İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6577 %0.08
37,1847 %0.06
104.626,69 %-1.971
3.158,75 0,56
Ara
Muhalif. GÜNDEM "Beni şirketteki çaycı gibi düşünebilirsiniz, hiçbir şeyden haberim yoktu"

"Beni şirketteki çaycı gibi düşünebilirsiniz, hiçbir şeyden haberim yoktu"

Fettullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in (Alpaslan Demir), "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

Okunma Süresi: 5 dk

ByLock’un lisans sahibi David Keynes (Alpaslan Demir), savunmasında "Beni şirketteki çaycı Mehmet gibi düşünebilirsiniz, hiçbir şeyden haberim yok" ifadelerini kullandı. 

ByLock’un lisans sahibi David Keynes'in yargılanmasına 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmaya tutuklu sanık David Keynes ve avukatı katıldı.

Sanığın tanık koruma programından yararlanma ve duruşmaya gizlilik kararı getirilmesi taleplerini reddeden mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına ve yeniden ifadesinin alınmasına hükmetti.

Duruşmada savunma yapan David Keynes, “Cemaatten ayrıldım. Green Card ile 2002’de Amerika’ya yerleştim. Orada Atalay Candelen ile tanıştım. Kimlik bilgilerimi kullanarak ByLock'u kurmuş. Bunu darbe girişiminden sonra öğrendim" dedi.

“Fetullah Gülen ile görüştürdüler”

Keynes, “Örgüt beni gözden çıkarmıştı, yaşım da ilerlediği için. O sırada bunalımda olduğum için intihar denemem oldu. Mehmet Candan beni kurtardı. Beni, 1998 yılında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yanına götürdüler. Girdim yanına ve çıktım. Beni tanıştırdılar, 'çıkmak istiyorum' dedim ve çıkardılar. Gülen, sadece ismimi sordu. Mehmet Candan yaklaşık 1,5 saat içeride kaldı" diye konuştu.

“Burada olsaydım ifade verirdim”

Bylock'un örgüt tarafından kullanıldığını sonradan öğrendiğini belirten Keynes, "ByLock'un örgüt tarafından kullanıldığını, Türkiye'den çıktıktan 2-3 gün sonra öğrendim. Sanki benim çıkmam bekleniyormuş gibi, yurt dışına çıktıktan sonra ByLock'u öne çıkarttılar. Ben buradayken çıksaydı gidip ifade verirdim. Yetkililere ulaşmaya çalıştım ancak geri dönüş alamadım. Daha sonra gazeteci Uğur Mumcu'nun oğlu benimle ilgili köşe yazınca Cumhuriyet'e ulaşmaya çalıştım. Twitter'da İsmail Saymaz ile arkadaş olduklarını gördüm. Hürriyet'i arayıp Saymaz'a ulaştım. Saymaz, haberi kendisinin yapmak istediğini söyleyince onunla görüştüm" dedi.

“Şirketteki çaycı mehmet gibiydim”

Savunmasında ByLock programının içeriğiyle ilgili de konuşan sanık, "ByLock, kripto bir program. Atalay Candelen bu programı almış. 2013 yılı 29 Aralık ile 2014 Mart arası kapalı devre olarak kullanılıyor. Bunlar, uygulama indirilen programlarda yoktu. Daha sonra konuldu. Hakimler, savcılar ve mahrem imamlar kullanıyordu önce. Daha sonra MİT'in programı çözdüğünü öğrenince üst kesimleri çektiler programdan. Beni şirketteki çaycı Mehmet gibi düşünebilirsiniz. Hiçbir şeyden haberim yok" diye konuştu.

“Amerika’da, Türkiye’de darbe yapılacağı çok rahat konuşuluyordu”

Üye hâkim, sanık Keynes'e, darbe girişimi hakkında birçok şeyden haberden olduğunu belirterek örgüt ile bağlantısını ne zaman kestiğini sordu. Sanık Keynes, 1997 yılında örgüt ile bağının bittiğini, ancak örgütten arkadaşları olduğunu söyledi. Hâkimin, örgüt üyelerinin kendisiyle neden bilgi paylaştığını sorduğu Keynes, “ABD'de, Türkiye’de darbe yapılacağı çok rahat konuşuluyordu” dedi.  

Sanık avukatı Abdurrahman Bayramoğlu ise savunmasında, "Keynes, örgüt ile ilgili her şeyi anlatmak için 2017'den bu yana uğraş veriyor. Sanığın tanık koruma programına alınmasını ve tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. Avukat Bayramoğlu, davada gizlilik kararı verilmesini talep ederek, karar verildiği takdirde sanığın daha çok şey anlatabileceğini belirtti.

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanarak tanık olarak dinlenen Cihan Arıkan ise sanığı çok fazla tanımadığını, sadece üniversitedeyken FETÖ'nün yurdunda kaldıklarını söyledi.

Sanığın suçunun vasıf ve mahiyeti dolayısıyla tutukluluk halinin devamını isteyen duruşma savcısı, bir sonraki celsede dinlenmeyen tanıkların dinlenmesini talep etti.

Mahkeme başkanı, sanık David Keynes’in tutukluluk halinin devamına ve tanık gazeteci İsmail Saymaz’ın duruşmaya zorla getirilmesine karar verildiğini açıkladı.

Yeniden savcılığa ifade verecek

Sanığın tanık koruma programından yararlanması ve duruşmaya gizlilik kararı getirilmesi taleplerini reddeden heyet, sanık avukatının gizlilik kararı getirilmesi halinde sanığın söyleyecekleri olduğuna dair beyanı nedeniyle sanığın yeniden beyanının alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına hükmetti.

Heyet, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

“Türkiye’de etkin pişmanlık hükümleri hiçbir şeye yaramıyor”

Duruşmanın ardından açıklama yapan sanık avukatı Abdurrahman Bayramoğlu, “Türkiye’de artık görüldü ki etkin pişmanlık hükümleri hiçbir şeye yaramıyor. İstediklerini uyguluyorlar, istemediklerini uygulamıyorlar” dedi.

İddianameden

İddianamede; şüphelinin, örgütün Işık Evleri'ne gittiği, evlerde konakladığı, aldığı eğitimlerin ardından örgüt içerisinde görevler üstlendiği, kütüphane sorumlusu ve belletmenlik görevlerinde bulunduğu ve ‘TSK mahrem yapılanmasında’ öğretmen (grup abisi) konumuna kadar yükseldiği belirtildi. Keynes'in, yaşadığı olumsuzluklardan örgütü sorumlu tuttuğu bildirildi.

Keynes’in iddianamede yer alan ifadesine göre; Fetullah Gülen, örgütle ilgili mahrem bilgilere sahip olan şüpheliyle bizzat görüştü. Daha sonra şüpheli, olanak sağlanarak Amerika'ya gönderildi. Örgüt elebaşının talimatıyla örgüt içi gizli yazışmalarda kullanılacak kriptolu yazışma programının alan adının kiralanması, Google Market’e ve Apple Market’e yüklenmesinde şüphelinin kimlik ve kredi kartı bilgileri kullanıldı. Keynes’in SGK kaydı, ByLock programının geliştiricisi Atalay Candelen’in ortağı ve yetkilisi olduğu Base Bilgi Teknolojileri Limited Şirketi üzerinden yapıldı.

Doğum ismi Alpaslan Demir

Sanık Keynes ismini neden değiştirdiği hakkında konuştu. Sanık şu ifadeleri kullandı: "Keynes meşhur bir iktisatçı. David Ricardo'yu seçecektim ama daha çok İspanyolcaya benziyordu. İsmimden dolayı iki defa bombacı diye havaalanında gözaltına alındım. Vatandaşı olana kadar sürekli aranıyordum havalimanında. O yüzden isim değiştirdim. Yeminden önce Keynes olmasına karar verdim"

Kaç ByLock kullanıcısı deşifre edildi?

FETÖ'ne bağlı kişilerin kullandığı kripto haberleşme uygulaması Bylock'da, operasyonlarla şimdiye kadar 102 bin ByLock kullanıcısı deşifre edildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu ilk ByLock mahkûmiyet kararını 26 Eylül 2017'de onadı. Kurul'un ByLock'la ilgili ilk tespitleri de onama kararının gerekçesinde yer aldı.

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, 15 Ekim 2016'da yapığı açıklamada "215 bin 'ByLock' sistemi kullanıcısı olduğunu açıklamıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *