Hülya Özmen- Muhalif Özel
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 30 Ekim 2024 Çarşamba günü, ‘2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin Geneli ile Sayıştay Raporları Üzerinde görüşmelerle 30 gün sürmesi beklenen maratonu başlatıyor. Bütçe görüşmeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim Meclis açılışıyla başlayan DEM Parti – ‘Öcalan’ açılımı ile bir süredir rafta bekleyen yeni Anayasa tartışmaları ekseninde önem kazanıyor. DEM Parti, Kürt sorunu ve Öcalan’la ilgili ‘tecrit’ iddialarına genişçe yer verdiği 2024 yılı bütçesine koyduğu muhalefet şerhinde, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında Kürt Sorunu çözülmedikçe, resmi devlet ideolojisinin Kürt algısı değişmedikçe’ vurgusuyla yeni Anayasa koşulunun ip uçlarını vermişti. Şerh yazısında,”Öcalan’ın son 12 yılda yalnızca 5 avukat görüşü yapabildi, son 9 yılda yalnızca 5 aile görüşü yapabildiği ve 24 yılı aşkın İmralı tarihinde yalnızca 2 telefon görüşmesine olanak tanındığı belirtilerek şöyle denilmişti: “İmralı tecridine ilişkin yapılan 9 tane AİHM başvurusu var. Bunlardan 7 tanesi henüz AİHM tarafından karara bağlanmamış durumdadır. Yaşanan son önemli gelişme ise “umut hakkı” ile ilgili olandır. Türkiye’den yapılan başvurular içerisinde AİHM’in ömür boyu hapse ilişkin verdiği ilk kararın Abdullah Öcalan davası olduğunu hatırlatmakta fayda var. 18 Mart 2014 tarihinde Öcalan/Türkiye kararında “serbest kalma ümidi olmadan, hapis cezasının infazının ölünceye kadar devam etmesi, Sözleşme’nin 3. Maddesini ihlal eder” içtihadı doğrultusunda Türkiye’deki infaz hukukunu yakından ilgilendiren bir karar vermişti. Bu karardan sonra Türkiye herhangi bir adım atmadı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK), bunun üzerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili “umut hakkını” doğuracak yasal düzenlemeler ve uygulama değişikliklerinin sağlanması için Türkiye’ye dair denetim süreci başlattı”.
DEM Parti’nin Öcalan’la ilgili 104 kanunu teklifinden ilkinin tarihi 26 Temmuz 2024
28. yasama dönemi DEM Parti’nin Meclis’te üzerinde en çok durduğu ve vurguladığı konular arasında Kürt sorunu ve Abdullah Öcalan oldu. Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli’nin, 26 Temmuz 2024 tarihinde Meclis Başkanlığı’na verdikleri Abdullah Öcalan’la ilgili kanun teklifi, “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazında yirmi beşinci yılda koşullu salıverilme şartlarının değerlendirilmesi için bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını’ öngörüyor. 29 Temmuz 2024 tarihinde esas komisyon olarak havale edildiği Adalet Komisyonu sıralarında bekleyen teklife benzer 103 kanun teklifi de Adalet Komisyonu kapısında bekliyor. 28. Yasama dönemi ikinci yasama yılında verilen ilk kanun teklifinin metni ve gerekçesi şöyle:
Dönemi ve Yasama Yılı 28 / 2
Başkanlığa Geliş Tarihi 26/07/2024
Teklifin Başlığı: Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezasında Koşullu Salıverme Yasağının Kaldırılması ve 25. Yılda Koşullu Salıverme İmkanının Sağlanması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
Teklifin Özeti: Teklif ile, haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilenler veya ölüm cezaları ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülenlerin, cezalarının infazında yirmi dört yılı tamamlamaları hâlinde koşullu salıverilme hükümlerinden yararlandırılması amaçlanmaktadır.
Süreç nereye evrilecek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim Meclis Grup toplantısında, Abdullah Öcalan’a, örgütü lağvetmesi koşuluyla, "Umut hakkı” yoluna da işaret eden konuşması bir kesim tarafından tarihi çağrı olarak nitelendirildi. Tepkilere de neden olan bu konuşmanın ardından DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili aynı zamanda yeğeni olan Ömer Öcalan 23 Ekim'de Abdullah Öcalan ile görüştüğünü duyurdu. Ömer Öcalan, Abdullah Öcalan'ın "Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim" dediğini aktardı. Bahçeli’nin çıkışını İYİ Parti, Zafer Partisi tepkiyle karşılarken, geçmişte, Erdoğan'a "Ben asamadım, sen as" diyerek MHP Liderinin fırlattığı urgan bu kez İYİ Parti Genel Başkanı tarafından kendisine gönderildi. Bu tartışmalar sürerken, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan’ın, “DEM Parti olarak diyoruz ki Sayın Öcalan hazır. Mesajını vermiş. Demokratik siyaset de hazır. O halde sıra bu çağrıyı yapanlarda ve bu çağrıyı destekleyenlerde. Ortadoğu’da savaş büyürken, Kürt sorununun diyalog ve demokratik müzakere yolu ile çözümünden başka bir seçenek yok" dedi
Nasıl başladı:
TBMM’nin 1 Akim açılışında tokalaşmayla başlayan süreçte açıklamalar şöyle:
DEM PARTİ TBMM GRUP TOPLANTISI-2 Ekim 2024
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşmasına ilişkin, "Bence anormal bir durum yok. Aslında Meclis çatısı altında olması gereken bir tabloydu. Bugüne kadar böyle müzakere, diyalog zemini olmadığı için herkes şaşırmış olabilir. Meclisin asıl görevlerinden birisi budur." değerlendirmesinde bulundu.
MHP TBMM GRUP TOPLANTISI- 8 Ekim 2024
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Doğaçlama olmayan bu iyi niyetli tutumumu, siyasi nezaketten öte önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı çarpışması ve yeni anayasa için cephe genişletme çabası olarak görenler mayın tarlasında söğüt gölgesi arayan zavallı biçarelerdir. Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el, İlk Meclisin ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızın isabetli sözlerinin meşale gibi yanan aydınlığıdır. Uzattığım el, 'Gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin' temenni ve teklifidir. Biz, gelişigüzel, keyfekeder, can sıkıntısından, anlık dürtülerle, dümenden ve düzenden el uzatmayız. Biz durduk yere el vermeyiz, öylesine yerimizden kalkıp da el sıkmanın merakına tevessül ve teşebbüs etmeyiz”.
DEM PARTİ TBMM GRUP TOPLANTISI- 8 Ekim 2024
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tulay Hatımoğulları Oruç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Türkiye partisi olun" sözlerine ilişkin, "DEM Parti zaten bir Türkiye partisi. DEM Parti kendi içindeki temsiliyetler başta olmak üzere Türkiye'deki bütün halkların ve inançların temsil edildiği, var olduğu bir parti." dedi.
MHP TBMM GRUP TOPLANTISI- 15 Ekim 2024
Bahçeli, “Yeri gelir elimi uzatır müşterek ve milli değerlerde toplanma çağrısı yaparım; yeri gelir vatan için, millet için, bayrak için, ezan için, devlet için başımı uzatır, şehadet şerbetinden tadımlık değil kana kana doyumluk içerim." diyen Bahçeli, Türkiye Cumhuriyeti'nin ali menfaatleri uğruna her vasatta temel ve ortak değerler etrafında el ele tutuşmaya, elini uzatmaya hazır olduğunu belirtti.
Bu elin yanlışa yorumlanmasını, açılan kollarının, gülümseyen yüzünün ihanetin saklanacağı kisve olarak tevilini asla affetmeyeceğini kaydeden Bahçeli, "Vakur yumuşaklığımızı, sağduyulu yaklaşımımızı, uyuklayan dimağ, tavize teşne, teslimiyete tekmil olarak formüle eden güruhun aklına şaşar, alınlarını da santim santim karışlarım." diye konuştu.
"Ya siyaset ya terör, ya siyaset ya silah; arası, ortası, şurası, burası yoktur. Bölücü terörün kökü kazınmalı, Türk ve Türkiye Yüzyılı'nda bin yıllık kardeşlik pekişmeli. Türkiye Cumhuriyeti'nin terörle müzakeresi, görüşmesi, anlaşma yolları araması, yeni süreçlerin imal çabası, sadece ve sadece terör örgütünün değirmenine su taşımak demektir. Hepsinden daha mühimi de şudur: Kürt kökenli kardeşlerimin, bölücü terör örgütüyle hiçbir ortaklığı, benzerliği, yakınlığı, irtibatı ve ilişkisi yoktur.
MHP TBMM GRUP TOPLANTISI- 22 Ekim 2024
Konuşmasında, DEM Parti milletvekilleriyle el sıkışması sonrası yaşanan tartışmalara da değinen Bahçeli, şu görüşleri paylaştı:
"DEM'e uzattığım el günlerdir konuşuluyor, günlerdir tartışılıyor. Dedikodu borsası rekorlar kırıyor. Önüne gelen kendi mizaç ve meşrebine göre değerlendirme yapıyor. Son iki haftadır görüş ve düşüncelerimi berrak ölçüde açıklayıp samimi niyetimi paylaşmış olsam da birileri yine rahat durmuyor, ısrarla samanlıkta iğne arayışına, karanlıktan aydınlığa taş fırlatmaya kalkışıyor. 'Sözlerimin altı doldurulmalıdır' diyenlerden tutun da 'yeni bir çözüm sürecinin pişirildiğini" iddia edenlere kadar pek çok iddia ve ifade malumlarınız olacağı üzere gündeme gelmiştir.
- "Elimizi taşın altına koymaya, gövdemizi koymaya varız ve buradayız"
Bahçeli, 6 Haziran 2011'de Diyarbakır mitinginde, "Washington'daki sizi benden daha fazla sevemez. Brüksel'dekiler sizi benden daha çok anlayamaz. Erbil'deki peşmerge sizi benden daha çok sahiplenemez" dediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Terörün belini kırmak her şart ve durumda görevimizdir. Terör eylemlerine ön şartsız derhal son verilmesi, bütün teröristlerin silahlarıyla dağdan inip Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne teslim olması, Türk adaletinin vereceği hükme razı olarak cezalarını çekmeleri, terör örgütü için tek çıkıştır. Ne ABD ne AB ne Irak ne Suriye ne de bir başka ülkeyle birlikte içimizdeki bazı mihrakların, Kürt kardeşlerimizin sözcüsü ve vasisi olması asla, kata imkansızdır.
Birinci hüküm cümlem şudur. TBMM'de her meselenin ele alınıp milli ve müşterek akılla çözümü mümkün ve hatta mecburidir. Eğer terörsüz bir siyaset, terörsüz bir ülke, terörsüz bir gelecek hususunda herkes ittifak halindeyse o halde değil elimizi taşın altına koymaya, gövdemizi koymaya varız ve buradayız."
Devlet Bahçeli, geçen haftaki grup konuşmasındaki "Türkiye'ye getirilirken, 'her türlü hizmete hazırım' diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin" sözlerini anımsatarak, şunları söyledi:
"Bu çağrımın iç yüzünü henüz anlamayan, anlasa bile işine gelmediğinden saptırmaya çalışanlar çok sayıdadır. Türk ve Türkiye Yüzyılı'nda terörü sıfırlamak, milli birlik ve beraberliği çelikleştirmek amacına matuf ikinci hüküm cümlem şöyledir. 'Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz' diyenlere de sesleniyorum, şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, 'umut hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne de Edirne, adres İmralı'dan DEM'e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız, vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız. Türkiye ve Türk milleti için her fedakarlığı yapmaya, her çileye katlanmaya, lazım gelen her adımı atmaya kararlıyız, inançlıyız, tarih huzurunda diyorum ki yeminliyiz. 'Yeni Yüzyıl, Yeni Hayat, Yeni Türkiye' emelinde bagajları boşaltalım ve milli ülküleri hep birlikte yakalayalım.
DEM PARTİ TBMM GRUP TOPLANTISI -22 Ekim 2024
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tulay Hatımoğulları Oruç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın." ifadelerini değerlendirirken, "Öcalan çıksın, konuşsun, ne konuştuğunu hep birlikte görelim. Vakit geçirilmeden acil bir biçimde bu konuda adım atılmalıdır." dedi.
Hülya Özmen Karabağlı kimdir?
1988 yılında gazeteciliğe Mak Ajans ile başladı burada Yazı İşleri Müdürlüğü görevi de yaptı. 1988 yılında çalıştığı Güneş Gazetesi'nde kültür, sanat ve TRT haberlerine imza attı. 'Yorgun Savaşçı' filminin yakılma kararına imza atanların listesinin yer aldığı manşetten verilen haberle, siyaset ve kamuoyunun gündemine damga vurdu. Sıkıyönetim Mahkemeleri tarafından hakkında toplatma kararı verilen Yılmaz Güney filmlerinin akıbeti konusunda açıklama ve belgelerle haberlere imza attı. Evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden ilahiyatçı, yazar Turan Dursun ile son röportajı yapan isim oldu. Güneş Gazetesi'nin kapanmasının ardından gazetecilik mesleğine sırasıyla Anadolu Ajansı (AA), Cumhuriyet Gazetesi, Akşam ve Sabah Gazetelerinde devam etti. Kültür- sanat muhabirliği ile başladığı Cumhuriyette, parlamento muhabiri olarak görev yaptı. Devlet Resim Heykel Müzesi'nde 'kayıp tablo' yolsuzlukları haberiyle 1996 yılı Bülent Dikmener Övgüye Değer Haber ödülünü İlhan Selçuk'un elinden aldı. Sabah Gazetesi'nde, AKP eski Milletvekili Halil Ürün'ün eşine uyguladığı şiddeti ve eşinin verdiği demeç de hayli konuşulan haber oldu. Atatürk'ün aşkı ' Fikriye Hanım'ın' sır gibi saklanan mezar yeri konusunda haberler yaptı. 2011 yılının sonuna kadar Sabah Gazetesi'nde çalıştı. Daha sonra, T24 internet gazetesi, Gazete Duvar başta olmak üzere birçok internet medyasında haber yazdı. Çeşitli dergilerde de çalışan Hülya Karabağlı, haberlerinde Özmen soyadı kullanıyor.