Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, dün gece yarısı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Naci İnci’nin üniversiteye rektör olarak atanmasına ilişkin açıklama yaptı.
Akademisyenler, İnci’nin atamasının “kurumun iradesi hiçe sayılarak” yapıldığını atama kararından geri dönülmesini istediler.
İnci’nin atamasının “hangi ölçütlere göre yapıldığının” açıklanmasını isteyen akademisyenler, “Okulumuzca güvenoyu alan, Boğaziçi Üniversitesi’nin liyakat sahibi 17 rektör adayının neden mülakata çağrılmadığı, Naci İnci’nin neden tercih edildiğinin” kamuoyuna açıklanması talep ettiler.
"İrademiz hiçe sayıldı"
Akademisyenler yaptıkları yazılı açıklamada şöyle dediler:
“2 Ocak günü Melih Bulu’nun atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri olarak “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz” diyerek başlattığımız mücadelemizde itirazımız sadece üniversite dışından bir kişinin atanmasına yönelik değildi.
Kabul etmediğimiz temel hususlar; rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı.
"İnci güven oyu alamadı"
Melih Bulu’nun rektörlük görevinden alınmasının ardından 30 Temmuz'da Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak rektör adaylığını açıklayan tüm hocalarımız için bir güven oylaması gerçekleştirdik.
Bu oylamanın sonuçları açıktır: Üniversitenin tüm öğretim üyelerinin yüzde 80’in üzerinde katılımıyla gerçekleşen bu oylamada, aday olan 17 öğretim üyesine destek kararı verilirken Melih Bulu’nun yardımcısı olan iki öğretim üyesi güvenoyu alamadı.
Bu oylamada akademisyenlerimizin yüzde 90’ından fazlası Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını kabul etmediğini ifade etti.”
Boğaziçili akademisyenler, İnci’nin rektör olarak atanmasına itirazlarını ise 4 maddede sıraladılar:
Naci İnci’nin rektör adaylığı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan güven oylamasında yüzde 90’dan fazla karşı oy aldı.
Naci İnci vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfî bir şekilde son verdi.
Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, “görevi kötüye kullanma” suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.
Naci İnci öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı.