İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Ankara KKTC’yi dışlayıp Rumlar‘la çözüm yolu aramış

Ankara KKTC’yi dışlayıp Rumlar‘la çözüm yolu aramış

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in eski danışmanı Rum gazeteci Makarios Druşotis’in yazdığı Crans Montana kitabında çok ilginç bilgiler yer alıyor. Örneğin Türkiye’den kimlerin Doğu Akdeniz’de enerji, hidrokarbon arama çalışmaları için Kıbrıs Rum kesiminde kapı kapı dolaştığı, bu işlere kim ya da kimlerin aracılık ettiği. Okuyunca doğrusu şaşırmadım değil. Buyurun birlikte okuyalım:

“Sovyetler Birliği ve devamında Rusya Federasyonu kendi arasında birbirine bağlı üç nedenden ötürü her zaman (Kıbrıs’ta) mevcut durumun korunmasını gözetmiştir. İlk olarak çözülmemiş Kıbrıs sorunu NATO’ya üye ülkelerin ilişkilerini sürekli zehirlerken, sorunun çözümü Batı ittifakında birlik ve bütünlüğü geri getirecekti.

“İkincisi, Rusya’nın ezelden beridir Türkiye’yi Batı’ya karşı kazanma yönünde stratejik hedefi vardır. Kıbrıs sorununun çözüöü Türkiye’yi Avrupa’ya çekerken çözümsüzlükten doğacak karmaşıklıklar onu Avrasya’ya itecekti. Ve üçüncüsü, Kıbrıs sorununun çözümüyle Doğu Akdeniz’den Türkiye’ye yeni enerji koridoru oluşturulabilecekti. Oysa Türkiye enerji alanında Rusya’ya bağımlı kalmalıydı.”

Bundan sonraki bölümde araya Türkiye’den aracıların girişi anlatılıyor:

“2010 yılında Kıbrıs sorununun tartışıldığı forumda yer almış, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Profesör Mensur Akgün’le tanışmıştım. Mensur Akgün akademisyenliğinin yanı sıra Sylvia Tiryaki’yle (Mensur Akgün ve Sylvia Tiryaki 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Heybeliada’da düzenlenen o ünlü toplantının katılımcılarındandı. LET) Global Political Trends Center (GpoT) adlı araştırma şirketinin kurucusudur. Akgün, Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki anlaşmazlıklarının barış yoluyla çözülmesi ekolündendi; Avrupa perspektifini destekliyordu. Mensur Akgün’ün Erdoğan önderliğindeki AKP’yle temasları vardı. Akgün’le yaptığımız sohbetlerde anlaşmazlıkların idrak edilmesinde ve karşılıklı anlayış perspektifi oluşturmaktaki en büyük engellerden birinin Kıbrıs’la Kıbrıs’la (Rum kesimi) Türkiye arasındaki iletişim eksikliği olduğunu tespit etmiştik. “

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *