İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Çiftçilere uyarı: 2 bin lira masraftan kaçarken 200 bin lira zarara yol açıyorlar

Çiftçilere uyarı: 2 bin lira masraftan kaçarken 200 bin lira zarara yol açıyorlar

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarım Teknikeri Ali Azat Epözdemir, “Çiftçilerimiz mazot yakmamak için, sadece bir saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ediyorlar. Bu çok yanlış ve yasak bir durum. Zaten ağır cezaları ve yaptırımları var. Çiftçilerimiz eğer anız yakarlarsa daha fazla gübre atacaklar, daha az verim alacaklar. 2 bin lira masraftan kaçarken, belki de 100-200 bin lira masrafa neden olmuş olurlar” dedi.

Siirt’te hasat sonrası tarlalarını ikinci ürüne daha kısa sürede hazırlamak için dönüm başına 1933 TL para cezasına aldırış etmeyen bazı çiftçiler, anız yakmaya başladı. Kentte, haziran ayında anız yaktığı tespit edilen 1 çiftçiye 34 bin 794 TL idari para cezası uygulandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli Tarım Teknikeri Ali Azat Epözdemir, anız yangınlarının topraktaki verimi düşürdüğünü belirterek, “Çiftçimiz anız yaktığı zaman, ertesi yıl daha fazla gübre atmak zorunda kalacaktır.

Toprağı verimsiz hale gelecektir, verimsiz hala gelen toprağı sadece gübre takviyesi yapılabilir. Toprağın dinlenmeye ihtiyacı olacaktır, toprak bir yıl dinlendiği zaman çiftçi bir yıl hiç çalışmamış olacaktır. O yüzden çiftçinin ekonomisini büyük derece sarsacaktır. Anızın yakılması sonucunda gerek tarımsal ekosistem gerek doğal ekosistem tahrip edilmektedir. Özellikle toprakta, karbon azot dengesi bozulmaktadır. Bir sonraki yıl için toprak verimsizleşmektedir. Çiftçilerimiz şunu bilmelidir ki, toprağı sürmek için mazottan kaçmak yerine daha fazla verimi için kesinlikle toprağını sürmeliler, anız yakmamalılar” dedi.

"Mazot yakmamak için 100-200 bin lira masrafa neden olurlar"

Epözdemir, anız yakmanın ağır ceza ve yaptırımları olduğunu belirterek, “Eğer anız yakılırsa, toprak verimsizleşir, 2 bin lira masraftan kaçarken, belki de 100-200 bin lira masrafa neden olmuş olurlar. Çiftçimiz anız yaktığı için ertesi yıl daha fazla gübre atmak zorunda kalacaktır. Toprağı verimsiz hale gelecektir, verimsiz hala gelen toprağı sadece takviyesi yapılabilir. Toprağın dinlenmeye ihtiyacı olacaktır, toprak bir yıl dinlendiği zaman çiftçi bir yıl hiç çalışmamış olacaktır. O yüzden çiftçinin ekonomisini büyük derece sarsacaktır. Çiftçilerimiz mazot yakmamak için, sadece bir saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ediyorlar. Bu, çok yanlış ve yasak bir durum. Zaten ağır cezaları ve yaptırımları var. Çiftçilerimiz eğer anız yakarlarsa, daha fazla gübre atacaklar, daha az verim alacaklar. O yüzden çiftçilerimize kesinlikle ama kesinlikle anız yakmayı tavsiye etmiyoruz. Lütfen anız yakmayın” diye konuştu.

"Buğdaydan sonra kavun ve karpuz ektik, anız yakmadık"

Kentte 20 yıldır çiftçilikle uğraşan Ferman Uras (53), daha önce buğday ektiği tarlasını hasattan sonra sürerek kavun ve karpuz ektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Ben 20 yıldır tarımla uğraşıyorum, bugün de tarlamı sürüyorum. Kavun ve karpuz ekimi yapıyorum. Karpuz ve kavundan önce buğday ekiliydi. Buğdayı biçtikten sonra tarlayı yakmadık. Buğdayımızı biçtikten sonra sürüyoruz tarlamızı. Anıza karşıyız. Anız yakmak zararlıdır, toprağın vitamini kalmıyor, tarla içinde bulunan haşerelerin hepsi ölüyor. Tarlanın verimi düşüyor, o yüzden anız yakmaya karşıyız. Çiftçilerimizden ricamız var anız yakmasınlar.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *