İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6998 %0.18
37,4758 %0.67
105.427,86 %2.943
3.181,58 0,84
Ara
Muhalif. GÜNDEM Çavuşoğlu'nun açıklamalarına tepki yağdı

Çavuşoğlu'nun açıklamalarına tepki yağdı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Alman mevkidaşı Maas heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamada turizm sektöründeki düzenlemelere değinen Çavuşoğlu, "Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu'nun bu açıklamalarına tepki yağdı.

Okunma Süresi: 5 dk

Almanya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Heiko Maas ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

(Almanya ile) İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz.

Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya'nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara müdahale edilmesi üçüncü taraflar bakımından, doğru bir yaklaşım olmaz.

(Koronavirüs aşılarının mülkiyet hakları) Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek. Bu sorun devam edecek. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda da aşıya ihtiyacın olacağını görüyoruz. O nedenle aşının tüm dünyaya ulaşması için ortak üretim dahil daha iyi bir iş birliğine ihtiyaç var.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in başarılarıyla hem Türkiye hem de Almanya olarak hepimiz gurur duyduk.

Geçen sene pandemiye rağmen yaklaşık 1 milyon 200 bin Alman'ı ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Bu sene de aynı iş birliğini sürdürmeye çalışıyoruz. Tüm ülkelerde pandemi var. Biz de Türkiye'de turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve halkımızın güvenliğini de sağlamak için bazı ilave tedbirler aldık ve 17 Mayıs'a kadar bir kapanma süreci var. Bunun da faydalarını görmeye başladık. Rakamlar hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Türk halkının yüzde 26'sından fazlası aşılandı.

Turizm sektöründe çalışanların tamamını aşılayacağız.

Turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve vatandaşlarımızın güvenliği için bazı tedbirler aldık, turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız.

Sertifikasyon programını daha da geliştirdik ve 136 kriteri 152 kritere çıkardık. Denetimler geçen sene ayda iki kere yapılıyordu şimdi ikisi Alman, biri İngiliz, bir Fransız, bir Türk denetim kuruluşları ayda dört denetim yapıyor. Yatak sayısı, oda sayısı limitini de düşürdük ve 15 yataklı oteller bile sertifikasyona tabi tutulacak.  Vaka sayılarımız her geçen gün düşüyor.

(AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in Ankara ziyaretinde yaşanan protokol krizi) Aslında baş başa görüşmede ben de o toplantıda vardım ve son derece verimli, samimi, açık, her şekilde her konuyu konuştuk. Geleceğe yönelik atılması gereken adımları konuştuk, son derece faydalı bir görüşmeydi. Şimdi burada açıkça bir kere daha üzülerek söylemek isterim, biz Türkiye olarak protokol kurallarının ne olduğunu biliyoruz. Köklü bir devlet geleneğimiz var bizim. 2023'te Dışişleri Bakanlığımızın 500. yılını kutlayacağız. Maalesef üzülerek söylüyorum, Komisyon ve Konsey arasındaki rekabet ve kavga yüzünden oldu. Bunu bu kadar açık söylemek durumunda kaldık. Burada hazırlık toplantısına Komisyonun protokol ekibi katılmadı, Konseyin ekibi katıldı ve Konsey nasıl olması gerektiğini söyledi. Ama tüm bu konuları bilmesine rağmen Von der Leyen'in 'Ben kadın olduğum için böyle oldu' demesi, yani Türkiye'yi ima etmeye çalışması doğru değil. Avrupa Birliği'ni kast ediyorsan kendi meseleleri. Umarım Avrupa Birliği içinde bu bir daha tekerrür etmez. Koskoca Avrupa Birliği protokol yüzünden kavga etmemeli.

Maas: Türkiye'ye silah satışı kısıtlaması sürecek

Maas'ın açıklamaları da şöyle:

Almanya olarak her zaman yapıcı ilişkiyi savunuyoruz. Almanya olarak olumlu bir katkımız olacaksa bunu yapmaya hazırız.

Türkiye'de beklentilerin olduğunu biliyoruz. Bu Şansölye (Angela) Merkel ile Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan arasında dün yapılan görüşmede konu oldu. Şu an da geçen yılın ve aramızdaki münakaşanın AB içinde izler bıraktığını görüyoruz. Almanya her zaman diyaloğa, yapıcı bir ilişkiye ihtiyacımız olduğu ve elbette adım adım sonuçlara varmamız gerektiği görüşünü benimsemiştir.

Buna en fazla Türkiye katkı sağlayabilir. Biz bunun diyalogla ilgili olduğunu biliyoruz ve bunu AB dönem başkanlığımızda açıkça ifade ettik. Elbette sonuçlar konusunda da. Geçen yıl AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından zor bir yıl oldu. Bu senenin çok daha iyi bir yıl olacağı görülüyor. Bu yüzden temas halinde kalmamız da önemlidir.

Bu diyaloğu burada yaptığımız gibi yapıcı bir şekilde yürütürsek, o zaman AB ile Türkiye arasındaki ilişkinin gelişeceğinden ve bu diyaloğun, AB üye ülkeleriyle de daha yapıcı olacağından eminim. Daha sonra bunun hangi sonuçlara varabileceğini görebiliriz.

Sadece diyalog güvenli bir çözüm getirecektir. Öncelikle karşılıklı güvenin oluşturulması gerekiyor. Çözüm açısından diyalog şart. Türkiye'yi ve tabii ki AB ortaklarımız Yunanistan ve Kıbrıs'ı çözüm konusunda ilerlemeleri için cesaretlendirmek istiyoruz.

('Almanya askeri alanda Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamaları kaldıracak mı?' sorusuna) Türkiye NATO bünyesindeki önemli bir müttefik. Bu, şu anda Afganistan'da da kanıtlanıyor. Almanya bunu hep vurguladı, gelecekte de bu özel bir önem taşıyacaktır. Ancak Almanya’nın savunma sanayi ihracatı ile ilgili kapsamlı kısıtlayıcı politikaları var ve bunlar uygulanmaya devam edilecek.

(Koronavirüs aşılarının fikri mülkiyet hakkının kaldırılması) Daha çok insanı daha hızlı aşılamaya yardımcı olmanın bir yolu buysa, o zaman bu soruyu kendimize sormamız lazım. Çünkü hepimiz bu salgını bitirmek istiyoruz.

TEPKİ YAĞDI

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Almanya Dışişleri Bakanı Heika Maas ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yaptığı, “Turistin göreceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız” sözlerine tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Öztrak, "Hay Allahım! Turiste hizmet ederken turiste görünürsen; ceza yok, aşı var. Turistle aynı denizde yüzerken turiste görünürsen; aşı yok, ceza var. Tam bir AK Parti prodüksiyonu..." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da sosyal medya hesabından, Çavuşoğlu’nun açıklamalarının görüntüsünü paylaşarak, "Tercümesi: 128 milyar dolar buhar oldu. Kasada 1 dolarımız yok. Tek umudumuz turistin getireceği 3-5 dolar. Ne olur gelin" dedi.

GELEN TEPKİLER:

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *