İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İngiltere’de bugün müzayedeye çıkan, üstünde “Bizans İmparatoru Muhammed” yazan ve dünyada sadece 4 adet bulunan madalyonun İBB tarafından satın alındığını duyurdu. İmamoğlu, ”bu kıymetli madalyon evine dönüyor” dedi.
İBB Başkanı İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İngiltere’de satışa çıkarılan madalyonun satın alındığını duyurdu. İmamoğlu, şöyle yazdı:
”Üzerinde “Bizans İmparatoru Muhammed” yazan ve dünyada sadece 4 adet bulunan bu kıymetli madalyon evine dönüyor. İBB, bugün İngiltere’de müzayedeye çıkan eseri satın almıştır.”
”Madalyonun olması gereken yer İstanbul’dur!”
Tarihçi Murat Bardakçı, bir yazısında; “Fatih Sultan Mehmed’e ait bu çok önemli madalyonu Türkiye’nin alması gerekir, zira madalyonun olması gereken yer burasıdır” diyeceğim ama mâlûm Bizans kompleksi yüzünden böyle bir teşebbüse girişilip girişilemeyeceğinin tereddüdündeyim...
Ama, tekrar de yeniden edeyim: Fatih Sultan Mehmed’e ait bu çok önemli madalyonu bizim almamız gerekir, zira madalyonun olması gereken yer İstanbul’dur!” demişti.
Madalyon hakkında
Madalyon, Londra’daki müzayede evi Christie’s’de bugün “İslâm ve Hint Dünyaları Sanatı, Oryantal Kilimler ile Halılar” müzayedesinde 40 ile 60 bin Sterlinden, yani yaklaşık 836 bin ile 1 milyon 250 bin lira arasında bir fiyattan açık arttırmada yer aldı.
Madalyon, Hükümdar Fatih’in vefatından sonra Napoli’de yapıldı. Onu bu denli nadir kılan ise Fatih’in unvanının bizans imparatoru olarak madalyon üstünde yer alması. Bronzdan dökülen madalyon Rönesans’ın en güzel portre madalyonlarından biri sayılıyor.
11 buçuk santimetre çapındaki madalyonun dünyada sadece üç örneği daha var. Bunlardan biri New York’taki Metropolitan müzesinde, diğerleri ise Oxford’daki Ashmolean ile Londra’daki Victoria ve Albert Müzeleri’nde.
İtalyan heykeltraş ve ressam Costanza de Ferrara’nın yaptığı bu madalyon ise Fransız koleksiyoner Charles Dupriez’nin ailesi tarafından mezata konuldu. (Kaynak: TRT Haber)