Atatürk Orman Çiftliği arazisine tartışmalı şekilde inşa edilen ve “Turist rekoru” kıracağı iddia edilen Ankapark, beklenilen ilgiyi göremeyince kapatıldı. Tesisin girişlerine kilit vurulurken personelin büyük bölümü işten ayrıldı. Çürümeye terk edilen oyuncakların bakımını yapmakla görevli personel de ödeme alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı.
Tesisin elektrik borcunu ödeyemeyen işletici şirket, elektrik dağıtım şirketiyle uzlaşamayınca park 2020 yılında karanlığa gömüldü. Tesisin elektrikleri Aralık 2019’da borç nedeniyle kesilirken elektrik dağıtım şirketiyle görüşen Ankapark’ın işletmecileri, borcun bir bölümünü ödeyerek yapılandırma yoluna başvurdu.
KRİZ DAHA DA BÜYÜDÜ
2019 ve 2020 yıllarını paslanan oyuncaklar ve elektrik kesintileri ile geride bırakan tesis, 2021 yılında da çok sayıda hırsızlık olayına sahne oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, hırsızların tesisteki kablolara göz diktiğini belirtirken hemen her gün yeni bir kablo çalınma olayı yaşandığını kaydetti. 26 Mart’ta tesise yönelik alınan yargı kararı ise krizi daha da büyüttü. Melih Gökçek’in çılgın projesi Ankapark’ın iflası yargı kararı ile kesinleşti. Ankara 21’inci İcra Dairesi, Ankapark Turizm İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi'nin iflas ettiğini ilan etti.
ABB DE MASAYA OTURDU
İflas kararının ardından tesisten alacağı bulunanlar adeta sıraya girdi. Elektrik dağıtım şirketi ile birlikte, oyuncakları bakım ve onarımını yapan şirketin de alacaklılar arasında yer alacağı öğrenildi. İflas masasında yer alacağını duyuran Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin toplam alacağı da dikkati çekti. Belediye yetkilileri, belediyenin tesisten ilk yıl için 26 milyon 400 bin TL kira alacağının olduğunu, ikinci yıl alacağının ise “26 milyon 400 bin TL + ÜFE oranında artış” olduğunu bildirdi.
BirGün / Mustafa BİLDİRCİN