İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Çiçek Nene’nin “Döl Buğdayı”na koruma geliyor

Çiçek Nene’nin “Döl Buğdayı”na koruma geliyor

Artvin ve çevresinde Rus saldırılarının yoğun olduğu 1915 yılında, gönüllü birlikler tarafından savunulan Şavşat'ta büyük direnişin Nene Hatun’u Çiçek Nene’nin döl buğdayına koruma geliyor. 108 yıldır doğallığından hiçbir şey kaybetmeyen ve coğrafi işaret alma aşamasına gelen “döl buğdayı”nı korumak için yeni bir proje geliyor.

Muhalif-Ankara  

Projenin sahibi Artvin Bağımsız Milletvekili Adayı Arif Ataman, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ataman, Çiçek nenenin torunları olarak döl buğdayını korumaya kararlı olduklarını belirterek, “1. Dünya Savaşı'nda gönüllülerden oluşan Milis kuvvetlerimizi doyuran ekmeklerin yapıldığı döl buğdayı, ata tohumu projemizle bugünün ve geleceğin gıda savaşlarında da kurtuluşumuz olacaktır.” diye konuştu.   


 

Türkiye’nin ata tohum yetiştiriciliğinde Artvin’in lider ve örnek şehir olmasını istediklerini de belirten Ataman, özetle şunları kaydetti:  

EL DEĞMEMİŞ TOHUMLAR ARTVİN’DE:  

Artvin’de ata tohumu sıkıntısı yok, aksine bolca ata tohumu var. Çünkü tarım Artvin’de ticari maksatla değil; daha çok ailelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılıyor. Yani el değmemiş, genetiği ile hiç oynanmamış tohumlar hala Artvin’de bulunuyor. Aslında Artvin’de ata tohum üzerine mikro ölçekli projelerle ata tohuma ilgi çekilmiş durumda, gayet de başarılı münferit yerel çalışma örnekleri görmekteyiz. Halkımız da bu konuya ilgi gösteriyor.  

ARTVİN EKONOMİSİNE KATKIYI HEDEFLİYORUZ:  

Ancak; şu an bu projeler gönüllük esasına dayalı yürütülüyor. Ata tohumu yetiştiriciliği ve bu tohumların önemi, henüz Artvin ekonomisine büyük güç sağlama aşamasında değil. Biz yürüteceğimiz projeler ile bu tohumların Artvin ekonomisine katkısını hedefliyoruz. Bunu gönüllülükten öteye götürerek destek ve teşviklere sistemli şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Geniş ölçekli projeler ile kıyıda köşede kalmış ata tohumlarımızı da ortaya çıkarmak istiyoruz. Çünkü bu tohumların korunmasının ötesinde çoğaltılması ve halka gelir sağlaması da gerekiyor.   

KIYMETİ ÇOK BÜYÜK:   

Bu tohumların kıymeti çok büyük ve Artvin halkına ata tohumunun kıymetini daha fazla anlatmamız gerekiyor. Ata tohumlarından nasıl gelir elde edebilirler, bu tohumların korunması için neler yapılabilir, bu konuda Artvin halkına bilgi vermek ile ihtiyaç olan destek, finansman ve teşvikin sağlanması bu projenin en önemli ayağı. Bu maksatla; tarım müdürlükleri, yerel yönetimler, kooperatifler ve STK’lar ile birlikte iş birliği içerisinde proje geliştirilmeyi hedefliyorum. Ziraat mühendislerinin ve tarım müdürlüklerinin yönlendirmeleriyle bilimin ışığında doğru tarım yöntemleri konusunda halkın bilinçlendirmesi kesinlikle olmalı.   

ARTVİN MARKA OLMALI:   

Ulaşmak istediğimiz hedef, Artvin’i ata tohum yetiştiriciliğinde bir marka yaparak Artvin’in ekonomisine önemli katma değer üretmesini sağlamak. Ben de bu hedefin gerçekleştirilmesinde ve Artvin halkına korudukları bu zenginliğin gelir olarak hanelerine girmesinde elimden geleni yapacağım.  

Artvin'e özgü olan döl buğdayının ekildiği alanda 1 km çapındaki diğer tüm tahıl türlerini kendine dönüştürmesi özelliği bulunuyor. Artvin halkı için gün geçtikçe önemli bir gelir kapısı haline gelen döl buğdayı için yerel tohum dernekleri coğrafı işaret başvurusunda bulunmuştu. Buğdayın bu yıl Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmesi bekleniyor. Yerel kaynaklar, döl buğdayının üretimi için taleplerin her geçen yıl arttığını belirtirken, Artvin halkının 100 yılı aşkın süredir kayıtlara geçen nadide türün hakettiği yeri almasından memnun olduğu belirtiliyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *