştan kaçmak zorunda kalanların en çok yerleştiği ülkelerden biri Türkiye oldu. Avrupa’ya ulaşmak isteyen binlerce Suriyeli ise hayatını kaybetti. 
Siyasetin iflas ettiği yerde sanat, yaralara merhem olabiliyor. Bugün sizlere kalbime dokunan ve son yıllarda duyduğum en iddialı bir kamusal sanat etkinliğinden, uluslararası gezici festival The Walk - Yürüyüş’ten söz etmek istiyorum. 

3,5 metrelik dev kukla

Küçük Amal adındaki, 9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu temsil eden 3,5 metre boyundaki dev kukla, Türkiye’den İngiltere’ye uzanan 12 haftalık bir yolculuğa çıkıyor. Ailelerinden ayrı düşmüş, yerinden-yurdundan edilmiş milyonlarca mülteci çocuğun bir simgesi olan Amal, annesini bulmak üzere çıktığı bu destansı yolculukta, 8 ülke sınırını geçerek 8 bin km yol kat edecek. 
27 temmuzda Gaziantep’in Suriye sınırından ilk adımını atacak olan Küçük Amal, ziyaret edeceği her köy, kasaba ve kentte; sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından halka açık kültür -sanat etkinlikleriyle karşılanacak. Yolculuk güzergahında Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Belçika ve İngiltere'nin bulunduğu çalışmaya, 250 organizasyon ve birçok sanatçı katkıda bulunacak.

Bergüzar Korel, Halit Ergenç, Jude Law 

İngiliz tiyatro topluluğu Good Chance’in hayata geçirdiği bu projenin Türkiye güzergahını İstanbul Kültür Sanat Vakfı İKSV sahiplenmiş. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) proje ortağı. Bizim yıldız oyuncularımız Bergüzar Korel-Halit Ergenç çifti, projenin Türkiye elçileri; uluslararası elçiler arasında ise Anish Kapoor ve Jude Law gibi ünlü isimler var.
Dün düzenlenen basın toplantısında Good Chance tiyatro grubu sanat direktörü Amir Nizar Zuabi yüreğimizi ısıttı: “Bu bir sefalet yürüyüşü değil, bir gurur, saygı ve konukseverlik yürüyüşü olarak anılacak. Oluşturulacak dostluk koridoru 12 haftadan çok daha uzun sürecek. Amacımız, sığınmacı çocukların geleceğine dikkat çekmek, uluslararası dayanışmayı harekete geçirmek ve elbirliğiyle onların hayatına dokunmak.” 

Yolculuk Gaziantep’ten başlıyor

Rakamlar çok ürkütücü. Dünyadaki mültecilerin yüzde 47’si çocuk. Pandemiden önce bile onların ancak yarısı eğitime erişebiliyormuş; salgınla birlikte büyük çoğunluk için o imkan da kalmamış.
Küçük Amal’ın yolculuğu 27 temmuzda Gaziantep’te kandillerden oluşan bir açık hava ışık enstalasyonuyla başlayacak. Birbiri ardına yanan kandillerle şehir yavaş yavaş aydınlanırken Amal’ın takip edebilmesi için ışıktan bir patika oluşacak. Burada mülteci çocuklar, Amal’a yolculuğu için çanta hediye edecek. Gaziantep’ten sonra pek çok ilimizi ziyaret edecek olan Amal’ın Türkiye’deki son durağı İzmir. Amal Çeşme’de boş ayakkabılardan oluşan bir patikayı takip edecek ve bu yol onu sahile götürecek. K2 Güncel Sanat Merkezi’nin bu yerleştirmesi, tehlikeli koşullarda denizi aşmaya çalışırken hayatını kaybeden binlerce mülteciyi temsil ediyor.
12 haftada toplam 65 kenti ziyaret edecek olan Amal için her yerde özenle hazırlanmış etkinlikler var. Örneğin Paris’te, Institut du Monde Arabe’ın dışında bir mülteci kampı enstalasyonu olacak ve Amal, çadır sıralarının arasında gezinerek evini hatırlatan izlerin peşine düşecek.

Son durak Manchester

Amal İngiltere’ye geçtiğinde önce Londra’da 24 ekimde 10. yaş gününü, kentin dört bir yanından çocukların davet edildiği bir doğum günü partisiyle kutlayacak ve Manchester’a varmasıyla, masalsı yolculuğu son bulacak. Uluslararası Manchester Festivali Amal’a, yerel okullar ve mülteci komiteleriyle birlikte hazırlanan, çocukluk üzerine özel bir sergiye ev sahipliği yapacak. Amal sergiyi keşfettikçe yepyeni ve daha uzun soluklu bir yolculuğa çıkmaya hazır olduğunu anlayacak: yeni evinde kendisine yeni bir hayat yaratacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *