“Ne yiyorsak onu sunarız” mottosu ile Türkiye’nin ilk gurme dondurmacısı olma özelliğini taşıyan ve dondurmalarında hiçbir katkı maddesi bulundurmayan Serez Dondurmacısı, doğallıktan gelen lezzeti tüketicilerle buluşturmak için çalışmalarını her geçen gün bir adım daha öteye taşıyor. Dünya Dondurma Günü kapsamında dondurma seçimi konusunda tüketicilere önerilerde bulunan Serez Dondurmacısı Kurucusu Serdar Kemahlı; dondurma üretiminde kullanılan her bir malzemeyi titizlikle teste tabi tutan, bünyesinde tam zamanlı gıda mühendisi ile taze üretim yapan, hijyenik, güvenilir, şeffaf bir yönetim anlayışıyla üretim gerçekleştiren markaların ürettiği doğru dondurmaların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Dondurmanın formülü doğallıktan uzaklaşmamalı
Herkes tarafından sevilen ve iyi bir tatlı alternatifi olarak görülen dondurmanın besleyici özelliğini koruyabilmesi için bazı standartlara vurgu yapan Serdar Kemahlı; “Öncelikle dondurmaların içeriğinde katkı maddesi, aroma, kimyasal kıvam artırıcı, renklendirici, hazır şurup veya yapay tatlandırıcı gibi unsurların yer almaması gerekiyor. Dondurmayı oluşturan her bir ham maddenin teste tabi tutulması, tarım ilacı (pestisit) kullanılmaması, dört mevsim taze ve doğal malzemelerin tercih edilmesi ve yüksek kaliteli sütün doğru pastörizasyon işlemlerinin ardından üretime dahil edilmesi gerekiyor. Dondurmanın satışa sunulduğu mekanda da gerekli tüm hijyen kurallarının uygulanması, dondurma üretimi yapılan tesis ve ham madde tercihi kadar önem taşıyor” açıklamasında bulundu.
Güvenli üretim, doğru dondurmanın ilk kuralıdır
Tüm dünya üzerinde büyük önem kazanan gıda güvenliği konusunun, toplumsal farkındalık düzeyinin artmasıyla çok daha kritik bir hal aldığına dikkat çeken Kemahlı; “İnsan sağlığını doğrudan etkileyen gıdada uygulanacak üretim prosedürlerinin çok sıkı olması ve uluslararası standartlarca tescillenmesi ise tüketim tercihinde belirleyici bir rol üstleniyor. Üretim
aşamasında kullanılan ham madde temininden ekipmanlara, soğutucunun kalitesinden paketleme malzemelerinin seçimine, tedarikçi seçiminden ürünün depolanmasına ve taşıma esnasında soğuk zincirin kırılmamasına kadar üretim zincirinin tamamını içine alan bir standartlar bütününü kapsayan HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Risk Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) sistemini de içeren ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin uygulanması büyük önem taşıyor. Bu noktada tüketicilerin, dondurma tercihi yaparken seçtiği markayı iyi araştırması ve gıdanın güvenliğinden emin olmadan hayatına sokmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Uygun koşullarda muhafaza edildiğinden emin olunmalı
Dondurmanın nasıl saklanması gerektiği hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Kemahlı; “Soğuk muhafaza edilmesi gereken bir ürün olduğu için soğutucu ve ambalaj kalitesi önemli unsurların başında geliyor. Dondurmaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olmasının yanı sıra dondurma vitrininin hijyenik tutulması ürünün uygun koşullarda muhafaza edilmesi adına büyük önem taşıyor” dedi.