İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6935 %0.15
37,4387 %0.58
105.249,01 %3.386
3.187,02 1,01
Ara
Muhalif. GÜNDEM DEVA Partisi'nden belediyelerin gelirlerini kesme tepkisi

DEVA Partisi'nden belediyelerin gelirlerini kesme tepkisi

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri paylarından yapılan kesintilerin yüzde 50’ye çıkartılmasına tepki gösterdi. Ekmen, "İktidar hem kötü yönetiyor hem de kendi kötü yönetiminin maliyetini belediyelere yüklemek istiyor" dedi. 

Okunma Süresi: 2 dk

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Ekmen, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri payından yapılacak kesintiyi yazılı açıklama yaparak eleştirdi. Ekmen, "Bu yüksek kesinti oranları belediyelerde ciddi bir bütçe açığı yaratır, belediye hizmetlerinin aksamasına neden olur. Bu kesinti oranları, belediyelerin zaten kısıtlı olan hizmet verme kapasitesini iyice düşürür" dedi. 

Ekmen, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“ANLAMI ÇOK AÇIKTIR

İktidar kendi kötü yönetiminin faturasını belediyelere kesiyor. 21 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, belediyelerin merkezi hükûmet genel bütçe vergi gelirleri paylarından yapılan kesintiler yüzde 50’ye çıkartılmıştır. Bu kesintinin anlamı çok açıktır: İktidar hem kötü yönetiyor hem de kendi kötü yönetiminin maliyetini belediyelere yüklemek istiyor. Fakat ekonomideki kötü yönetim yüzünden kaybedilen milyar dolarlar, israf ve savurganlıkla oluşan bütçe açıkları belediyelerden yapılacak kesintilerle kapatılamaz.

BÜTÇE AÇIĞI YARATIR

İktidarı uyarmak istiyoruz. Bu yüksek kesinti oranları belediyelerde ciddi bir bütçe açığı yaratır, belediye hizmetlerinin aksamasına neden olur. Bu kesinti oranları, belediyelerin zaten kısıtlı olan hizmet verme kapasitesini iyice düşürür. Hazinenin içi boşaldıkça yerel yönetimler zayıflıyor. Anayasamıza göre yerel yönetimlere görevleriyle orantılı kaynak aktarılması gerekir. Tüm gelişmiş ülkeler merkezi ve yerel kamu kurumlarının nakit planlamasını güçlendirirken, hazinenin içinin boşalması yerel yönetimlerin Anayasadan kaynaklanan gelir kapasitelerini sınırlandırıyor. Yerel yönetimlerin elinin kolunun bağlanmak istenmesi ise siyasi otoritenin hukuk ve demokrasi anlayışının geldiği vahim noktayı gösteriyor.

CEZALANDIRMA ARACI

Hazine Bakanlığı’nca güncellenen 31.12.2020 tarihli istatistiklere göre ise belediyelerin 2021 yılı için toplam borç miktarı 10.327.720.000 Türk lirasıdır. Hazineye borcu olan belediyelerin çoğunlukla 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde el değiştiren büyükşehir belediyeleri olduğu dikkate alındığında, bu düzenlemenin aynı zamanda bir cezalandırma aracı olup olmadığı tartışılacaktır. Siyasi iktidar kaybettiği belediyeler ile rekabet hissinden bir an önce çıkmalıdır.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *