Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği alanında Atatürk’ün adı silinerek “Beştepe Millet Ormanı” ihalesi yapılmasını yargıya götürdü.
Konunun gündem olmasının ardından Ankara Orman Bölge Müdürü, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden görüşme talebinde bulundu. Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Başkan Yardımcısı Ali Atakan ve Kent İzleme Merkezi Sekretaryası Redife Kolçak, Orman Bölge Müdürü Veysel Kodalak ve Ankara Orman İşletmeleri Müdürü Mehmet Üstünyer ile görüştü.
Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamaya göre Candan görüşmede Atatürk Orman Çiftliği alanının Atatürk’ün şahsi mal varlığı olduğunu ve halka emanet edildiğini vurgulayarak “Atatürk’ün adını silerek Beştepe Millet Ormanı’na dönüştüremezsiniz. İhalenin gerçekleştirileceği alan Atatürk Orman Çiftliği alanıdır ve imar planında zaten ‘ağaçlandırma alanı’dır. Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetiyle halka bağışlanan Atatürk Orman Çiftliği ‘Millet Ormanı’ olarak adlandırılamaz” dedi.
"İzin vermeyiz"
Bunun üzerine Kodalak ve Üstünyer, “Bir isme mi takıldınız?” savunmasında bulundu. İki isim projenin ismiyle ilgili herhangi bir değişim yapmaları konusunda sorumlu olmadıklarını da belirttiler. Candan ise her türlü yasal yola başvuracaklarını belirterek “Atatürk adının silinmesine ve ağaçlandırma alanının yapılaşmaya açılmasına izin vermeyeceğiz” tepkisini gösterdi.
Atatürk Orman Çiftliği'nin önemi
Bu konunun gündeme gelmesinin ardından biz de Atatürk Orman Çiftliği’nin bizler ve ülkemiz için önemine vurgu yapmak istedik.
Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Ankara'nın batısında Yenimahalle'de bulunan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan arazi üstünde onun talimatı ile kurulan ve Türk tarımına öncülük eden çiftliktir.
1937'de Atatürk tarafından Hazine'ye bağışlanan çiftlik, günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. 1992’de birinci derecede tarihî ve doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir.
Ankara'nın en büyük yeşil alanı olan çiftlik arazisi içinde ülkenin en büyük hayvanat bahçesi, Atatürk’ün doğduğu Selanik'teki evin bir benzeri, tarihî Karadeniz Havuzu ve Devlet Mezarlığı gibi ziyaret alanları bulunur.
Atatürk 1930 yılı Kasım ayında ABD Büyükelçisi Joseph Grew'i Atatürk Orman Çiftliği’nde konuk etmiştir. Hatta 92 yıl önceki bu görüşmenin görüntüleri de bulunmaktadır.
Görüşmede Atatürk, kısa müddet içerisinde çiftlikte ne gibi gelişmelerin yaşandığını Türkçe ve Fransızca olarak misafirlerine aktarmıştır. Böyle büyük emekler verilerek oluşturulan bir köklü kurumun bugün isminin değiştirilmesinin istenmesi yürek burkmakta ve Atatürk’e karşı olan vefasızlığı ortaya koymaktadır.