Eski hakem ve futbol yorumcusu Ahmet Çakar, Galatasaray yöneticisi Erden Timur'un bir tarikat toplantısında Cemalnur Sargut'un elini öptüğünün görüntüsünü izlediğini iddia etti. İddianın ardından Cemalnur Sargut'un kim olduğu merak edilmeye başlandı.
Cemalnur Sargut kimdir?
1952, İstanbul doğumlu Cemalnur Sargut, üniversite eğitimini kimya mühendisliğinde tamamladıktan sonra kimya öğretmeni olarak bir süre görev yaptı.
Sargut hâlen Türk Kadınları Kültür Derneği'nin (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi Başkanlığı görevini yürütüyor.
Otuz yılı aşkın süredir tasavvuf alanında yurt içi ve yurt dışında çok yönlü çalışmalar yaptığı ve TÜRKKAD çatısı altında bir çok uluslararası sempozyum, Dost İslâm’a Hizmet Ödülleri ve İslâm araştırmalarına yönelik girişime öncülük ettiği biliniyor.
North Carolina Üniversitesi Dini Etütler Bölümünde (2009) ve Pekin Üniversitesi İleri Beşeri Bilimler Enstitüsünde (2011) “Kenan Rifai Distinguished Professorship on Islamic Studies” kürsülerinin ve 2015 yılında Kyoto Üniversitesi’nde Kenan Rifai Tasavvuf Araştırmaları Merkezinin kurulmasını sağlamıştır.
Cemalnur Sargut'un, tasavvuf alanına yönelik çalışmaları desteklemek ve üniversitelerde tasavvufun çalışma zeminini artırmak amacıyla 2013 yılında Kerim Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı'nı kurmuştur.
Bu girişimle birlikte Üsküdar Üniversitesi kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’la güç birliği yaparak, 2014 yılında Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünü kurmuşlardır..
Yayımlanmış 30’a yakın eseri Kur’ân-ı Kerîm üzerine büyük mutasavvıfların yorumlarına dayalı çalışmaları ve Fusûsu’l Hikem şerhleri üzerine yoğunlaştığı bilgisi edinildi.
Cemalnur Sargut'un İstanbul’da 20 yılı aşkın süredir halka açık Mesnevi ve Fusûsu’l Hikem sohbetleri yaptığı ve Almanya, Amerika, Hindistan gibi ülkelerde İslam Tasavvufu alanında düzenli olarak seminerler verdiği öğrenildi.
Cemalnur Sargut'un Üsküdar Üniversitesi Rektör danışmanı olarak görev yapmakta ve Üsküdar Üniversitesinde dersler vermektedir.
Muhalif. yazarı Sara Aydın geçtiğimiz aylarda Cemalnur Sargut'un oğlu ve Nefes Yayınevinin yöneticisi aynı zamanda Elektronik mühendisi ve tasavvuf araştırmacısı Kerim Güç ile bir röportaj gerçekleştirmişti. Kerim Güç o röportajda annesine , iyilik yayıncılığına ve vakfa dair şu açıklamayı yapmıştı:
Biz bir vakıfız ve temelde eğitim üzerine burslar veriyoruz. Bununla ilgili yardımcı olmak adına, bu bursları yayıncılık üzerinden yapabileceğimizi düşündük. Eğer bir yazarımızın, iyilik yapma düşüncesi varsa ve kendi hakkından feragat edebiliyorsa, aynı ölçüde yayınevimizin de belli oranlarda katkı sağlamasıyla, belirlediğimiz bir iyilik hareketine katılıyoruz. Mesela Darülaceze adına yazılan bir kitabımız var. Bir diğer kitabımızın gelirinin bir kısmı Afrika’da su kuyuları açmak için kullanılıyor. Diğerleri genelde eğitim burslarına aktarılıyor. Temel olarak ana hedefimiz iyilik hareketini artırmak olduğu için, vakfımızın kurucusu annem Cemalnur Sargut un, 48 kitabının gelirinin hepsi vakfa bağışlanmış durumda.
Kerim Güç röportajının tamamını okumak için, tıklayabilirsiniz.