İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. GÜNDEM ”Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir” demişti, Kaboğlu’ndan yeni anayasa çıkışı: İlk üç maddenin değiştirilmesi teklif dahi edilemez

”Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir” demişti, Kaboğlu’ndan yeni anayasa çıkışı: İlk üç maddenin değiştirilmesi teklif dahi edilemez

Okunma Süresi: 3 dk

İstanbul Barosu’nun yeni başkanı İbrahim Özden Kaboğlu, seçildiği gün, anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili, ”Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir” sözleriyle tepki çekmesi üzerine yeni bir açıklama yaptı. Sözlerinin kurucu iradeyle çatışmalı kişilerin beyanlarıyla örtüştürülmesinin iyi niyetli olmadığını ifade eden Kaboğlu, ”İlk üç madde, ülke, toplum ve devlet üçlüsünü kucaklayan kurallar bütününün sacayağı olarak temeldir. Değiştirilmesinin teklifi dahi olanaksızdır” açıklamasında bulundu. Kaboğlu, yaptığı teknik açıklamanın siyasi bir zemine çekilerek bağlamından koparıldığını ve anlaşılamadığını savundu.

İstanbul Barosu yeni başkanı Kaboğlu’ndan anayasa çıkışı: Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir

İstanbul Barosunun yeni başkanı İbrahim Özden Kaboğlu, seçildiği gün, anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili, ”Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir” açıklamasında bulundu. Kaboğlu, ”Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi, tıpkı 2001’de yapıldığı gibi 1995’te başlangıç kısmındaki ırkçı ifadeler çıkartıldı. 2001 değişikliğinde ise madde 14’e İnsan Hakları’na dayanan, laik ve demokratik cumhuriyet kavramı konuldu, tanımı yapıldı” dedi. Bu açıklamasıyla Anayasa’nın 3. maddesine yönelik açıklamalarının ardından eleştirilerin odağı olan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un ardından İbrahim Kaboğlu da anayasanın ilk dört maddesine dokunulabileceğini ifade ederek anayasa tartışmalarına bir yenisini daha eklemiş oldu. Kaboğlu’na Mansur Yavaş, Muharrem İnce ve Ümit Özdağ gibi isimler tepki gösterdi. 

”Yaptığım teknik açıklama siyasi bir zemine çekilip bağlamından koparıldı, anlaşılamadı”

İbrahim Kaboğlu bu tepkilerin ardından konuşmalarının yanlış anlaşıldığını, sözlerinin Anayasa’nın ilk dört maddesi üzerine bir karaçalma kampanyası için kullanıldığını ifade eden bir paylaşımda bulundu. Yeni başkan Kaboğlu’nun paylaşımının tamamı şu şekilde:

Saygıdeğer kamuoyu, İstanbul Barosu’nun sevgili üyeleri,

20 Ekim akşamı İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu ardından hukukçulara yaptığım kısa değerlendirme sonrası, Anayasa’nın ilk dört maddesi üzerine bir karaçalma kampanyası başlatıldı... Seçim sürecinde hakkımda yürütülen gerçek dışı söylemlere karşı yaptığım teknik açıklama, siyasi bir zemine çekilmiş bağlamından koparılmış ve anlaşılamamıştır.

İlk üç madde, ülke, toplum ve devlet üçlüsünü kucaklayan kurallar bütününün sacayağı olarak temeldir. Değiştirilmesinin teklifi dahi olanaksızdır. İfadelerimin kurucu irade ile devamlı çatışma içerisinde olan kişi ve kurumların beyanlarıyla ortaklaştırılması doğru ve iyi niyetli değildir. Bu konuda toplumdaki hassasiyetin farkındayım ve bu hassasiyetle ömrünü ülkede yapılan anayasal tahribata karşı koymakla geçirmiş, bu konuda bedeller ödemiş bir hukuk insanıyım. Bu itibarla, devraldığımız görevin de sorumluluğuyla, Anayasa’nın en net savunuculuğuna devam edeceğimiz gibi, avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek için çalışacağız ve genç meslektaşların gündemini gündemimiz yapacağız.

Saygılarımla İbrahim Özden Kaboğlu

Kaynak: T24

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *