Gazeteci Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel, 3 Mart 2020 tarihinde, Libya'da şehit olan MİT mensubunun haberini yaptıkları için, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan tutuklanmış ve 9 Eylül 2020 tarihinde beraat etmişti.
İnsan hakları savunucusu ve Avukat Onur Cingil, 4 Mayıs 2020 tarihinde, Twitter hesabı üzerinden Terkoğlu, Pehlivan, Kılınç ve Ağırel'in tutukluluk incelenmesinin avukatlarına haber verilmeden yapıldığını duyurmuştu.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Avukat Onur Cingil'in söz konusu olayı duyurduğu tweetleri sebebiyle, "Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Alenen Hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlattı.
Cingil'e başlatılan soruşturma Twitter üzerinden büyük tepki topladı ve Trend Topic'e "#OnurCingilYalnızDeğildir" hashtagi ile girdi.
Cingil, Twitter üzerinden kendisine destek olan herkese şu paylaşım ile teşekkür etti:
"Hakkımdaki davada beni yalnız bırakmayan herkese teşekkürler
Güzel bir doğum günü hediyesi oldu"
Avukat Onur Cingil'e soruşturma açılmasına sebebiyet veren tweetler ise şöyle:
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın düzenlediği soruşturma iddianamesi:
Avukat Onur Cingil'e soruşturma açılma sebebi olarak gösterlen TCK maddesi
Avukat Onur Cingil'e "Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Alenen Hakaret" iddiasıyla açılan soruşturma, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) Sekizinci Bölümü'nde yer alan "Şerefe Karşı Suçlar" başlığı altında yer alıyor.
Söz konusu başlık altında yerlan TCK'nin 125. Maddesi'nin açıklaması şöyle:
"Madde 125- (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (...) (1) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.
(5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır."
Avukat Onur Cingil kimdir?
Avukat Onur Cingil, 1987 yılında Bursa Yenişehir'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Bursa Yenişehir'de tamamladı.
2005 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi ve 2009 yılında mezun oldu. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümünde Yüksek lisansa başladı ve Yüksek Lisans öğrenimi Milletler Arası Hukuk alanında tez yaparak tamamladı.
2009 yılından beri faal olarak avukatık yapan Onur Cingil, siyasi hayatına üniversite yıllarında kulüp faaliyetleri ile başladı. Marmara Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulubüne başkanlık yapan Cingil, birçok sivil toplum kuruluşunda üye ve kurucu olarak görev yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin Gençlik Kollarında yer alan Cingil, 24 yaşında çarşaf listeden CHP Üsküdar İlçe yönetimine girdi ve 3 dönem ilçe Başkan Yardımcılğı yaptı.
Cingil, hali hazırda TükoDer Üsküdar Şube Başkanlığı, TükoDer Genel Merkez Genel Sekreterliği, Memleket Sevdalıları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Önce İnsan Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürmekle, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeliği yapmakta.