Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Bakan Göktaş’ın açıklamalarını Hürriyet yazarı Hande Fırat şöyle aktardı:
“Son dönemde artan dijital ve şiddet içerikli oyun bağımlılığı çocuklarımızın, gençlerimizin sağlığını olumsuz etkiliyor. Dijital oyunlar özellikle çocukların ve ergenlerin gerçeklik algısını değiştiriyor. Belli kesimler tarafından ergenlerin radikalleşmesinde araç olarak kullanılıyor.
Bakanlığımız bünyesinde Sosyal Medya Çalışma Grubumuz var. Geleneksel ve sosyal medya ortamında çocukları ve aileleri tehdit eden içerikleri 7/24 takip ediyoruz. Zararlı içeriklere anında müdahale ediyoruz. Çocuklar için ‘Duy, Duyarlı Ol İhbar Hattı’mız var. Özellikle sosyal medya içeriklerine anında müdahale edebiliyoruz.
Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında yeni bir kurul oluşturuyoruz. Her türlü bağımlılıkla mücadeleyi özel olarak ele alıyoruz. Eskiden bağımlılık denildiğinde sadece madde, sigara ve alkol bağımlılığı algılanabiliyordu. Son dönemde artan dijital ve oyun bağımlılığı çocuklarımızın, gençlerimizin sağlığını olumsuz etkiliyor.
RTÜK ile dijital bağımlılığa yönelik farkındalığı artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Twitter, TikTok, Instagram gibi olumsuz içerik üreticilerin eğer varsa muhatapları onlarla diyaloğa geçiyoruz. Bakıyoruz ki muhatap yok en sonunda mahkeme kararıyla erişime kapatmak durumunda kalıyoruz.
Wattpad açıklaması: Çocuklarımızın masum dünyasını kirletmeye yönelik bir kapı açıyor
Wattpad’in Türkiye’de 3 milyondan fazla takipçisi var. Çoğu 18 yaş altı. Dünyada 90 milyon kullanıcısı var. Çocukların hikâye yazdığı, yazarların kendilerini keşfettiği masum bir platform olarak kulağa çok hoş geliyor. Hatta aileler bile bu konuda zaman zaman ‘Çocuğum ne güzel hikâye yazıyor’ diyor. Ancak bu platformda çocuklarımız her türlü zorbalık, şiddet, cinsel istismar, intihar, madde bağımlılığı gibi son derece olumsuz içeriklere hiçbir filtre ve kontrol mekanizması olmaksızın maruz kalıyordu. Bu platformun Türkiye’de bir temsilcisi yok, içeriklerle ilgili şikâyetimizi iletecek muhatap bulamıyorduk. Çocuklarımızın masum dünyasını kirletmeye yönelik bir kapı açıyor. Hâlâ bugün Wattpad bizimle herhangi bir temasa geçmedi. Ama ne yaptı? Kullanıcılarına ‘Siz hareketlenin, VPN kullanın’ dedi. Hem kaçak yoldan girilmesini istiyor hem de kullanıcılarını kullanıyor, onları teşvik ediyor.”
“Cinsiyetsizleştirme küresel bir dayatmaya döndü”
Cinsiyetsizleştirmenin bilinçli bir şekilde yapıldığını ve küresel bir dayatmaya döndüğünü” ileri süren Bakan Göktaş, şunları kaydetti:
“Cinsiyetsizleştirme son dönemde dünya genelinde yayılan önemli bir risk. Bu neredeyse küresel bir dayatmaya döndü. Biz bunun çocuk ve gençlerimize dayatılmasına karşıyız. Bu nüfusun azalması bundan bağımsız bir konu değil. Çünkü kadın - erkek mefhumu ortadan kaldırılmak isteniyor. Sağlıklı aile, çocuk sahibi olma tüm bunlar değersizleştiriliyor.”
Kadına yönelik şiddet
Bakan Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadelenin siyaset üstü olduğuna dikkati çekerek, “Tüm insanlığı ilgilendiren bir mesele” dedi. Şiddetin her türlüsü ile mücadelede kararlı olduklarını söyleyen Göktaş, şunları kaydetti:
“Maalesef bu mesele fiziksel, psikolojik ve ekonomik boyutları olan can yakıcı bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Şiddetin her türlüsüyle mücadele etmeye ve kapsayıcı çözüm önerileri geliştirmeye devam edeceğiz. Tek bir vaka bile bizim için fazla bir vakadır. O nedenle bu konuda asla müsamaha göstermiyor, sıfır tolerans ilkesiyle hareket ediyoruz.
Bu yıl politikalarımızı geliştirmek için kadına yönelik şiddetle ilgili kapsamlı bir araştırma da yapıyoruz. Faillerin en ağır cezayı almaları için davalara müdahil oluyoruz, hukuki süreçleri yakından takip ediyoruz.”
Bakan Göktaş, kadınların işgücüne katılmalarını kolaylaştırmak ve artırmak için de yeni çalışmalar olduğunu belirterek, “Kadınların iş ve ev arasında tercih yapmak zorunda kalmamaları için esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştirmeyi ve mahalle tipi kreş modelini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.