Efe, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, dört yıl önce kurulan DEVA Partisi’nin halka, delegelerine ve partililere umut olamadığı değerlendirmesinde bulundu.
Kendisinin de aralarında bulunduğu bazı üyelerin, parti yönetimine ilişkin eleştirileri olduğunu belirten Efe, ”Mevcut duruma itiraz etmekteler ve partimizin zamanla erimesine asla razı olamazlar. Bu sebeple de çalışmalarımıza başladık. Genel kongre öncesi, demokrasi ve çoğulculuğun sağlanması adına parti içinde bir muhalif grup kurup genel başkan adayı olmaya karar verdim. Yeni bir ruh, vizyon, hikaye ve yeni yüzlerle birlikte partimizi canlandıracağımıza ve ilk kuruluşta halkımızın bize gösterdiği teveccühe yeniden mazhar olacağımıza olan inancımız tamdır” diye konuştu.
Efe, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a yönelik eleştirilerde bulunarak, ”Kuruluşundan bu zamana kadar partiyi kamuoyuna deklare ettiği şekilde yönetemeyen Ali Bey’e itiraz etmek, hem DEVA Partisi hem de halkımıza umut olmak için Türkiye siyasetinde de yasal hakkım olan bu demokratik yarışta ’ben de varım’ diyorum” açıklamasında bulundu.
DEVA Partisi tüzüğünde, ”Genel Başkanlığa aday olabilmek için, büyük kongre üye tam sayısının en az yüzde on beşinin yazılı önerisi gerekir” hükmü bulunuyor.
Salih Efe kimdir?
1972 Diyarbakır doğumlu olan Av. Salih Efe, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Diyarbakır da tamamladıktan sonra 1989 -93 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde hukuk eğitimini tamamladı. 1994 yılında İngiltere de İngilizce eğitimini tamamladıktan sonra 1995-98 yılları arasında Kanada, Montreal’da bulunan Concordia Üniversitesi Siyaset Bilimleri bölümünü derece ile bitirdi. 2005- 2007 yılları arasında Atılım Üniversitesi’nde Avrupa Birliği mastırını tamamladı. 2009-2011 yılları arasında Polis Akademisi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, halen tez aşamasında olan uluslararası ilişkiler ve güvenlik doktora programını sağlık nedenleriyle bırakmak zorunda kaldı. 2001- 2002 yılları arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye masasında görevli uzman hukukçu olarak çalıştı. 2003- 2004 yılları arasında ise iltica hukuku alanında uzman hukukçu olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Ofisinde görev yaptı. Sonra Avrupa Birliğinin devlet ile gerçekleştirdiği çeşitli uyum projelerinde çalıştı. DEVA Partisi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu ve çeşitli komisyonlarda görev aldı. Halen uluslararası hukuk, AİHM, Anayasa Mahkemesi, insan hakları, mülteciler hukuku ve İnterpol hukuku alanında çalışmalar yürütüyor.