İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. GÜNDEM Apple, Hornet uygulamasını Türkiye’de AppStore’dan kaldırdı

Apple, Hornet uygulamasını Türkiye’de AppStore’dan kaldırdı

Hornet, Türkiye'deki kullanıcılarına gönderdiği bir mesajla Apple'ın uygulamayı App Store'dan kaldırdığını duyurdu. İlgili mahkeme kararının Ankara İl Jandarma Komutanlığı'nın talebi üzerine alındığı öğrenildi.

Okunma Süresi: 4 dk

Dünya çapında 30 milyondan fazla kullanıcısı olan gey arkadaşlık uygulaması Hornet, Apple tarafından Türkiye'deki App Store'dan kaldırıldı. Hornet, Türkiye'deki kullanıcılarına gönderdiği mesajda "Apple, Türk hükümetinin aldığı mahkeme kararından dolayı kaldırıldığını belirtmekte" ifadelerini kullandı.

6 Ağustos 2020 tarihinde yürürlüğe giren bir kararla Hornet uygulamasının internet sitesine de erişim engeli getirilmişti. Söz konusu karar, Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 5651 sayılı kanun kapsamında alınmıştı.

Bir yıl önce verilen bu kararda yalnızca Hornet'in internet sitesinin değil, App Store ve Play Store'daki uygulamasının kaldırılmasının da talep edildiğini belirten İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu ve bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, "İşin ilginç yanı bunun 'kişilik hakları ihlali gerekçesiyle' Ankara İl Jandarma Komutanlığı tarafından talep edilmesi" dedi.
DW Türkçe'ye kararın detaylarını aktaran Akdeniz, kararda Hornet uygulamasının Ankara İl Jandarma Komutanlığı'nın kişilik haklarının ne zaman ve ne şekilde ihlal ettiğinin belirtilmediğini ifade etti. Akdeniz, karara yönelik itirazlarının reddedildiğini, bu sebeple konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını aktardı.

Uygulama Google Play Store'dan indirebiliyor
Türkiye'de şu anda Hornet uygulamasına internet sitesinden ve App Store'dan erişilemiyor ancak Google Play Store'dan indirebilmek halen mümkün. Hornet'in yasaklı bir uygulama olmadığına dikkat çeken Akdeniz, Apple'ın bilinmeyen bir gerekçeyle verilen erişim engeli kararı sonrasında Türkiye'de bir uygulamayı kaldırmasının yanlış bir karar olduğu görüşünde:
Uygulamanın kendisinin bir suç işlemesi mümkün değil. Üstelik Türkiye'de Hornet uygulamasına ya da şirketine yönelik açılmış bir soruşturma ya da dava da yok. Dolayısıyla bir tane hakimin gerekçesiz bir şekilde verdiği kararla erişime engellediği bir uygulamayı Apple'ın - hele de kararı uygulamama gibi bir seçeneği de varken - kaldırması büyük bir sorun teşkil ediyor."

"Bu özel hayata da müdahale"
İfade Özgürlüğü Derneği'nin 2020 verilerine göre Türkiye'de 465 binden fazla internet sitesi erişime engellenmiş durumda. Hornet uygulamasının erişime engellenmesinin Türkiye'de sansürün bir parçası olduğunu belirten Akdeniz, "Bu yalnızca ifade özgürlüğünün ihlali değil, aynı zamanda özel hayata da müdahaledir. Çünkü herkes istediği bir uygulamayı, istediği zaman ve istediği şekilde kullanabilir. Eğer bu uygulamalar üzerinden bir suç işleme söz konusu olursa bu adli bir meselesidir. Uygulamanın tamamen kaldırılması oldukça düşündürücü" dedi.

Türkiye'de LGBTİ+'ların yoğun olarak kullandığı platformlara erişim engeli getirilmesinde tek örnek Hornet değil. Önceki yıllarda SheMaleTurk, Lezce, Gabile, PlanetRomeo gibi arkadaşlık siteleri de engellenmiş, adında 'lezbiyen' ya da 'gey' kelimeleri geçen çeşitli sitelere erişimin engellendiği ve kamu kuruluşlarında LGBTİ+ derneklerinin internet sitelerinin çeşitli filtre programlarınca engellendiği basına yansımıştı. Bir diğer örnek ise 234 ülkede beş milyona yakın kullanıcısı olan LGBTİ+ arkadaşlık uygulaması Grindr'a "kişisel bilgilerin rıza dışı yayınlanması" gerekçesiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından 2013'te getirilen erişim engeli.

"WhatsApp'ın engellenmesinden ne farkı var?"
Bu tür erişim engellerinin iktidarın son dönemde LGBTİ+'lara karşı tutumuyla temelden ilişkili olduğunu söyleyen Kaos GL Derneği Medya ve İletişim Koordinatörü Yıldız Tar, "gökkuşağı bayrağını taşımanın suç olduğunu iddia ederek insanları gözaltına almak ile LGBTİ+'ların internet ortamında bir araya gelebildiği mecraları kapatmak birbiriyle çok benzer hamleler" şeklinde konuşuyor.

İfade özgürlüğü ve özel hayata müdahalenin dışında bu tür erişim engellerinin iletişim özgürlüğü hakkını da ihlal ettiğini kaydeden Tar, "Bunun WhatsApp'ın engellenmesinden ne farkı var ki?" sorusunu yöneltiyor.
Hornet gibi uygulamaların iletişim kurabilmek, sorunlarını konuşabilmek, kendini bulabilmek ve gerçekleştirebilmek adına LGBTİ+'lar için çok önemli platformlar olduğuna dikkat çeken Tar, "Toplumsal hayatın neredeyse bütününden dışlanan insanların kendileri olabildiği çok kısıtlı sayıdaki mecraları da ellerinden almanın, çok açık bir şekilde LGBTİ+'ların varlığına yönelik bir müdahale" olduğu görüşünde.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *