Denizli’nin Sarayköy ilçesinde çiftçiler, 5 Ağustos’a kadar sürmesini bekledikleri sulamanın 25 Temmuz’da sona erdirilmesine tepki gösterdi. DSİ Sarayköy Şubesi önünde toplanan çiftçiler, pamukların tarlada yandığını belirterek su istedi. CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, sorunun çözülmesi için Denizli Valisi ile görüşerek yarına randevu aldı. Çiftçiler, randevu haberi üzerine DSİ’nin önünden ayrıldı.
DSİ Sarayköy Şubesi önünde toplanan yaklaşık yüz çiftçi, Sarayköy Sulama Birliği’nin 25 Temmuz’da suyu kestiğini söyleyerek, bölgeye acilen su verilmesi gerektiğini dile getirdi. Yetkililer ile görüşmek isteyen çiftçiler, DSİ binasına alınmadı.
“DEVLET, BİZİM DEVLETİMİZ. BİZİ KENDİ YERİMİZE SOKMUYORSUNUZ”
ANKA Haber Ajansı'ndan yer alan habere göre, içeri alınmayan çiftçiler, “Hakkımızı gasp ediyorsunuz. Bu yaptığınız suçtur. Yetkili olarak bizimle muhatap olmuyorsunuz. Sizler bizim sayemizde varsınız. Bizleri içeri alıp, insan gibi konuşmuyorsunuz. Burada bekleyen kardeşlerimize yazık, günah” dedi.
Çiftçiler, bekledikleri yerin bir devlet dairesi olduğunu belirten görevliye ise “Devlet, bizim devletimiz. Bizi kendi yerimize sokmuyorsunuz” diye yanıt verdi.
“YANIYORUZ VEKİLİM, SUSUZ KALDIK”
Bu arada Gülizar Biçer Karaca, DSİ önüne gelerek çiftçileri dinledi Vekil Karaca’yı gören çiftçiler, “Yanıyoruz Vekilim, susuz kaldık” diye yakındı. Karaca’nın sorusu üzerine şikayetlerini anlatan bir çiftçi, “Suyumuzun bir hafta açılmasını istiyoruz. 65 gün boyunca Söke’ye nasıl su gönderdilerse bizim suyumuzu da bir hafta boyunca açacaklar. Bu memleketi yakmasınlar. Parasını peşin ödedik. Suyun var olduğunu biliyoruz. O yüzden buradayız. Daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan buraya geldiğinde, Cindere Barajı’nda 20 milyon metreküp su olduğunu ve bunu elektrik üretimi için ayırdıklarını söyledi. Cindere Barajı elektrik üretimi için yapılan bir baraj değil, sulama için yapılan bir baraj. Çok değil sadece bir haftalık su istiyoruz. Buradaki herkes çiftçi. Hepimiz evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Herkesin borcu, harcı ve derdi var. Bu duruma bir çare üretilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“UMUT VEREN ÇOK, ‘KESİLİYOR’ DİYEN YOK”
Bir başka çiftçi de şunları söyledi:
“Vekilim, herkes konuya ilişkin işine yarayan tarafı kullanıyor. Sonrasında mağdur olan da buradaki arkadaşlar, yani çiftçiler oluyor. Gecemiz, gündüzümüz yok. En büyük sıkıntı bir muhatabın olmamasında başlıyor. Su şu gün gelecek, diye ümit veren çok. Su kesiliyor diye bir bilgi veren yok. Valiler arasındaki olaya Devlet Su İşleri uymadı. Söke’ye su verilmeyecek diye bir anlaşma yapıldı. Ama 65 gün boyunca Söke’ye su verildi. Bize 17 gün, Söke’ye 65 gün su verdiler. Bizler şu anda giremediğimiz Devlet Su İşleri’nin verdikleri beyannamelere hiç tereddütsüz imza attık. Bu onlara güvendiğimiz anlamına gelir. İmzalarımızı attık ve paralarımızı yatırdık. Ödemeyen arkadaşlarımızın da maalesef banka hesaplarını gasp ettiler.”
CHP’Lİ VEKİLİN VALİYEL GÖRÜŞMESİNDEN SONRA DAĞILDILAR
Bunun üzerini CHP’li Karaca, çiftçilerin yanında Denizli Valisi Ali Fuat Atik ile telefon görüşmesi yaptı. Karaca, Vali Atik’in ağabeyinin cenazesi için şehir dışında olduğunu, akşam Denizli’ye geleceğini ve yarın da bu konuyu çözeceğini söylediğini aktardı. Karaca “Daha önce Güzelpınar mahallesindeki taş ocağı olayı da Vali’ye bu şekilde gitmişti. Vali Bey sözünü tutacağını söyledi. Bugün buradan dağılalım. Yarın Vali Bey ile sabah görüşeceğim. Gerekirse Vali Bey sizleri de kabul edecek. Bugün buradan olaysız ayrılalım. Burada boşuna beklemeyelim” dedi.
Çiftçiler, yarın Vali Atik ile kendilerinin de görüşmek istediğini belirtip, Karaca’dan bu konuda söz aldıktan sonra dağıldı.