Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar şöyle:
"Komşu ülkelerden hükumet ve devlet başkanlarını ülkemizde ağırladık. Kuveyt emirinin ziyaretiyle diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 60. yıl dönümünü manasına uygun şekilde idrak ettik.
Azerbaycan'ın Karabağ zaferi sonrasında Ermenistan ile yürüttüğü barış görüşmelerini yakından takip ediyoruz. 4 köyün Azerbaycan'a iadesi kararını memnuniyetle karşıladık. Bu tarihi fırsatın ziyan edilmemesi gerektiğini vurguladık. Azerbaycanlı kardeşlerimiz barış isteyen taraf olduklarını defalardır gösterdiler.
Bölgemizin istikrarsızlığından beslenen yabancı güçlerin oyunlarına gelinmemelidir. Türkiye olarak kalıcı barışa ulaşılması için her türlü çabayı göstereceğiz.
Adliyenin kapısını adaletin kapısı haline dönüştürmek için son 21 yılda pek çok adım attık. Hükumetlerimiz döneminde gerçekleştirilen Anayasa değişiklikleri, mevcut anayasanın artık kangrene dönüşmüş sorunlarını giderdi. Yamalı bohçaya dönüşen 82 anayasasıyla ağır aksak bugünlere gelebildik. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü darbe anayasasıyla karşıladık ve geçirdik. Bunu Türk siyaseti adına bir eksiklik olarak gördüğümü daha önce de dile getirdim. Ne yaparsak yapalım anayasaya darbecilerin zerk ettiği vesayetçi ruhu ortadan kaldıramadık. İleri demokrasi ve radikal vesayetin izlerini aynı anda taşıyan bir anayasa. Bu hakikati sadece biz değil, hukukçular da sık sık ifade ediyor.
Gelinen aşamadan şunu çok net görebiliyoruz; mevcut anayasanın yeni Türkiye'yi taşıması mümkün değildir. Yeni yüzyılda yeni anayasa ülküsünü gerçeğe dönüştürmemiz gerektiğine inanıyorum. Biz bunu kendimiz için istemiyoruz, Türkiye'nin, milletimizin buna ihtiyacı var. Gelecek nesiller özgürlükçü bir anayasa ile yönetilmeyi hak etmektedir. Siyaset kurumu, sivil anayasa yapabilecek kudrete, toplumsal teslimiyete ve temsiliyete, olgunluğa sahiptir. Türk demokrasisi yeni ve sivil bir anayasayı ülkemize kazandırarak darbe geleneği ile hesaplaşmasını tamamlamalıdır.
Yeni anayasa sadece siyasetin konusu da değildir. Sivil toplumun, akademinin, baroların, gazetecilerin ve darbelerin mağdur ettiği tüm kesimlerin de süreci sahiplenmesini arzu ediyoruz.
Türkiye'nin tarih yazdığı alanların başında hiç kuşkusuz savunma sanayi vardır. 2002 yılında yüzde 80 oranında dışa bağımlıyken bugün savunma ihtiyaçlarımızın neredeyse tamamını yerli ve milli imkanlarla karşılıyoruz. Kendimizle birlikte dost ve kardeş ülkelerin de taleplerini tedarik etmeye başladık. Bundan 10 sene önce 1,2 milyar dolar olan savunma ihracatımız 4,5 kat artışla 2023 yılında 5.5 milyar dolara yükseldi. Geçen sene 185 ülkeye savunma sanayi ürünü ihraç ettik. SİHA teknolojisinde dünyada ilk 3 ülke arasındayız.
Şu anda Afrika'dan Avrupa'ya 50'den fazla ülke Türk şirketlerinin ürettiği insansız hava araçlarını kullanıyor. İHA'lar, sadece askeri alanda değil, tabi afetlerde, arama kurtarma faaliyetlerinde de kritik rol oynuyor. Manavgat'taki orman yangınından 6 Şubat depremine kadar pek çok afette İHA'ların ne kadar büyük imkan olduğunu tecrübe ettik.
İran Cumhurbaşkanı Sayın Reisi ve beraberindeki heyetin vefat ettiği helikopter kazasında İHA'ların önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bayraktar Akıncı İHA, İranlı kardeşlerimizin talebi üzerine arama-kurtarma çalışmalarında aktif görev üstlendi. Akıncı, zorlu hava şartlarına rağmen bölgede 7,5 saat arama-tarama faaliyeti yaparak toplam 2 bin 100 kilometrelik uçuş gerçekleştirdi. Görevini başarıyla tamamladıktan sonra da ülkemize döndü.
Savunma sanayimizin ülkemizdeki belirli çevreler tarafından sık sık hedefe konduğunu biliyoruz. Tüm itibar suikastine rağmen özveriyle çalışan savunma şirketlerimize ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ziyareti, ilişkilerimizde yeni bir sayfa açma irademizin en son göstergesi oldu. Üçüncü tarafların müdahalesine gerek duymadan, komşuluk hukuku çerçevesinde Yunanistan ile temaslarımızın artmasından memnunuz. Elbette birkaç görüşmeyle her sorunu çözecek değiliz ama ortak menfaatlerimizin olduğu hususlarda uzlaşma zemini aramaktan da imtina etmeyeceğiz. Bunun sabır ve dirayet gerektiren bir süreç olduğunun bilincindeyiz. Sayın Miçotakis'in de bizimle aynı hissiyatı paylaştığını görüyoruz. Satın Miçotakis'in de bizimle aynı hissiyatı paylaştığını görüyoruz. Risklerin farkında olarak süreci kararlılıkla ilerleteceğiz.
Türkiye, uzatılan hiçbir eli havada bırakmaz. Bir diğer komşumuz Gürcistan ile iş birliğimizi geliştirme irademizi de sayın başbakan ve heyetinin ziyaretinde bir kez daha ortaya koyduk. Organize güç şebekeleri ve FETÖ ile mücadelede Gürcistan'ın daha fazla desteğini almayı ümit ediyoruz.
Kabine toplantımızda, İran halkının yaşadığı derin acıyı paylaşmak üzere ülkemizde bir günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık.