İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
35,4907 %0.02
36,6223 %0.09
3.446.989 %0.293
3.067,48 0,46
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM CHP’li İBB Meclis Üyesi Ali Mesut Çelik, İmamoğlu döneminde denizcilik alanında yapılanları sıraladı: Haliç Tersanesi’nde geldiğimizde üretim 0 iken, 5 yılda 56 inşa yaptık

CHP’li İBB Meclis Üyesi Ali Mesut Çelik, İmamoğlu döneminde denizcilik alanında yapılanları sıraladı: Haliç Tersanesi’nde geldiğimizde üretim 0 iken, 5 yılda 56 inşa yaptık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi Temmuz ayı ilk toplantısında; CHP’li İBB Meclis Üyesi Ali Mesut Çelik, Ekrem İmamoğlu döneminde belediyenin denizcilik alanında yaptığı faaliyetleri anlattı. Çelik; Haliç Tersanesi’nin yeniden açılması ve üretime geçmesi, Deniz Taksi projesinin başlatılması, Şehir Hatları’nda hat ve sefer sayısının arttırılması, vapur kafelerin oluşturulması, kadın istihdamının yüzde 295 oranında arttırılması gibi icraatları sıraladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Temmuz ayındaki ilk toplantısı dün gerçekleşti. Oturumda söz alan konuşmacılardan CHP’li İBB Meclis Üyesi Ali Mesut Çelik, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’yla ilgili birtakım bilgiler paylaştıktan sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde gerçekleştirilen icraatları anlattı.

Ali Mesut Çelik’in yaptığı konuşma şöyleydi:

“2019 yılında İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinin ardından denizcilik alanında hatırı sayılır projeler ürettik ve üretmeye devam ediyoruz. Kısıtlı süre içerisinde önemli bulduklarıma değinmek isterim.

Kentsel ulaşımda önemli bir paya sahip olan Şehir Hatları’nda hat sayısını 20’den 31’e, 53 iskelede günlük sefer sayısını 700’den 903’e çıkardık. 

Deniz Taksi projesini başlattık

Bu dönem Deniz Taksi projesini başlattık ve yurttaşlarımızın deniz ulaşımından 7-24 faydalanmasına olanak tanıyoruz. 5’i Elektrik Hibrit toplam 50 Deniz Taksi’yi Haliç Tersanesi markası ile 1,5 yılda ürettik. Elektrik Hibrit Deniz Taksiler hem Şehir Hatları filosunda kullanılan, hem de Haliç Tersanesi’nde inşa edilen ilk elektrikli tekne olma özelliğine sahip.

Filomuzdaki vapur sayısını 27’den 30’a yükselttik, Paşabahçe, Kızıltoprak ve İsmail Hakkı Durusu vapurlarını Haliç Tersanesi’nde restore ederek yurttaşlarımızla yeniden buluşturduk. 6 Şubat depremini hepimiz hatırlıyoruz, hastane gemileri inşa edip deprem bölgesinde yurttaşlarımızın yanında olduk.

Göreve geldiğimizde Haliç Tersanesi’nde üretim kapasitesi 0 iken 5 yılda 56 yeni inşa yaptık

Haliç Tersanesi’ne ayrı bir parantez açmak istiyorum, 2019 yılına gelinen süreçte tersanenin ne halde olduğunu ve oraya ne yapılmak istendiğini hepimiz gayet iyi hatırlıyor ve biliyoruz. Haliç Tersanesi’ni canlandırarak yeniden üreten bir yer haline getirdik. Göreve geldiğimizde üretim kapasitesi 0 iken 5 yılda 56 yeni inşa yaptık, bu yıl itibariyle 12 geminin daha yeni inşasına başladık. Tersanemizde sadece kendi filomuzdaki gemilere değil, kamu ve özel sektöre ait gemilere de bakım-onarım hizmeti verilmektedir. Son 5 yılda toplam 411 gemiye bakım onarım yaptık. 

Bakım onarım çalışmalarından, yeni inşalara, artık kültürel mirasa da ev sahipliği yapan bir tersaneden bahsediyoruz. Tersane işlevi devam ederken kültürel, sanatsal ve sosyal imkanlardan da yararlanabileceğimiz bir alanı oluşturduk. Osmanlı’nın denizcilik üssü Tersane-i Amire’ye, yani tarihimize sahip çıkmanın onurunu yaşıyoruz.

Moda İskelesi’ni de unutmadan söyleyelim, hem Haliç Tersanesi’nde hem Moda İskelesi’nde kahvenizi yudumlayıp İstanbul’un eşsiz manzaralarında keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kadın istihdamını %295 oranında artırdık

Bu saydıklarıma ek olarak, eşitliği yaratarak ilk kez kadın mürettebatın görev almasını sağladık. Ağustos 2019’da sadece 21 kadın personel varken şu an 83 kadına ulaştık. Kadın istihdamını %295 oranında artırdık, İskeleleri, kütüphane ve vapur kafeleri ile kamusal alanlar haline getirdik ve gemilerimizde 22 adet çocuk oyun alanı yaptık.

Denizlerimizdeki bir diğer önemli konu ise temizlik ve sürdürülebilirlik. 

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Karadeniz kıyılarında halka açık kıyı ve plajlarda çeşitli nedenlerle oluşan atıkları temizliyoruz. 

- Aynı zamanda 14 adet Deniz Yüzeyi Temizleme Teknesi ile İstanbul boğazında, Marmara ve Haliç’te günlük temizlik yapılmaktadır.

- Haliç’te yağışlarla derelerden gelen dip çamuru temizlemek ve kötü koku oluşmaması için dip tarama çalışmaları envanterimizdeki gemilerle düzenli olarak yapılmaktadır. Yapılan çalışmaların sonuçları değerli İstanbullular tarafından takdirle karşılanmaktadır ve Haliç’te yeniden su sporlarının ve sosyal etkinliklerin canlandığı gözle görülebilir bir gerçektir.

Denizciliğe yaklaşımımız ve yaptığımız çalışmalar, Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği vizyonu ve kabotaj hakkımızı sahiplenmenin yanı sıra, bu alandaki isteğimizi ve heyecanımızı ivmelendirerek üretmeye ve çalışmaya devam edeceğimizi gösteriyor. Her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da rotamız Tam Yol İleri!”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *