İstanbul
Orta şiddetli yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0129 %0.09
41,8882 %0.46
3.701,02 % -0,26
75.480,00 %-8.98
Ara
Muhalif. GÜNDEM Charlie Hebdo’dan tepki çeken deprem karikatürü

Charlie Hebdo’dan tepki çeken deprem karikatürü

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, pazartesi günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin sonrasında yaptığı karikatür paylaşımıyla büyük tepki çekti.

Okunma Süresi: 1 dk

Charlie Hebdo’un resmi Twitter hesabından, ”Günün çizimi” notuyla paylaşılan karikatürde, ”Türkiye’de deprem” ifadesi ve yıkılmış binalar görülüyor. Yıkılmış binaların altında ise, ”Tank göndermeye bile gerek yok” ifadesine yer verildi.

Charlie Hebdo’nun karikatürüne birçok Fransız ve Türk kullanıcı tepki gösterdi. Bir kullanıcı Fransızca olarak, ”Dürüst olmak gerekirse insanlar canlı canlı gömülü haldeyken bu durum hakkında şaka yapmak insanlık dışı” yazdı.

Bir başka kullanıcı da, ”Bu kabul edilemez. Charlie Hebdo’ya yapılan terör saldırısında birçok Türk, sizin yanınızdaydı. Şimdi onların desteğe ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, salı sabahı yaptığı bilgilendirmede Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde, 3 bin 381 şahsın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Tatar, 5 bin 775 binanın yıkıldığını, 11 bin 302 yıkılan bina ihbarı geldiğini belirtti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muhalif. SAĞLIK Kanser tedavisinde yeni bir dönem: Genetik haritalama ve bireyselleştirilmiş yöntemler

Kanser tedavisinde yeni bir dönem: Genetik haritalama ve bireyselleştirilmiş yöntemler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ece Esin, kanser tedavisinde genetik haritalamanın büyük bir rol oynadığını vurgulayarak, kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin önemini dile getirdi. Moleküler genetik testler sayesinde, her hasta için en etkili tedavi yöntemlerinin belirlenebildiğini ve hastaların gereksiz tedavi yüklerinden korunabileceğini belirtti.

Okunma Süresi: 3 dk

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde kanserli hücrelerin yapısının detaylı bir şekilde incelenerek, hastaya en uygun tedavi yönteminin belirlenebildiğini aktardı.

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Esin, kanserli hücrelerin de diğer hücreler gibi kişiye özel genetik şifre taşıdığını, bu hücrelerin genetik haritasının çıkarılmasının hastalığın tedavisinde başarıyı arttırdığını kaydetti.

Kanserli hücrelerin genetik haritalamayla incelenmesinin kişiye özel tedavilerin geliştirilebilmesi açısından önemli olduğunu belirten Esin, "Hastalığın seyri sırasında uygulanan moleküler genetik testler sayesinde, hangi kemoterapi ilacının hangi hastada daha faydalı olabileceği dahi saptanabiliyor ve hastanın uygulanacak hedefe yönelik tedaviden göreceği faydanın ortaya çıkarılması mümkün olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Esin, genetik testlerin, kanserli hücrelerin hangi tedaviye daha iyi yanıt vereceğini öngörerek tedavinin etkinliğini artırdığını ve hastaları gereksiz tedavi yükünün olumsuz etkilerinden koruduğunu ifade etti.

Esin, özellikle son yıllarda kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek tümör hücrelerinin ölümünü hedefleyen ve kamuoyunda "akıllı ilaç" ya da "hedefe yönelik ilaç" olarak bilinen tedavi yöntemlerinin, kanser tedavisinde önemli bir yenilik sunduğunu belirtti.

"Bireyselleştirilmiş tedavi sayesinde hastaların kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA'sı incelenerek hedefe yönelik tedavilere uygunluk tespit edilebiliyor." ifadelerini kullanan Esin, kişiye özel tedavi kararı verilmesinde izlenen süreci şu şekilde aktardı:

Esin, hastaya, kişiye özel tedavi seçeneği sunabilmek için kişinin kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA'sının elde edilerek tümörün akıllı ilaçlara uygun olup olmadığının test edildiğini belirterek, hedefe yönelik tedavi kararının nasıl verildiğine ilişkin şunları kaydetti:

"Günümüzde moleküler patoloji olarak adlandırılan hassas gen analiz yöntemleri ile kanserleşme sürecinde ana rol alan gen bozuklukları saptanmaya çalışılır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak, günümüze kadar yapılan çalışmalar ve elde var olan hedefe yönelik tedavi ilaçları gözden geçirilerek multidisipliner onkoloji ekibince bu durum değerlendirilir ve hastaya uygun tedavi seçeneğine karar verilir."

Bazı moleküler genetik testlerin Türkiye'de dar panel formatında uygulanabildiğini aktaran Esin, geniş panel testlerin ise genellikle Amerika ve Avrupa'daki özel merkezlerde yapıldığını, bu doğrultuda isteyen hastaların kan veya biyopsi örneklerinin bu merkezlere gönderilerek tedavi planlarının sonuçlara göre oluşturulduğunu bildirdi.

Esin, söz konusu genetik testlerin başta akciğer, meme, kalın bağırsak, böbrek ve melanom gibi birçok kanser türünde uygulanmaya başlandığını, aynı zamanda immünoterapi tedavilerinin etkinliğinin de bu testlerle öngörülebilir hale geldiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *