Rızvanoğlu soru önergesinin gerekçesini ise şu şekilde açıkladı:
“Belgrad Ormanı önemli bir doğal miras”
Belgrad Ormanı’nın önemine değinen Rızvanoğlu, “Belgrad Ormanı, İstanbul’un su kaynaklarını besleyen, şehrin nefes almasını sağlayan ve ekolojik dengesi için hayati öneme sahip bir doğal mirastır. En üst koruma statüsü olan ‘Muhafaza Ormanı’ olma özelliğine sahip bu alan, Osmanlı’dan günümüze tarih boyunca korunmuş ve İstanbul’un su kaynaklarının güvencesi olmuştur. Ancak, 5237 hektarlık Belgrad Ormanı’nın, 1150 hektarının ‘Milli Park’ ilan edilerek koruma statüsünün düşürülmesine yönelik iddialar, kamuoyunda ormanın yapılaşmaya açılacağı endişesi yaratmıştır.” dedi.
“Belgrad Ormanı stratejik öneme sahip”
Rızvanoğlu, “Bahse konu iddialar, yalnızca ormanın ekosistemine zarar vermekle kalmayıp, İstanbul’un temiz su kaynaklarını, hava kalitesini ve biyoçeşitliliğini de tehdit edebilecek niteliktedir. Üstelik bu süreçte kamuoyunun yeterince bilgilendirilmemesi ve bilimsel verilerle desteklenen açıklamalar yapılmaması, şeffaflık konusundaki kaygıları artırmaktadır. Bu çerçevede, Belgrad Ormanı gibi stratejik öneme sahip bir alanın korunması için yapılan çalışmalar ve bu değişiklik talebinin gerekçeleri hakkında kamuoyunun aydınlatılması elzemdir.” ifadesinde bulundu.
Rızvanoğlu’nun Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği sorular şu şekilde:
1. Belgrad Ormanı’nın 1150 hektarının “Milli Park” ilan edilmesi ve koruma statüsünün düşürülmesine yönelik bir başvuru Bakanlığınıza ve Orman Genel Müdürlüğüne yapılmış mıdır? Bahse konu durum bilginiz dahilinde midir?
2. Orman Genel Müdürlüğü tarafından bu başvuru onaylanmış mıdır? Onaylandıysa, bu karar hangi bilimsel rapor veya gerekçelere dayandırılmıştır?
3. Belgrad Ormanı’nın korunması için ülkemizdeki en yüksek koruma statüsünü ifade eden “Muhafaza Ormanı” statüsünün devam ettirilmesi yerine, ormanın yaklaşık beşte birinin daha düşük bir koruma statüsüne geçilmesinin gerekçeleri nelerdir?
4. Bu değişiklikle birlikte Belgrad Ormanı’nda yapılaşma, ticari faaliyetler veya turizm projelerine izin verilmesi planlanmakta mıdır? Bakanlığınıza veya Orman Genel Müdürlüğüne bu yönde bir başvuru yapılmış mıdır?
5. Halen Muhafaza Ormanı içinde olan ve daha önce Tabiat Parkı olarak Bağcılar Belediyesi'ne verilen Kirazlıbend Tabiat Parkında (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait) yapılan betonlaşma ve asfalt yollar gibi ormanın muhafaza karakterini hiçe sayan bir betonlaşmayı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne vermeyi düşündüğünüz tüm alanlarda da yapmayı düşünüyor musunuz?
6. Ormanın ekosistemi ve İstanbul’un su kaynakları üzerindeki etkiler konusunda bir etki değerlendirme çalışması yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu çalışmanın sonuçları nelerdir?
7. Söz konusu karar ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin veya akademik çevrelerin bilgisine başvurulmuş mudur?
8. Görevi orman ekosistemini korumak olan bir Bakan olarak, Belgrad Ormanı’nın önemli bir bölümün “Milli Park” statüsüne dönüştürülmesi konusunda olumsuz görüş vermeyi düşünüyor musunuz?
Belgrad Ormanı’na neler oluyor? Milli Park statüsüne dönüştürülmek istenmesinin ardında yatan sebep ne?
Belgrad Ormanı'nın 1.150 hektarlık kısmının "milli park" statüsüne düşürülerek imara açılması kararı, çevre ve doğa koruma örgütlerinin büyük tepkisini çekti. İstanbul'un "akciğeri" olarak bilinen orman, Osmanlı döneminden bugüne dek "muhafaza ormanı" statüsüyle en üst düzeyde korunuyordu. Fakat gerçekleştirilecek yeni düzenlemeyle bu alanda oteller, kamp alanları ve yollar inşa edilebilecek…