Hülya Özmen- Kulis haber
Gelecek Partisi ile birleşme görüşmelerinin muhatabı DEVA Partisi’nin geniş tabanlı Meclis Grubu oluşumuna uzak durmadığı görülüyor. Kulislere göre, DEVA Partisi- Saadet ve Gelecek Partisi arasında geniş tabanlı Meclis Grubu görüşmelerinin devam ettiği, Ekim ayının son haftasında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak bütçe maratonuna kadar uzlaşmanın sağlanabileceği konuşuluyor. DEVA Partisi yönetiminin, 12 Ekim’de yapılacak 2. Olağan Kongre sonrasında daha ciddi adımlar atması da bekleniyor.
Bu yola girilmesi durumunda Saadet- Gelecek ve DEVA’nın kendi isimleri ile değil ortak bir çatı altında toplanacağı belirtiliyor. Kulislerde, çatı isimleri arasında ‘Demokraside Birlik’ ya da ‘Demokrasi İttifakı’ öne çıkıyor. Tek çatı altında toplanacak geniş tabanlı Meclis Grubunun, Bağımsızlar ve grubu bulunmayan diğer partilerle genişlemesi da amaçlanıyor.
Saadet- Gelecek Partileri Meclis Grubunun 20 sandalyesi bulunuyor. DEVA’nın katılımıyla 35 milletvekili ile temsil imkanı doğacak. Bağımsızlar ve grubu bulunmayan partilere de kapıyı açık bırakma niyetiyle sandalye sayısının 35’in üstüne çıkma düşüncesi var. Meclis’te halen Saadet- Gelecek Grubunun 20, Demokrasi Ve Atılım Partisi (DEVA) 15, Bağımsız Milletvekili 9 sandalyesi var.
Babacan ne demişti?
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TBMM'nin yeni yasama yılı açılışı kapsamında düzenlenen resepsiyonda, Gelecek Partisi ile birleşme görüşmelerin ilişkin ilişkin, "Şu anda rafta duruyor ama her an raftan inebilir. Gelecek Partisi'nden arkadaşlarımız, çok sevdiğimiz arkadaşlarımız. Yıllarca beraber emek harcadığımız arkadaşlarımız. Dolayısıyla birlikte olma arzusu Bugün olmazsa yarın olur, bakarız" yanıtını verdi.
"Temaslarımız devam ediyor"
Babacan, Meclis'te Demokrat Parti ile ortak grup kurulması sürecine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“O formül Demokrat Partili bazı arkadaşlar tarafından dillendirildi. Anlıyoruz ki parti genel merkezlerinde bu konuyla ilgili henüz bir değerlendirme yapılmamış. Biz şu anda bütün partiler ile iletişim halindeyiz. Milletvekillerimiz iletişimi kuruyor. Önemli olan şu; Türkiye için daha geniş bir birliktelik, beraberlik... Türkiye'yi iki kutuplu bir siyasete hapsetmeyen bir çıkış kapsını biz önemli görüyoruz. Geçenlerde biz Yeniden Refah Partisini de ziyaret ettik. Birçok siyasi parti ile iletişim halindeyiz. Bizim amacımız; Türkiye'yi iki kutup arasına sıkıştırmayacak, nefes aldıracak bir yol. Bunun da geniş bir birlik, beraberlik ile olabileceğini düşünüyoruz. Onun için temaslarımız devam ediyor.”