Yeni yılda tekstil, hazır giyim, mobilya, ayakkabı ve deride KOBİ’lere teşvik paketi geliyor. ”Çok ciddi bir istihdam koruma paketi hazırladık” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2025 yılında hayata geçecek destek paketinin 1 milyon kişiyi kapsadığını söyledi. Bakan Kacır, destek miktarını açıklamasa da ”İddialı ve tüm kesimleri mutlu edecek” diye konuştu. Kacır; Kamu-Özel sektör işbirliği ile hayata endüstri bölgelerinin de bakanlığın gündeminde olduğunu söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni yılda yeni teşvik paketi geleceğini duyurdu. Emek yoğun sektörler olan, tekstil, hazır giyim, mobilya, ayakkabı ve deride KOBİ’lere güçlü bir istihdam koruma paketi geldiğini söyleyen Bakan Fatih Kacır, söz konusu teşvik paketiyle ilişkin detayları açıkladı.
Ekonomim’e konuşan Bakan Kacır, “İstihdam desteği vereceğimiz sektörleri istihdam yoğunluğuna göre belirledik. Üretimde istihdamın payının en yoğun olduğu imalat sanayi sektörlere öncelik verdik. Biz bu istihdam yoğun sektörleri asla kaybetmek istemiyoruz. Onların rekabet güçlerini korumayı sağlamalıyız. Dolayısıyla içinden geçtiğimiz dönemde, kırılganlık riski daha çok olabilecek sektörlere daha etkin katkı sunmamız lazım. Tüm bunları gözeterek çok ciddi bir istihdam koruma paketi hazırladık” diye konuştu.
Bu kapsamda 2025 itibarıyla bu sektörlerde personel başına önemli destekler vereceklerini açıklayan Kacır, “İddialı ve tüm kesimleri mutlu edecek kapsamlı bir destek programı yolda. Destek paketi 1 milyon çalışanı kapsayacak” dedi. Bakan Kacır, destek miktarını açıklamasa da KOSGEB işbirliğinde çok güçlü bir kaynak sunacaklarını savundu.
Kacır, “Kaynak için rakam telaffuz etmeyeyim ama mutlu olacağı iddialı ve etkin bir destek programı olacağından eminiz” dedi. Kacır, istihdam desteği konusunda bu beş sektörün dışına çıkmak ya da çok genişletmek niyetinde olmadıklarını belirterek, bu konudaki ihtiyaçları belirlemek konusunda çok detaylı bir çalışma yaptıklarını söyledi:
”Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın en öncelikli konularından biri yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı sanayicinin önünü açmak ve uygun yatırım alanları sağlamak. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda yeni OSB Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile OSB’lerde arsa fırsatçılığının önüne geçerek, gerçek sanayi yatırımcısının ihtiyaç duyduğu yatırım alanını tahsis etmeyi hedefleyen Bakanlık, başka yandan Ulusal Sanayi Alanları Master Planı ve kamu-özel sektör işbirliğinde mega endüstri bölgeleri oluşturmak için harekete geçti.”
Bakan Kacır, ana hedeflerinin, mevcutta yüzde 0,4 olan toplam yüz ölçümdeki planlı sanayi alanlarının payını 2030 yılına kadar yüzde 1’in üzerine çıkarmak olduğunu söyledi.