İstanbul
Kapalı
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6139 %0.05
40,0164 %0.02
3.429,36 % -0,05
82.799,58 %5.04
Ara
Muhalif. GÜNDEM Balıkçılıkta av sezonu başlıyor

Balıkçılıkta av sezonu başlıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 10 yıllık dönemde avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretiminin yüzde 36,2 azalırken yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretiminin yüzde 149,8 arttığını belirtti.

Okunma Süresi: 2 dk

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 1 Eylül'de başlayacak av sezonunun bereketli olmasını diledi.

Su ürünlerinin insan sağlığı ve dengeli beslenmede önemli hayvansal protein kaynaklarından biri olduğunu belirten Bayraktar, balık avcılığının önemli bir gıda temin yöntemi olmakla birlikte ülkelerin ekonomisinde de ciddi bir yere sahip olduğunu vurguladı. Bayraktar, "Balıkçılarımız yeni av sezonuna umutla bakıyor. Yeni sezonun hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız açısından verimli geçmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, ülkenin uzun sahil şeridi, yaygın iç suları ve nehirleriyle önemli balıkçılık kaynaklarına sahip olmasının yanında su ürünleri yetiştiriciliğinde de ön plana çıktığının altını çizerek, 2021'de toplam su ürünleri üretiminin yüzde 41'inin avcılık, yüzde 59'unun ise yetiştiricilik yoluyla elde edildiğini bilgisini verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2016'da 588 bin 715 ton olan su ürünleri üretiminin, 2021'de yüzde 35,9 artarak 799 bin 851 ton olarak gerçekleştiğinin altını çizen Bayraktar, "Son 10 yıllık dönemde (2011-2021) avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretimimiz yüzde 36,2 azalırken yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretimimiz yüzde 149,8 oranında arttı. Son 5 yıllık rakamlara baktığımızda, 2016'da 790 milyon 303 bin 664 dolar olan su ürünleri ihracatı yüzde 74,1'lik bir artışla 2021'de 1 milyar 376 milyon 291 bin 922 dolara çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, balık avcılığının çevreye olumsuz etkilerinin en düşük seviyelerde tutulmasının önemine değinerek, yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yapılamadığını belirtti.

Denizlerde ve iç sularda yapılacak ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeleri içeren tebliğlerle Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda önemli çalışmalar yaptığına dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Su ürünleri avcılığında yer, zaman, tür, boy, ışık kullanımı ve avlanma mesafesi gibi konularda getirilen yasaklar ve kontroller su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Balıkçılarımızın av yasaklarına ve tebliğ ile getirilen düzenlemelere titizlikle uyması sağlanmalıdır. Sürdürülebilir su ürünleri üretimi için gerekli stratejilerle kısa, orta, uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmelidir. Kaynakların verimli kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurulmalı, yetiştiricilik, avcılık ve AR-GE çalışmaları daha fazla desteklenmeli, sektörde örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *