İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4896 %0.02
36,5996 %0.01
3.448.391 %0.985
3.064,36 0,36
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Cezaevi izinleri sonrası artan şiddet olayları için acil önlem çağrısı

Cezaevi izinleri sonrası artan şiddet olayları için acil önlem çağrısı

Son dönemde Kocaeli ve Ankara'da cezaevinden izinli çıkan erkek mahkûmların gerçekleştirdiği ciddi şiddet olayları, kamuoyunda endişelere yol açtı. Avukat Özlem Şen, bu tür vakaların önüne geçilmesi için acil önlemler alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, "Uyuşturucu madde ticareti yapmak" suçundan hükümlü olan bir mahkûm, izinli olarak çıktığı açık cezaevinden dönüşte eşini uykusunda boğarak öldürdü. Ayrıca, Ankara'da benzer bir durumda, cezaevinden çıkan ve geçmişi cinsel taciz ve saldırılara dayanan başka bir mahkûm, 17 yaşındaki bir genci taciz ettiği iddiasıyla gündeme geldi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İstanbul Aydın Üniversitesi'nden avukat ve öğretim görevlisi Özlem Şen, cezaevinden izinli çıkarak kadınlara şiddet uygulayan, tacizde bulunan veya öldüren erkek mahkumlar için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Şen, özellikle pandemi dönemi sonrası artan bu tür vakaların önlenmesi için elektronik kelepçe kullanımı, resmî bildirimler ve zorlama hapis uygulamaları gibi önlemlerin sıkı şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

6284 Sayılı Kanun'un rolü ve öneriler

Avukat Şen, 6284 Sayılı Kanun'un kadınları koruma altına almak için önemli bir araç olduğunu ancak uygulamada eksiklikler olduğunu dile getirdi. Özellikle önleyici tedbir kararlarının ihlali durumunda faillere yönelik yeterli yaptırımların uygulanmadığını, bu durumun cezai kovuşturmalarda caydırıcılığın sağlanmasını zorlaştırdığını söyledi. Şen, bu kanun kapsamında önleyici ve koruyucu tedbirlerin güçlendirilmesi, ihlallere karşı yaptırımların artırılması ve kadına yönelik şiddet, tecavüz ve cinayetle mücadelede daha şeffaf bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *