Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak açıklamalarda bulundu.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;
Deprem felaketinden sonra ABD'den destek ve taziye mesajları aldık. Değerli mevkidaşım Blinken da ziyaretinden önce iki defa arayarak destekte bulundu. Dün deprem felaketinden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduk.
ABD ile geniş bir gündemimiz var. Toplu mekanizmanın toplantısını senede iki defa yapmak istiyoruz. Sorunları ve sınamaları etkin bir şekilde çözmek istiyoruz. 100 milyar dolar hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.
F-16 ALIMI
Tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi alanında zorluklar yaşıyoruz, bunların aşılmasını bekliyoruz. ABD yönetimi, F-16 satımını destekliyor. Kongre'de her zaman zorluklar çıkabiliyor, bu sürecin engellenmemesi gerekiyor.
Terörle mücadele her zaman ortak gündemimiz. PKK YGP'ye ve FETÖ'ye verilen desteğe son verilmesi gerekiyor.
VİZE SÜRECİ
Vize sürecini de ele aldık, vize başvurularının hızlandırılması konusundaki talebimizi ilettik.
İKİ ÜLKENİN NATO'YA ÜYELİĞİ
NATO'nun genişlemesini de her zaman olduğu gibi değerlendirdik. Türkiye olarak iki aday ülkeden taleplerimizi dile getirdik. Açık ve verimli toplantımız için teşekkür ediyor, bu zor zamanlardaki destekleri için teşekkür ediyorum.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın açıklamalarından öne çıkanlar;
ABD halkı burada sizi desteklemek üzere yanınızdadır. Dün ilk durağım olarak İncirlik Üssü'ne gittim, yanımda Sayın Çavuşoğlu vardı. Hatay'daki yıkımı gördüm, bunu tarif etmek çok zor. Yıkımı sözlerle ifade etmek çok zor.
Başkan Biden, yardımda bulunulması için anında emir verdi. Yüzlerce yetkiliyi felakete müdahale etmesi için bölgeye gönderdik. 1000 ton miktarında bir barınma, mutfak malzemesi gönderdik. Türkiye, bu süreçte uzun bir dönemden geçecek.
Ortak güvenlik konularında her zaman yan yanayız. Karadeniz'deki koruma ve Ukrayna kıyılarının korunmasında Montrö çok önemli. ABD, Türkiye'nin uzun süredir NATO üyeliğini takdir etmekte. Türkiye ve ABD aynı zamanda uluslararası terörizm konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkileri çok önemli. Türkiye'nin NATO'nun içerisinde hava gücü çok önemli.
SORU CEVAP
"F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışında Kongre'deki süreç belirsiz. Bu ne zaman çözülür?" sorusunu yanıtlayan Blinken, "Biden Türkiye'yi desteklemektedir. Türkiye'nin ulusal çıkarı ve NATO çıkarı için ortak harekat gücü önemli. Bunun için bir değerlendirme yapamam. F-16'nın modernizasyonu konusunda çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, "F-16 konusundaki beklentilerimizi açıkça dile getirdim. Biz bir taraftan heyetlerimizle birlikte Kongre üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD hükümetinden de gerekli desteği bekliyoruz. Bu konuda ortak duruş sergilemek bence kritik öneme sahip. F-35 konusunda, biz bunun ortağıydık CAATSA yaptırımları kapsamında Türkiye tek taraflı olarak çıkarıldı. Ödememizin geri verilmesini beklemek hakkımız" ifadelerini kullandı.
"Türk-ABD ilişkilerinde birçok görüş ayrılığı var, S-400, Suriye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi. Deprem sonrasında ABD'nin desteğini görüyoruz, bu ilişkileri olumlu etkiler mi?" sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Zor günlerdeki dayanışma önemli. ABD ile görüş ayrılıklarımız belli, ilişkilerimizi geliştirme arzumuz ortada. Yunanistan Dışişleri Bakanı geldiği zaman dediğim gibi bizim ilişkilerimizi geliştirmek için zor günleri, felaketleri beklememize gerek, samimi adımlar atmamız gerek." dedi.
Blinken ise, "Türkiye ve ABD uzun zamandır ikili ilişkiler ve bölgesel konularda ortak çalışmaktadır. F-16 konusunda tarih veremiyorum ama hükümet olarak aynı fikirdeyiz. Bu çok önemli bir konu bizim için, NATO'nun ortak harekat kapasitesinin artırmak için. İsveç ve Finlandiya'nın en kısa sürede katılmasını diliyoruz." dedi.
Blinken, "ABD'nin terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği destek konusunda Türkiye'nin endişesi mevcut. Bu endişeleri görüştünüz mü? sorusunu şöyle yanıtladı: "Bu konuyu görüştük, şu ana kadar Türkiye'nin gerçek güvenlik endişelerini anlıyoruz. Birlikte çalışmaya devam ediyoruz, her iki endişeye de yanıt veriyoruz. Şu an Suriye'ye verilen insani yardım çok önemli."
Çavuşoğlu, "Biz herhangi bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütüyle iş birliğini yapmanın her zaman çok büyük hata olduğunu söylüyoruz. PKK-YGP'nin DEAŞ'la mücadele ettiği iddiası doğru değil. Bizim güçlü NATO müttefikleri olarak her türlü terör örgütüyle mücadele etmemiz gerek. Bugün NATO için birinci tehdit Rusya, ikinci tehdit terör. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmemiz gerek. Bu konuda maalesef somut bir adım göremedik. Vardığımız mutabakatları uygulamamız gerek. Deprem, siyasi bir konu değil insani bir konu değil. Depremden etkilenen Suriyelilere yardım etmek insani görevimiz. O bölgeye yardım etmek isteyenlere yardım etmemiz insani görevimiz. İnsani yardımlar konusunda iş birliğimiz devam edecek." dedi.
BLINKEN VE ÇAVUŞOĞLU DEPREM BÖLGESİNDE İNCELEMELERDE BULUNMUŞTU
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere geldiği İncirlik Üssü'nde açıklamalarda bulunmuştu.
Blinken, "Yıkımın birazını görmek için bir şehrin üzerinden uçma şansım oldu ve bunu kelimelere dökmek gerçekten zor. Yıkılmamış ve yıkılmış binalar görüyorsunuz, çöken çatıların hemen yanında hala ayakta duran bir şeyler var. Size söz konusu durumun ölçeği hakkında bir fikir veriyor. Bu depremden dolayı on binlerce ölüm ve on milyonlarca etkilenen insan var ve elbette, hala tam kapsamını bilmiyoruz." dedi.
Depremin hemen ardından ABD ve diğer ülkelerin devreye girdiğini belirten Blinken, şöyle konuşmuştu:
"Bir gün içinde burada yaklaşık 200 kişi, köpek ve diğer uzmanlardan oluşan arama kurtarma ekipleri oluşturduk. Depremden hemen sonraki günlerde barınma, su, yiyecek, ilaç ve giyecek için yaklaşık 85 milyon dolar değerinde yardım aktarıldı. Bugün ise ihtiyacı olanlara yardım etmek için 100 milyon dolar daha getireceğimizi duyurmak isterim. Bunu, Acil Mülteci ve Göç Fonu ile Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) sahip olduğu bir insani yardım fonundan aldık ve bu yakında harekete geçirilecek."
ABD'DEN 185 MİLYON DOLAR YARDIM
USAID'in depreme yönelik çalışmalara çok hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verdiğini söyleyen Blinken, şunları kaydetmişti:
Birleşmiş Milletlerin (BM) Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulunduğunu hatırlatan Blinken, "Şu an itibariyle ABD 185 milyon dolarlık yardımda bulundu, ancak başka bir şey varsa, ne yapabileceğimize bakacağız. Diğer ülkeler devreye giriyor ancak bu çağrının finanse edilmesi çok acil ve sağlayabileceğimiz ek kaynaklara bakarken bile kesinlikle başkalarını bunu yapmaya teşvik edeceğiz." ifadelerini kullandı.