TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Devlet Bahçeli'nin satır başları şöyle:
"MHP'nin siyaseti başkaları gibi icazetli, ipotek altında bir siyaset olarak görülemez. Milletimiz ne istiyorsa dileğimiz aynıdır. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023, Türkiye'nin kader ve karar yılı, tarihsel kavşağıdır. Siyasi faaliyetlerimizi yaygınlaştırıyoruz. MHP'yi itibarsızlaştırmaya, oy oranının iniş halinde olduğunu göstermeye çabalayan kim varsa 2023'te nal toplayacak, bozguna uğrayacak.
Algı operasyonları bize sökmez. Kamuoyu araştırma şirketlerinin sipariş ve yalan anketleri, doğru duvarı yıkmaya, milletin iradesine ket vurmaya yetmez. Gerçeği bilip susanlar, gerçeği bilmeden konuşanlar kadar tehlikelidir. Bir gerçek var ki o da MHP'nin kaderi milletin kaderi, varlığı Türklüğün ebedi varlığı ile bir ve aynıdır.
Aziz milletimizin iradesi üzerine kimse ambargo koyamayacak. Bizim kiralık anket şirketlerinden öğreneceğimiz bir şey yok. Biz inkarcı değiliz, dosta güven, düşmana korku varan milliyetçi ülkücü hareketiz.
...
Tüm ilçelerimizi heyetler halinde ziyaret edip, aynı heyecan ve inançla mücadelemizi sürdüreceğiz, 2023 hedeflerimizi CHS'yi, ülkemiz üzerinde oynanan oyunları aktaracağız. Yeni sistem diyeceğiz, güçlü siyaset diyeceğiz, milli destek isteyeceğiz, kutlu emanete sahip çıkacağız.
Türkiye'nin ümitsiz ve çaresiz olmadığını göstereceğiz.
Zilletin çarkı kırılacaksa, zillet kervanının önü kesilecekse, zalimlerin karanlık senaryoları yırtılıp atılacaksa bunun yegane yolu MHP ile Cumhur İttifakı'nın tavizsiz ve emsalsiz yüksek mücadelesidir.
Tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz. İşleyen demir pas tutmaz, akan su yosun tutmaz, imanla dolu kalpler, sevdayla yoğurulmuş yürekler çağın gerisinde kalmaz, hadiselerin ardına takılmaz.
Siyasi çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz.Geçen hafta sonu MHP'li belediye başkanları ile Antalya'da bir araya gelerek ufuk açıcı iki günlük bir toplantıyı el birliği ile yaptık. Belediye başkanlarımızın duruşları, tutumları, illerine ve ilçelerine şuurla hizmet etmeleri hem sevindirici bir gelişme hem de umut verici demokratik bir fırsat olarak bir kez daha teyit edilmiştir. Bütün belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum.
2023 Haziran'a kadar durmayacağız, sürekli bir adım önce olmanın gayesi ve gayretinde olacağız. Bir günümüzü boş geçirmeyeceğiz, diğeriyle eşit olmasına göz yummayacağız. Fitnecilerin tuzaklarına takılmayacağız.
Terörizmin sancıları, aşırı ideolojilerin sakatlıkları, başarısız devletlerin savrulmaları, kitlesel ve düzensiz göçlerin neden olduğu sorunlar hiçbir coğrafya ile sınırlı değildir.
Bugünkü dünya tablosunda sayıları 85 milyona ulaşan insan, sığınmacı ya da mülteci durumuna düşmüştür. Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye'ye sığınan Ukraynalı sayısı 65 bini bulmuştur.
Silahların konuştuğu yerde insanlık susmaktadır. Savaş demek kıtlık demektir, yokluk demektir, tehdit demektir. Elbette haklı bir bahanesi olmayan, meşru bir temele dayanmayan bir savaşın kazançlı çıkanı da olmayacaktır.
Neticesi ne olursa olsun her savaşın kaybedeni insani değerlerdir. Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaların küresel enerji ve emtia fiyat artışlarını nasıl tetiklediği, salgının yaraları henüz sarılmamışken hayat pahalılığını nasıl tırmandırdığı ortadadır.
Küresel gıda ihracatının neredeyse yüzde 25'i Rusya'nın tekelindedir. Bu ülke tek başına yılda 44 milyon ton buğday ihraç etmektedir. Rusya-Ukrayna'nın buğday ihracatının durdurduğunu açıklaması felaket habercisidir. Küresel ticaretin sekteye uğraması, ekonomik faaliyetlerdeki daralmalar, çatışan tarafların enerji ve gıda ithalatı yapan ülkeler için beka düzeyinde bir tehdittir.
BM gıda ve tarım örgütünün yaptığı son açıklamalarda temel gıda emtiyalarının iki büyük ihracatçısı olan Rusya ve Ukrayna'nın tarımsal faaliyetlerindeki muhtemel aksaklıkların dünyadaki açlık sorununu kamçılayacağı iddia edilmektedir, yaşanan da budur.
Türkiye'nin 3 ana başlık altında acil ve stratejik tedbirler alması milli bir zaruret olarak karşımızdadır.
1-Gıda güvenliğinin tam ve eksiksiz sağlanması şarttır. Sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyeti, açıklamaları, Tarım Bakanlığımızın adımları milletimizi rahatlatmaktadır. MHP, tarım sektörünü, Türkiye'nin var oluş mücadelesinin temel taşı olarak değerlendiriyor. Hem doyacağız, hem doyuracağız, hem kendi kendimize yeten bir ülke olacağız. Ekilebilir terim arazilerini genişletmek ve çiftçilerimizi desteklemek zorundayız. Tarım sektörünün yüksel verimlilikle, kaliteli ürün üreten, teknolojik kullanabilen, ülke insanını besleyebilen ve ihracat kapasitesi yüksek, büyümeye katkı sağlayabilen bir yapıya kavuşturulması esastır. Üretici örgütlerinin güçlendirilmesine, tarımsal işletmelerin rekabet işlerinin artırılmasına ve pazarlama ağlarının geliştirilmesine ağırlık verilmelidir. Çiftçilere sağlanacak devlet desteği, ürünün arz ve talebini dikkate alan, üreticinin yoksulluğunu ortadan kaldıran, refah artışı sağlayan, girdi maliyetlerini azaltan, üretim maliyeti ve ürün fiyatı dengesini gözeten bir anlayışla yapılandırılmalı. Yüksek verim ve kalitede, tohum, fide, fidan ve damızlık hayvan geliştirilmesi ve üretimi desteklenmeli ve dış bağımlılığa son verilmelidir. Tarımsal ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin yükseltilmesi, istihdam sağlanması, marka olarak pazarlanmasına dayalı temel yapılanma oluşturulmalıdır.
2-Bizim enerji politikamızın temel amacı şudur, enerji dış bağımlılığının azaltılarak güvenli enerji kaynaklarının oluşturulması, yerli enerji kaynaklarının verimli kullanılması, nükleer başta olmak üzere yeni enerji teknolojilerini üretecek etkinliğe ulaşılması, enerji sıkıntı yaratacak risklerin önlenmesiyle, ülkemizin kurulu gücünün enerji talebini karşılayabilecek duruma getirilmesidir. İsrail ile kurulan temaslar, bu ülkenin doğalgazının Avrupa'ya taşınmasıyla ilgili karşılıklı ve geliştirici iş birliği kararlarının açılması, Türkiye'nin enerji konusundaki dezavantajlı pozisyonu telafi edecek hamlelerden biri olarak dikkat çekiyor.
Karadenizde keşfedilen 540 milyar metreküp doğalgaz kaynağı, Doğu Akdeniz'de bulunacak yüksek rezerv miktarı ülkemizin elini ve enerjisini siyasette güçlendirecektir. Türkiye kimseye el açacak, minnet edecek bir ülke değildir.
3-Bazı mal ve hizmetlerin, bir kısım gıda ve diğer ürünlerin fiyatlarında görülen hormonlu artışlara karşı etkili önlemlerin alınması önemlidir. Ayçiçek yağından sonra şeker fiyatlarında yaşanan tırmanışların gerçekçi bir temel olmadığı gibi piyasa şartlarının esasını da yansıtmadığı açıktır. Şekerin kg fiyatının iki haftada 7 liradan 19 liraya çıkması, bunun da siyasileştirilip istismar edilmesi, pis bir kumpasın, bayat bir ekonomik operasyonun dış bağlantıyla servis edilmesinden başka bir şey değildir. Şu an şeker eksiği değil fazlası mevcuttur. Telaşa gerek yoktur. Karaborsadan nemalanan, dini imanı para olan çıkarcılardan mutlaka hesap sorulmalı, yırtık yakalarından tutulmalıdır. Bizim önerimiz Türk Şeker'in fiyatları maliyetlere göre yeniden belirlenmesi, pancar ekim kotasının aşamalı şekilde kaldırılmasıdır.
Mesele ne ayçiçek ne de şekerdeki fiyat artışlarıdır. Dün domates soğan patates patlıcan diyerek ortalığı karıştırmaya çalışanlar bugün farklı ürünlere bel bağlamışlardır. 2023'e kadar bu karanlık kampanya hız kesmeyecek anlaşılan.
Enflasyonun ve bunun sonucu olan hayat pahalılığının geldiği noktadan biz de rahatsızız fakat zillete düşüp fiyat artışlarından siyasi propaganda konusu çıkarmaya heves edenleri de iyi niyetli göremeyiz. Devletimiz ve hükümetimiz tüm meselelere hakimdir. Türkiye'nin altını oymaya, toplumsal barışını bozmaya, huzur ve istikrarını sabote etmeye kalkışan zillet korusunu uyarıyorum. Ateş olsanız cürmüzün kadar yer yakarsınız, kendinizi de ateşe vermiş olursunuz, kışkırttığınız, gölgesinde yattığınız yalan ve dedikodular ters tepecek, alayınızı rezil edecek.
Diğerimiz Putin ve Zelenski'nin görüşmelerini en kısa sürede İstanbul'da yapması... Türkiye hakem ülke olarak kalıcı barışın hadimi olduğunu bir kez daha ispat etmiştir. Biz çatışmaların son bulmasını, ateşkes rejiminin tesisini arzuluyoruz. Geçmişte orak çekiş flamasını sallayan, Rusya yanlısı olarak mangalda kül bırakmayan gedikli Marksist, Leninist ve Sosyalistler bugün bir numaralı Amerikacı kesilmişlerdir.
yalı temel yapılanma oluşturulmalıdır.