Muhalif özel
Akademisyen yazar, Strateji Uzmanı Dr. Erol Mütercimler’e sınır ötesinde TSK’yi görevlendirme yetkisi veren tezkere süresinin neden 2 yıla çıktığını sorduk.
Dr. Erol Mütercimler: 2 yıla ne için uzatıldığını hepimiz anlamakta güçlük çekiyoruz. 2 yıl denildiğinde benim aklıma gelen tek husus seçimin 2023 Haziran ayında yapılacak olması. Bu takvime göre yapıldığını anlıyorum. Sürenin 2 yıla çıkartılmış olması doğru değil fakat işin tuhaf tarafı meclis devreden çıkarıldı! Bu kararın tabi ki hukuki sıkıntıları da var.
Yabancı silahlı kuvvetler ifadesinin ne anlama geldiğini bir türlü çözemedik. Deniyor ki daha öncelerde de böyleydi, fakat bugün baktığımızda bir silahlı kuvvetler meselesi; eğer bir devleti kastediyorsanız o devleti oraya yazacaksınız, eğer o kastedilmiyor da ÖSO ya da Suriye Milli Ordusu kastediliyorsa, büyük sıkıntı açacaktır Türkiye’nin başına. Suriye’den gelen göçmenler nasıl sıkıntı yarattıysa öyle olacaktır.
Bir diğer hukuki problem ise; bu gelecek olan yabancı silahlı kuvvetler tamamen cumhurbaşkanının inisiyatifine bırakılıyor. Bütün bunlar tartışılmalı. Büyük sıkıntılara yol açacak. Türkiye’nin hayrına olacağını hiç düşünmüyorum.
Ne olmuştu?
İlk olarak 2007 yılında Irak'a asker göndermek amacıyla TBMM Genel Kurulu'nda bir tezkere kararı çıkarıldı. Bu tezkere 6 yıl üst üste birer yıl süreyle uzatıldı.
2011 yılında patlak veren Suriye iç savaşından bir sene sonra ise ilk kez Suriye'ye asker gönderilmesine yönelik bir tezkere çıkarıldı. Bu tezkere de bir kere bir yıllığına uzatıldı.
2014 yılında düzenlenen yeni tezkerede ise hem Suriye hem de Irak'a asker gönderme izni aynı metinde geçerli kılındı. Bu tezkere, son olarak 7 Ekim 2020'de bu yıl 30 Ekim tarihine kadar uzatıldı.
Söz konusu tezkereler çıktıkları dönemden itibaren hep birer yıllığına uzatıldı. Bu yıl ilk kez tezkerenin süresi iki yıl olarak belirlendi.