İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4588 %-0.06
36,5388 %-0.14
3.521.964 %3.474
3.054,31 0,03
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Bisiklet neye göre seçilmeli?

Bisiklet neye göre seçilmeli?

Eğer ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi doğru belirlerseniz uygun fiyata iyi bir bisiklete sahip olabilirsiniz. Şimdi sırasıyla bisiklet neye göre seçilmeli ve bisiklet seçerken nelere dikkat edilecek, bakalım.

Bisikletin Türü

İlk yanıtlanması gereken soru bisikletin türü ne olacak ve hangi amaçla kullanılacağıdır.

  • Antrenman yapıp, yarışmalara katılacağım diyorsanız doğru seçim yol bisikleti olur.
  • İşe, okula, alış-verişe gidip gelme ve günübirlik kısa geziler yaparım diyorsanız seçim şehir bisikleti olmalıdır.
  • Bozuk yollarda ve kırlarda gezip maceralar yaşamak istiyorum diyorsanız dağ bisikleti modellerini tercih etmelisiniz.
  • Bisiklet ile birlikte toplu taşıma araçlarını rahatça kullanmak istiyorsanız en uygunu katlanır bisiklet modelleri olacaktır.

Doğru Büyüklük

Kadro boyu, iç bacak uzunluğuna göre belirlenir (boy uzunluğuna göre değil!). İç bacak uzunluğu, apış arasından topuğa kadar olan uzunluktur.

  • 75 cm’e kadar S (15, 16 inç) ve daha küçük kadrolar kullanılabilir (yol ve şehir için 48-51 cm)
  • 85 cm’e kadar M (16, 17 inç) kadrolar kullanılabilir (yol ve şehir için 50-54 cm)
  • 90 cm’e kadar L (17, 18 inç) kadrolar kullanılabilir (yol ve şehir için 53-57 cm)
  • 90 cm ve üstü için XL (19, 20 ve daha büyük kadrolar kullanılabilir (yol ve şehir için 56-60 cm)

Kaç Vites

Çok yokuşlu yollarda kullanılacak bisekletlerde üçlü aynakol (ön vites) (20-22 tırnak bir küçük dişli) iyi olur. Ruble (arka dişli) de en azından 34, 36 tırnak seçilirse rampaları tırmanmak kolaylaşır.

Küçük ellere sahip kişiler için bisiklet seçerken uygun vites kollarını bulmak bir başka önemli noktadır. Bunun için döndürmeli vites kolları eşsiz bir çözüm sunar.

Disk Fren Mi, V-Fren Mi?

Fren türleri konusuna yapılacak bir araştırma genel olarak disk fren daha güvenli ve rahat olduğunu gösterir. Bununla birlikte çok yüksek hızlarda ve uzun süre kullanılmayacak bir bisiklet için bu durum pek bir üstünlük sayılmaz. Yeterince nitelikli bir V-fren ihtiyacı karşılayacak ekonomik bir seçim olabilir.

Sele Seçimi

Yeni bisiklet alınırken yapılan en yaygın hatalardan biri yumuşak sele aramaktır. Yumuşak sele seçimleri genellikle rahatsızlıkları artırır. Sert ve destekleyici bir sele seçmek daha doğru olacaktır. Ama en önemlisi kalça yapısına uygun (özellikle kadın kullanıcılar için daha geniş) seleleri seçmektir. Gerekirse satıcıdan seleyi değiştirmesi istenebilir.

Gidon

Bisiklet ve sürüş türüne uygun gidon seçilmek hem konforu hem güvenliği sağlar. Yol-yarış bisikletlerinde ve dağ bisikletlerinde vücut ağırlığını öne aktarmaya uygun gidonlar seçilir. Şehir bisikletlerinde ise vücut ağırlığı selede olacağından daha geniş, farklı tutuş olanakları sunan konforlu gidon türleri seçilebilir. Dağ bisikletleri için barent, şehir bisikletleri için ise kelebek gidonlar sürüş konforunu artırmak için önerilebilecek aparatlardır.

Tekerlekler ve Jant Seti

Bisikletin performansını en çok etkileyen parçaların başında jant seti gelir. Özellikle yol-yarış bisikletleri ve dağ bisikletlerinde iyi bir jant seti kendini hemen gösterir. Bununla birlikte hobi kullanıcıları için yeterince nitelikli ekonomik bir jant seti ihtiyacı karşılar.

Dağ bisikletlerinde jant boyu önemli bir özelliktir. Son yıllarda giderek yaygınlaşan 650B / 27,5 jant mtb tekerlek boyu bir çok üstünlükleri ile öne çıkar.

Lastik için hobi kullanıcılarına önerilebilecek en önemli özellik patlamaya karşı dirençli, patlamayan lastiklerdir.

Maşa ve Amortisör

Bisiklet alırken yapılabilecek en büyük yanlışlıklardan biri, çoğunlukla süpermarket ve beyaz eşya mağazalarında satılan ve ağırlıkları ile yük olmaktan öte geçemeyen ucuz arka amortisörlü bisikletleri seçmek olur.

Şehir bisikletlerinde genellikle bir amortisör gereksizdir. Patikalarda gezmek isteyen hobi kullanıcıları için ise yalnızca ön-amortisörü olan bir dağ bisikleti yeterli olur.

Bagaj

Özellikle işe, okula gidip gelmek, çarşı-pazar alış verişi yapmak düşüncesiyle alınan bir bisiklette mutlaka bağaj olmalıdır. Bagaj, eğer kadro üzerinde bağlantı vida yuvaları varsa, sonradan da takılabilir. En azından gelecekte bu amaçlarla da kullanılabileceği düşünülüyorsa bagaj bağlantı vidaları olan bir bisiklet seçmek güzel olur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *