İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
102.196,08 %-1.987
3.228,24 0,39
Ara
Muhalif. GÜNDEM Antep'le Maraş birbirine girdi

Antep'le Maraş birbirine girdi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şekerleme olarak üretilen "fıstık ezmesi" için coğrafi işaret alındığını bildirmişti. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı bu duruma tepki gösterdi.

Okunma Süresi: 3 dk

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şekerleme olarak üretilen "fıstık ezmesi" için coğrafi işaret alındığını bildirmişti.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep'in geleneksel lezzetlerinden Antep fıstık ezmesinin  kentin coğrafi işaretli özel ürünlerinden biri olduğunu belirterek, "Yüzyıllardır Gaziantep'te üretilen ve kentin öz değerlerinden biri olan 'Antep fıstık ezmesi' için farklı bir kentin kurumunun benzer bir isimle tescil başvurusunda bulunmasını doğru bulmuyoruz. Bu tarz girişimlere karşı yasal itiraz haklarımızı sonuna kadar kullanacağız." ifadelerini kullandı.  

Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada, Antep fıstık ezmesinin 2017 yılında GTB tarafından Gaziantep adına tescil ettirildiğini, bu ürünün baklava gibi Gaziantep'e özgü, yüzyıllardır kentte üretilen ve çıkış noktası Gaziantep olan geleneksel bir tatlı olduğunu bildirdi. 

Antep fıstık ezmesinin ayırt edici özelliğinin ezme üretiminde kullanılan Antep fıstığı, şeker ve yağ karışımı olduğunu belirten Akıncı, şunları kaydetti:

"Gaziantep'in tescilli kültürel ürünü Antep fıstığından imal edilen ve ürünün bizzat kendisinin Gaziantep adına tescil edildiği bir marka için, komşu bir kentten benzer bir isimle tescil girişiminde bulunulmasını doğru bulmuyoruz. Bu durumu kültürel ürünlerin tanıtımı noktasında da yanıltıcı olarak değerlendirmekteyiz. Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adının temel amacı, tescile konu olan ürünün üretimi, tarihsel gelişimi ve genel niteliklerine bağlı özelliklerinden dolayı korunmasını sağlamaktır. Bu bağlamda ham maddesinden geleneksel üretim modeline kadar tüm kökeni Gaziantep'e ait olan bir ürün için farklı bir kent adına imalat içerik oranlarında değişikliklere gidilerek tescil başvurusunda bulunması coğrafi işaretlemenin temel amaçlarına aykırı bir tutumdur. Yüzyıllardır Gaziantep'te üretilen ve kentin öz değerlerinden biri olan 'Antep fıstık ezmesi' için farklı bir kentin kurumunun benzer bir isimle tescil başvurusunda bulunmasını doğru bulmuyoruz. Bu tarz girişimlere karşı yasal itiraz haklarımızı sonuna kadar kullanacağız."

Akıncı, Türkiye'nin ilk UNESCO Gastronomi kenti unvanına sahip Gaziantep'in binlerce yıllık eşsiz mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Antep fıstık ezmesinin her şeyiyle Gaziantep'in tescilli bir değeri olduğunu vurgulayarak, "Ecdat yadigarı bu öz değerlerimizi şimdiye kadar nasıl muhafaza ettiysek bunda sonra da tüm Gaziantepliler olarak aynı şekilde korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz. Bu nedenle Antep fıstık ezmesini farklı ad ve türevlerle farklı şehirler adına tescil ettirilmesi girişimlerine karşı yasaların bizlere tanıdığı ölçüde itiraz haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızın bilinmesini isteriz." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *