İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7521 %0
37,3298 %-0.54
102.308,77 %2.632
3.177,28 0,84
Ara
Muhalif. GÜNDEM "Dünya Çiftçiler Günü" mesajları

"Dünya Çiftçiler Günü" mesajları

Okunma Süresi: 5 dk

BAKAN PAKDEMİRLİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Dünya Çiftçiler Günü' mesajında, "Sizin ellerinizde yoğruldu bu bereketli topraklar. Sizinle hayat buldu tarlaya düşen her bir tohum. Durmadınız, çalıştınız. Emeklerinizi alın terinizle harmanladınız. Bu aziz milletin, köklü ve asil tarihinde, daima sizlerin izi oldu. Siz ektiniz, biz doyduk bu zor günlerde. Durmadınız, çalıştınız, emeklerinizi nasırlı ellerinizle harmanladınız. İyi ki varsınız. İyi ki bu topraklara can suyu oldunuz. Türkiye tarımını, Avrupa'da birinci sıraya yükselten sizlersiniz. Emeklerinize minnettarız. Bundan sonra da güçlü ve güzel yarınlarımız sizlerin eseri olacak. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününüzü tebrik ediyor, Ramazan Bayramınızı gönülden kutluyorum" dedi.

DEVA PARTİSİ

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde bir açıklama yaptı.

Açıklamasına Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir, ulusal ekonominin temeli tarımdır’ sözlerine atıfla başlayan Aydemir, “Tarımın ve çiftçiliğin dünya tarihinde ilk defa görüldüğü, her yöresi ayrı zenginliklere sahip ve bereket saçan bu Anadolu topraklarında, emeğiyle hepimizin gıda güvenliğine hizmet eden çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz” dedi.

Aydemir şöyle devam etti: “Hatta son üç yıldır iktidar dönem dönem kendi vatandaşını, çiftçisini, halcisini, neredeyse vatan haini, terörist ilan etti. Yani kısaca iktidar, kendi plansızlığının, beceriksizliğinin, ağır faturasını çiftçiye, halciye, depocuya yükledi.

Her türlü imkânsızlığa rağmen üretim yapmak isteyen çiftçimiz, ürettiği ürünü değerinde satamaz, emeğinin karşılığını alamaz ve borcunu ödeyemez duruma düşürüldü. Tarım aletleri, traktörü, toprağı, hayvanları haczedildi. Borç sarmalında debelenir hale getirildi… Her türlü zorluğa rağmen çiftçimiz sevgiyle, hoşgörüyle üretmeye, ülkeye değer katmaya devam ediyor. 84 milyon insanımızı besleyen çiftçilerimiz ile gurur duyuyoruz.”


HDP

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Turan, “Çiftçilerin kooperatifler çatısı altında örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır.” dedi.

Rıdvan Turan yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı:

Alın terini toprağına katan ve yaşamı var eden çiftçilerimizin gününü kutluyoruz. Bu yıl da çiftçilerimizin yaşadığı ve kronik hale gelen yapısal sorunlar devam etmektedir. Tarımda, 1980’lerden itibaren uygulanan neoliberal politikalar nedeniyle örgütsüzleştirilen, sermaye karşısında yalnız bırakılan, dışa bağımlı hale getirilen, borçlandırılan, üretim araçları ellerinden alınan çiftçilerimiz varlık yokluk sorunu yaşamaktadır.

Bunların yanında 1 yılı aşkın süredir devam eden pandemiyle birlikte mazot, gübre, tohum, ilaç gibi girdilerin maliyetleri 2 kattan fazla artmıştır. Çiftçiler tarım alanlarında kalabilmek için bankalara ve tefecilere borçlanmaktadır. Zarar ettikleri için borçlarını ödeyememekte ve üretim alanlarını terk etmektedir. Dahası borçlarını ödeyemeyen kimi çiftçiler intihar etmektedir. Bugün çiftçilerin borcu 130 milyar TL’yi aşmıştır. Diğer yandan 2006’da çıkarılan Tarım Kanunu ile tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmü getirilmiş olmasına rağmen bugüne kadar çiftçilere bu oranda bir ödeme yapılmamıştır. AKP çiftçiyi uluslararası sermayenin egemenliğine terk ederek, yalnızlaştırmıştır. Bu iktidar döneminde çiftçi ne yetiştireceğine, nasıl yetiştireceğine, hangi girdiyi kullanacağına karar veren üreticiler olmaktan çıkarılarak tarla bekçilerine dönüştürülmüşlerdir.

Tarımda dışa bağımlı politikaların getirdiği yıkıcı sonuçlar pandemiyle birlikte daha fazla görülmeye başlanmıştır. Dünyada yaşanan gıda sorunu karşısında birçok ülke tarımsal ürün ihracatını sınırlayarak tarım ve gıda üretimi için önlemler almış, gıda egemenliği ve güvencesinin önemi bir kez daha gündeme gelmiştir. Şirketlerin kontrolündeki bir gıda sistemine karşı gıda egemenliği temelli politikalar önem kazanmıştır. Çok uluslu tarım şirketlerinin ürettikleri besin değeri düşük, sağlıksız gıdaların insanların bağışıklık sistemlerini zayıflattığı ve Covid-19 gibi salgınlar karşısında güçsüz kıldığı görülmüştür. Bu sebeple yerelde polikültür ve agroekoloji temelli bir tarım anlayışının gerekliliği bir kere daha ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla küçük ölçekli çiftçi ve köylülerin insanlığı beslemedeki önemli rolü dünyanın her yerinde artmıştır.

Tarımı dışa bağlı olmaktan çıkaran, tarımsal üretimde alın teri döken mevsimlik tarım işçilerini, köylüleri ve çiftçileri uluslararası tarım şirketleri ve daha genel olarak kapitalizmin karşısında koruyan yasal düzenlemeler acil olarak hayata geçirilmelidir. Çiftçilerin kooperatifler çatısı altında örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Küçük ölçekli çiftçinin borçları koşulsuz olarak kamu borcu olarak devlet tarafından üstlenilmelidir. Çiftçi kredileri için kooperatif bankası kurulmalı, tarımsal destekler 5 yıllık periyotlarla açıklanmalı ve hasat yapılmadan ödenmelidir. Tarladan tabağa dokunduğu her şeye değer katan, tarımsal üretimin her aşamasında emeği olan çiftçilerimizin gününü bir kere daha kutluyor, çiftçilerimize saygılarımızı sunuyoruz.

CHP

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Tarım stratejik bir alandır. Çiftçi refahının sağlanması gıdaya erişimi sorunsuz kılar. 2021 yılı çiftçilere, pandemi ile oluşan sorunların yanında kuraklık ve iklim olaylarının yarattığı sorunlarla beraber geldi. 22 ilde yoğun hissedilen kuraklık özellikle hububatta ciddi ürün kayıplarına neden oldu. Bu arada bazı bölgelerde yaşanan dolu ve don, meyve bahçelerini vurdu. Hububat taban fiyatları geçen yıl bu süreçte açıklanmasına karşın bu yıl halen açıklanmadı. Artan girdi maliyetleri nedeniyle ürün fiyatları geçen yıla göre, neredeyse %100’e yakın artış gösterdi. Gübre fiyatları ikiye katlandığı için daha az gübre kullanımı oluşacak ve bu da rekolte kayıpları yaratacak. Bir yerde doğal afetler, bir yerde artan maliyetler çiftçinin belini büktü. TARSİM mutlaka zarar gören çiftçiye yeterli desteği sağlamalıdır. Afetten etkilenen bölgeler afet bölgesi ilan edilmelidir. İktidar tarafından çiftçinin yanında olacak destekler açıklanmalıdır. Dünya çiftçi gününde ne yazık ki ülkemiz çiftçisi artan sorunlarla baş başa kalmış durumdadır. Çiftçinin ayakta duracak takati kalmadı. Ciddi destekler sağlanarak planlı tarım politikalarının uygulanması şart”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *