Asgari ücrete ara zam konusunda bir süredir devam eden gayri resmi görüşmeler bugün resmi nitelik kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki akşam kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu bugün saat 14.00’te toplantıya çağırdı. Komisyonda işçileri TÜRK – İŞ, işverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 5’er üye ile temsil ediyor. Komisyonda hükümet adına da 5 üye görev alıyor.
TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, geçen hafta HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, Milletin talebine cevap vermek lazım. İşçiye, çalışana nefes aldıracak ücret verilmeli” diyerek, en makul artışın 6 aylık enflasyon farkı olduğunu söyledi.
Enflasyonun üzerinde artış yapılmasını veya gıda enflasyonunun dikkate alınmasını isteyen görüşler de dile getirildi.
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tüm dünya gibi olağanüstü ekonomik şartların küresel boyutta yaşandığı bir dönemden geçtiğini, artan emtia fiyatları, enerji ve taşıma maliyetlerinin yanı sıra Rusya – Ukrayna krizi gibi küresel sorunlar ve yüksek belirsizlik ortamının birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti. Akkol, asgari ücretle ilgili yapılacak değerlendirmelerde bu belirsizlik ortamının göz önünde bulundurulmasının kritik öneme sahip olduğunu kaydetti.
KOMİSYON TOPLANDI
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere toplandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'ndaki toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer alıyor.
TOPLANTI ÖNCESİ AÇIKLAMALAR
Toplantı açılışında açıklamada bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Atalay ocak ayında asgari ücrete güzel bir zam yapıldığını ancak bu zammın 3 ayda enflasyonla eridiğini belirtti. Atalay "Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde kamuoyunu, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme yapılmasıdır" dedi.
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını belirtti ve "Dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum" dedi.
'YARIN SONUÇLANACAĞINI ÜMİT EDİYORUM'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Türkiye'de şirketlerin yüzde 137 oranında kâr ettiğini belirterek "Üretimde sosyal barışı sağlamadan büyümeye devam edemez, üretmeden büyümesi mümkün değildir. Paylaşarak büyüyeceğiz. Konjonktürel yaşanan dalgaların negatif etkilerini ortadan kaldıracağız. Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.
Bakan Bilgin komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ettiğini belirtti.
ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM NEDEN GÜNDEME GELDİ?
2022 yılında asgari ücret brüt yüzde 40, net olarak da yüzde 50.5 oranında artırıldı. Geçen yıl yüzde 36.08 olan yıllık enflasyon izleyen aylarda hızla artmaya devam etti. Şubat ayında yüzde 54’ü aşan enflasyon nisan ayında yüzde 70’e, mayıs ayında da yüzde 73.50’ye çıktı. Beş aylık enflasyon ise yüzde 35.64 oldu. Pazartesi günü haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Haziran enflasyonu yüzde 3 olduğunda 6 aylık enflasyon yüzde 39.7’ye çıkacak.
Asgari ücret 2016 yılından beri yılda bir defa belirleniyor. Ancak, enflasyonun ocak ayından itibaren yüksek açıklanması, yılın ilk aylarından itibaren ara zam tartışmasını gündeme getirdi.
YENİ ASGARİ ÜCRET NE OLUR?
Şu an asgari ücret brüt 5004 TL. Bu tutardan 700.56 TL SGK primi işçi payı, 50.04 TL de işsizlik sigortası primi işçi payı olmak üzere toplam 750.60 TL kesiliyor. İşveren ayrıca 775.62 TL SGK primi, 100.08 TL işsizlik sigortası primi olmak üzere 875.70 TL prim ödüyor. Böylece asgari ücretin işverene maliyeti 5.879.70 TL’ye ulaşıyor.
Brüt asgari ücrete yüzde 20 oranında zam yapıldığında asgari ücret brüt 6004.80 TL, net 5104.08 TL’ye çıkacak.
Yüzde 25 artışla asgari ücret brüt 6.255 TL, net 5316.75 TL;
Yüzde 30 artışla brüt 6505.40 TL, net 5742.09 TL;
Yüzde 35 artışla da brüt 6755.40 TL, net 5742.09 TL’ye yükselecek.