İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4666 %-0.06
36,5354 %-0.17
3.509.176 %2.67
3.069,22 0,52
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Deprem nedeniyle Ruslar ev almaktan vazgeçti: Satışlar şubatta yüzde 40 düştü

Deprem nedeniyle Ruslar ev almaktan vazgeçti: Satışlar şubatta yüzde 40 düştü

Kahramanmaraş depremleri Rusların Türkiye’de ev alma iştahını düşürdü. Son bir yıldan bu yana neredeyse yabancıya yapılan konut satışlarının yarısını sürükleyen Rusların, deprem nedeniyle alımlarının şubat ayında yüzde 40-50 oranında düştüğü belirtiliyor.

Rusların ev alma iştahının özellikle deprem riski altındaki İstanbul’da daha fazla azaldığı dile getirilirken, Antalya gibi şehirlerde nispeten daha az düştüğü kaydediliyor. Öte yandan Rusların da artık alımlarında deprem dayanıklılık raporu aramaya başladığı da ifade ediliyor.

Yabancının talebinin 400 bin dolardan sonra düştüğünü belirten Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, depremle birlikte taleplerinin ise 40-50 oranında düştüğünü söyledi. Yabancılar arasında da deprem hassasiyeti oluştuğunu kaydeden Bucak, şu anda yabancıların da artık alacakları binayla ilgili deprem raporu sorduğunu söyledi. İstanbul’da her an deprem olabilir söylentilerinin yabancıları da etkilediğini anlatan Bucak, bu nedenle fay hattından uzak, az katlı villa tipi projelerin olduğu Beykoz, Sarıyer Maden gibi İstanbul’un kuzeyine doğru kaymaya başladıklarını belirtti.

Bu durumun piyasada markalı inşaat firmalarını öne çıkaracağını ifade eden Bucak, “Bundan sonraki süreçte talebi daha çok onlar alacak. Ancak buna karşın mahalle ya da ilçe müteahhitlerine olan talep azalacak” dedi. Bu azalmada depremden dolayı sektördeki firmaların reklam ve tanıtım çalışmalarını durdurmasının da etkili olduğunu dile getiren Bucak,  “Onun için de şubat ayında yabancıya satışlarda bir düşüş bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Düşen talebi İranlılar dolduracak

Rusların düşen taleplerine karşın İranlılara yapılan satışların devam ettiğini aktaran Bucak, “Çünkü İran parasında ciddi bir devalüasyon başladı. Ondan ötürü İran talebinde ciddi artış gözlemledik. İranlılar Türkiye’yi çok iyi tanıdıkları için deprem konusunda Ruslar kadar hassas değiller. Rusların düşen alımlarının bir kısmını doldurmaları söz konusu” diye konuştu.

Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven de, şu anda depremden dolayı Rusların ev alma kararlarını biraz daha yavaşlattığını söyledi. Rusların özellikle deprem riskinden dolayı İstanbul’da daha az alım yaptığını belirten Ergüven,

“Ancak Antalya’da alımlar daha iyi durumda. Karar verirken artık daha fazla soru soruyorlar.  Hangi bölge daha iyi hangi bölge daha sağlam diye. Bizde bu durumda son 5-10 yılda yapılmış, zemini daha sağlam olan ve az katlı yapıları öneriyoruz” dedi

Tayland, Dubai ve Karadağ'a yöneldiler

Rusların Türkiye’de azalan ev iştahı Rusya merkezli Kommersant Gazetesi’ndeki haberde de yer aldı. Haberde deprem nedeniyle Rusların Türkiye’deki ev alma oranlarının yüzde 40-60 arasında azaldığı belirtilirken, Rusyalı alıcıların istikametini Tayland, Karadağ (Montenegro), Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne çevirdiği bilgisi verildi.

Rusya merkezli emlak satış sitesi Prian.ru temsilcisi de Türkiye'den konut alan Rusların ortalama bütçesinin 142 bin Euro olarak hesaplandığını, bu müşterilerin depremden sonra bütçelerine uygun başka alternatiflere yöneldiğini söyledi. Prian.ru verilerine göre şubat ayında Rusların Türkiye'den konut alma ya da kiralama talebi yüzde 60 düşüş kaydetti.

Acente yetkilileri şubat ayında genelde düşüş gözlediklerini, ancak bu yıl talebin her zamankine kıyasla yüzde 25-30 oranında daha fazla düştüğünü belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *