"Tosuncuk" olarak bilinen Mehmet Aydın hakim karşısında. Aydın ilk kez mağdurlarla yüz yüze geliyor. 4 sayfalık yazılı savunma yapan Aydın, Çiflik Bank yönetiminde her kesimden insan olduğunu söyledi. Bu kişiler içinde milletvekilleri, hakimler, savcılar, polisler, doktorlar, yüksek lisans ve lisans sahipleri olduğunu belirten Aydın, “Benim ağzımdan çıkan her kelimeyi teyit edecek insanlar vardı” şeklinde konuştu. Aydın, mağdurlardan kimseye garanti vermediğini de söyledi. Duruşmada ilginç anlar da yaşanıyor. İşte Çiftlik Bank davasında son dakika gelişmeler...
4 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sunan Mehmet Aydın, Çiflik Bank yönetiminde her kesimden insan olduğunu söyledi. Bu kişiler içinde milletvekilleri, hakimler, savcılar, polisler, doktorlar, yüksek lisans ve lisans sahipleri olduğunu söyleyen Aydın, “Benim ağzımdan çıkan her kelimeyi teyit edecek insanlar vardı” dedi.
"DEVRETTİĞİM KİŞİLER USULSÜZLÜK YAPTI"
Tüm işlemlerini yasalara uygun şekilde yapmaya özen gösterdiğini söyleyen Aydın, “Çalışanlarım tarafından bana, şirket faaliyetlerinin suç unsuru oluşturmadığı söyleniyordu. Ben yurtdışına çıktıktan sonra işimi devrettiğim kişiler usulsüzlük yapmıştır” dedi.
"EĞER FIRSAT VERİLİRSE..."
Mal varlıklarına el koyulmaması durumunda mağdurların ana paralarını ödeyebileceğini söyleyen Mehmet Aydın, “Zaten biz kimseye kar için garanti vermedik. 130 binden fazla üye olmasına rağmen sadece 4 bin üye parasını alamamıştır. Eğer fırsat verilirse onların da parasını el koyulan mal varlıklarımla ödemek isterim” dedi.
"SÖZÜMÜ TUTAMADIM"
Kimseye bir vaatte bulunmadığını da söyleyen Aydın, “Her zaman açık ve şeffaf oldum. Yurtdışına çıkmaktaki amacım orada da Çiftlik Bank kurarak ülkeme faydalı olmaktı. Uruguay’daki mal varlıklarıma el koyulunca yurtdışındaki mal varlıklarıyla üyelerime ödeme yapacağım sözümü tutamadım” dedi.
MAL VARLIKLARININ İADESİNİ İSTEDİ
Mehmet Aydın savunmasının ardından el koyulan mal varlıklarının iadesini ve beraatini talep etti.
MAĞDURLAR DİNLENİYOR
3 bin 762 mağdurun bulunduğu davada savunmasını yapan Mehmet Aydın, aynı mahkemede aynı suçtan yargılandığı ve 750 mağdurun bulunduğu farklı bir davada da hakim karşısına çıktı. Aydın’ın yargılandığı bu davaya bazı mağdurlar da katıldı. Sırayla duruşma salonuna alınan mağdurlar şikayetçi olduğunu söyleyerek, Çiftlik Bank’a ne kadar yatırdıklarını ve ne kadar alacakları olduğunu anlattı. Mağdur V.İ Çiftlik Bank’a 20 bin lira yatırdığını, 4 bin lirasını aldığını ancak 25 bin lira daha alacağı olduğunu söyledi. Başka bir mağdur ise, 13 bin 750 lira yatırdığını ancak hiç para alamadığını söyledi.
MAHKEME BAŞKANI İKNA EDEMEDİ
Çiftlik Bank’ı televizyondan gördüğünü söyleyen bir mağdur ise, “30 bin lira yatırdım. 5 binini geri alabildim. Diğerini alamadım. Ben duruşmalara gelip gitmek istemiyorum şikayetçi değilim” dedi. Mahkeme başkanının, “Şikayetçi olabilirsin, duruşmalara gelip gitmek zorunda değilsin” diye uyarmasın rağmen mağdur şikayetçi olmak istemedi.
AYDIN: BEN BU İNSANLARI KANDIRMADIM
Dinlenen 20 mağdurdan 19’u ise şikayetinden vazgeçmedi. Mağdur ifadelerinin ardından savunması için söz verilen Mehmet Aydın, ilk duruşmadaki ifadelerini tekrar ettiğini söyleyerek, “Ben bu insanları kandırmadım. Bu insanlar yalan söylendiği için değil paralarını alamadığı için şikayetçi. Hiçbirini tanımam onlar beni televizyonlardan ve açılışlardan dinledi” dedi.
“BİZE PARAMIZI ÖDEYECEK MİSİNİZ?”
Aydın’ın savunmasının ardından izleyici sırasında oturan bir mağdur söz aldı. Mehmet Aydın’a soru sormak istediğini söyleyen mağdur, “Bize gerçekten paramızı ödeyecek misiniz? Ödeyecek paranız var mı?” diye sordu. Aydın da mağdura, “Zaten parayı ödemek için geldim. El koyulan mal varlıklarınla ödeyeceğim” dedi. Alınan savunma ve beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Mehmet Aydın’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Ne Oldu?
Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen ve gelir getirme vaadiyle çok sayıda vatandaşın mağdur olmasına yol açtığı belirtilen sistemin kurucusu olan ve 2 yıldan fazla süre firari bulunan Mehmet Aydın, Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilmişti.
"Tosuncuk" lakabıyla tanınan Aydın, 3 Temmuz'da saat 22.10'da getirildiği İstanbul Havalimanı'nda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla uçakta gözaltına alınmıştı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayı'na sevk edilen Aydın, 102 mağdurun şikayetçi olması üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcısınca ifade vermiş, ardından çıkarıldığı Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliğince "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından tutuklanmıştı.
Mehmet Aydın, Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması süren bu davada ise "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" ve "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 22 bin 580 yıldan, 75 bin 260 yıla kadar hapisle yargılanıyor.