Ankara'nın Çubuk ilçesinde şehit er Yener Kırıkçı'nın 21 Nisan 2019 tarihindeki cenaze töreninde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimine ilişkin Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşması bugün yapılıyor.
Adliyeye girişte 3 polis kontrol noktası kuruldu. TBMM İdare Amiri Mehmet Göker, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP milletvekilleri ve parti yöneticileri duruşmayı takip ediyor.
Toplam 36 sanıktan 16’sı duruşma salonunda hazır bulundu. Yaşları 18’in altında olduğu için 10 çocuk için açılan dava ise ayrı görülüyor. Geçen hafta 21 sanık hakkında hazırlanan iddianame de bu mahkeme tarafından değerlendirilecek. Onun da kabul edilmesiyle birlikte toplam sanık sayısı, çocuklarla birlikte 67’ye yükselmiş olacak.
“HATIRLAMIYORUM”
Sanık Halis Daştan, Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evden çıkmasını engelleyen grup içinde yer almadığını savundu. Mahkeme hakimi sanığın savcılık ifadesini okurken Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik usul yönünden “İlk sanığın ifadesi alınsın sonra beyanda bulunsun” diye itiraz etti. Mahkeme hakimi itirazı kabul etti. Daştan’ın olaya ilişkin beyanlarına devam edildi. Daştan, Kılıçdaroğlu’nun geldiği ana ilişkin “Hiçbir şey hatırlamıyorum, hiçbir şeye katılmadım, daha önceki ifadelerime katılıyorum” dedi.
“O KİŞİ BEN DEĞİLİM” DEDİ
Mahkeme hakimi, Daştan’ın ilk ifadesiyle çeliştiğini belirtti. Daştan, çelişki üzerine “Her ne kadar olayı hatırlamadığımı söylemişsem de soruşturma aşamasında verdiğim beyan doğrudur” diye konuştu. Daştan CHP aracına taş atmadığını söyledi. Daştan’a kamera kayıtları izlettirildi. Daştan, taş atan kahve rengi montlu kişinin kendisi olmadığını ileri sürdü.
Avukat Celal Çelik, Daştan’ın eylemlerine ilişkin görüntülerin dosyaya sunulacağını belirterek, “Taş atan kişi sanıktır. Mahkemede şahsın huzurdaki kişi olup olmadığına ilişkin gözlemin tutanağa geçmesini istiyorum” dedi. Çelik, mağdur Uzman Çavuş Aytuğ Kaan Gök’ün bayanlarında da Daştan’ın taş attığı bilgisinin yer aldığını hatırlattı.
“İFTİRA ATILIYOR”
Sanık Engin Üce, şehit cenazesinin olduğu gün Akkuzulu köyünde kaldığını ve işe gitmediğini söyleyerek, “Kalabalıkla beraber sürüklenip, bu olayların bize iftira şeklinde atıldığını hatırlıyorum. Biz bir şey yapmadık” dedi. Üce, cenaze namazından sonra kalabalığın arasına “karışmak zorunda kaldığını” anlatarak, “(Kılıçdaroğlu’nun) Geldiğini daha sonra yapılan yuhalamalardan anladım. Define giderken kalabalıkta sürüklendik ve kendisini orada gördüm” diye konuştu.
“YUMRUK ATMADIM BENİ İTELEDİLER”
Üce, Kılıçdaroğlu’na bilerek yumruk atmadığını ifade ederek, “Kalabalıkta yumruk filan yok. Zaten iteleniyoruz. Sadece itelemeyle alakalı oraya karıştım” dedi.
Kamera kayıtları izlettirilince Kılıçdaroğlu’na yumruk savuran kişinin kendisi olduğunu kabul eden Üce, “Yumruk savurma niyetim yoktu. İteliyorlar. Olayı durdurmaya çalışıyorum, tamamen” diye kendini savundu. Üce, kendisinin öfke üzerine kolunu sallamadığını kaydederek, “Kurtulma amacıyla kolumu salladım” dedi.
“YUMRUKTA ISRARCI”
Avukat Celal Çelik, sanık Üce’nin suçtan kurtulmaya yönelik savunma yaptığını belirterek, “Şahıs yumruğunu havaya kaldırmak üzere elini havaya kaldırıyor” diye vurguladı. Çelik, Üce’nin Kılıçdaroğlu’nun korumasının engellemesine rağmen yumruk atmakta ısrarcı olduğunu ifade etti.
Avukat Celal Çelik’in beyanları sırasında sanık avukatlarından Fatih Atalay’ın konuşması üzerine Çelik onu uyardı. Atalay’ın “Sen kimsin?” sözüne Çelik “Terbiyesiz” dedi. Atalay, mahkeme hakimine Çelik’in “Terbiyesiz” sözünün küfür olduğunu söyledi. Hakim ise her iki avukatı da sakinleştirdi.
Tartışmanın ardından konuşmasını sürdüren Celal Çelik, Üce’nin Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evden çıkışını engellediğini ve “hürriyetten alı koyma” suçundan da ek savunma alınmasını istedi.
Üce, “Ben kalabalığı sakinleştirmeye çalışıyorum. Ya dersini çok çalışmamış ya da videoyu çok seyretmemiş” diye avukat Çelik’e itiraz etti.
"BAĞIMSIZ, TARAFSIZ YARGIMIZ YOK"
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimine ilişkin davanın ikinci duruşması Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı takip eden CHP heyeti adliye önünde açıklama yaptı.
CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek şunları söyledi:
“Bağımsız ve tarafsız bir yargımız yok. Çünkü artık hukuk devleti değiliz. Ülkemizin asıl sorunu, yargının bağımsız ve tarafsız olmaması ve yargının siyasallaşması. 83 milyonun can ve mal güvenliğinin, her şeyin güvencesi, demokrasinin güvencesi yargıdır ama bağımsız ve tarafsız bir yargıdır. İşte bunu kaybettik. Bağımsız ve tarafsız bir yargı olsa bu olayın arkasında planlayanlar, azmettirenler ortaya çıkar. Bu davalar ağır ceza mahkemesinde görülür. Bizler kararlıyız. Hiçbir haksız saldırı bize bir santim dahi geri adım attıramaz. Biz demokrasi ve adalet mücadelesi için her türlü bedeli ödemeye hazırız. İktidar olduktan sonra ilk yapacağımız iş bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis etmektir.”
"AZMETTİRİCİ SÜLEYMAN SOYLU'DUR"
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da şöyle konuştu:
“Bu olayın en büyük azmettiricisi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dur. Süleyman Soylu, halkı kin ve nefret duygularıyla hareket etme dürtüsüyle teşvik eden konuşmalar yapmıştır. Şehitler bu ülkenin şehitleridir ve biz tavrımızı her yerde net olarak ortaya koyduk. Ancak Süleyman Soylu, bunu siyasete alet etmiştir ve toplumu ayrıştırmaya yöneltmiştir. Çubuk olayından önce şöyle seslenmiştir: ‘CHP il başkanlarını şehit cenazelerine sokmayın.’ Oysaki bu ülkede şehitler varsa bunu engellemesi gereken kendisidir, bu ülkede anneler şehit evlatlarının cenazesini önlerinde görüyor ve feryatları yankılanıyorsa bunu engellemesi gereken kişinin provokatör bir davranış içinde olmaması gerekiyor. Peki failleri aynı şekilde davranıyor mu? Ellerinde iki tane makineli tüfekle basında, sosyal medyada, İçişleri Bakanı’na hitaben ‘vur de vuralım, öldür de öldürelim’ diyen kişi hakkında ne yapmıştır?
Bu insanları kollayan, o insanlara linç girişimi yapan insanlara sahip çıkan, onları yaptıkları işten dolayı suçu öven bir tavır takınmıştır. İçişleri Bakanı’nın ve iktidarın başındaki insanların, şehit cenazelerimiz ile ilgili samimi olmayan davranış biçimlerini zaten biliyorduk ama içimizi yakan son olaylarla da gördük. Şehit cenazeleri orada dururken, pandemi döneminde kongrelerde boy göstermesi acı verici bir olaydır. Aynı kongrede bir şehit annesini siyasete malzeme yapmak bu insanlara yakışan bir tavırdır, ancak bu ülkemizde infial yaratmaktadır. Toplumu ayrıştırarak, linç olaylarına teşvik etmek, suçu ve suçluyu övmek o insanların arkasında durmak, şehidimize ve yakınlarına saygısızlık ekmek bu ülkeye yakışmıyor. Bu dava devam ediyor, bu dava devam ederken çok şey söylemek istemiyoruz.
Bu davadan çıkması gereken adalettir. Çünkü herkes yarın öbür gün söylediği bir fikirden dolayı sokak ortasında linç edilemeyeceğini hatta bunu İçişleri Bakanı yapsa dahi adaletin onun için de geçerli olduğunu herkesin görüyor olması gerekir. Biz bugün yargılananlar için de linç girişiminde bulunanlar için de bir gün adaletin lazım olduğunu en iyi bilenlerdeniz. Bunun için bu mücadelemiz devam edecektir ama bunun sorumlusu olanlar sadece içeride yargılananlar değildir.”