Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Altan Öymen, “Seçimin 14 Mayıs’ta yapılacak olması anlam itibariyle çok isabetli oldu. Çünkü 14 Mayıs, 27 yıllık bir iktidarın, demokratik kurallara tamamen uygun bir seçimle değiştiği günün yıldönümüdür. Cumhuriyet’in ilanı, Cumhuriyet’e ulaşma öncesindeki olaylarla birlikte Türkiye’nin yeniden kurulması, çağdaşlaşması sürecinin başlamasıdır” dedi.
“Araya 2. Dünya savaşı da girdikten sonra biraz gecikmiş olarak demokrasiye geçildi ama bu başlangıçta kolay olmadı” diyen Öymen sözlerine şöyle devam etti:
“Muhalefet partilerini kapatma yolunda Cumhur İttifakı’nın hedefi var”
“1947 yılında, İsmet İnönü o zamanki muhalefet lideri Celal Bayar ve CHP’li Başbakan Recep Peker’i de yanına alarak ‘12 Temmuz Beyannamesi’ olarak anılan bir bildiri ikisiyle konuşarak yayınladı. Muhalefete, demokrasinin kurallarına uyulacağı yönündeki kararlılığını bildirdi. CHP ve Demokrat Parti liderlerini de yanına alarak cumhurbaşkanlığı görevinin gösterisini de yaptı.
Muhalefet, ‘seçimlerde hile- hurda yapılıyor’ diye şikayetçiydi. 1946 seçimlerinde örnekleri de görülmüştü. Eski alışkanlıklarla ve Seçim Kanunu iktidar ve muhalefet ortaklaşa çalışıp çözdü. Hakikaten çok demokratik bir yasa çıkarıldı. Bugünde 14 Mayıs’ın anlamına uygun hareket etmek istiyorlarsa buna benzer adımlar atmaları gerekirdi. Oysa, iktidar partisi bunun tam tersini yapıyor. Muhalefet partilerini kapatma yolunda Cumhur ittifakı’nın hedefi var.”
“Bu tamamen tersine bir gidiş, seçimin demokratik geçmesi için her şey yapılmalı”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’ni hedef almış, tasfiye edilmesini istemişti. Sözlerine, “Onu bırak Anayasa Mahkemesi de kaldırılma tehdidi altında” diyerek devam eden Öymen, “Bu tamamen tersine bir gidiş. Bu 14 Mayısa 1950’ye nasıl geldiği, hangi tedbirler aldığı hatırlanırsa, bu seçimde de aynı hedef gözetilmeli. Yani seçimin demokratik geçmesi için her şey yapılmalı” değerlendirmesinde bulundu.
“Herkes seçim güvenliğinin sağlanması için elinden geleni yapmalı, bu bir memleket meselesidir”
Öymen, “İktidar açısından güç bir seçim olacak. Herkes seçim güvenliğinin sağlanması için elinden geleni yapmalı. Bu bir memleket meselesidir, demokrasimizin geleceği meselesidir. Eğer demokratik bir sonuç çıkmaz, bazı eski seçimlerde görünün manevralarla bu önlenmeye çalışılırsa bu da demokrasinin sonu olur. Tüm vatandaşların, özellikle gençlerimizin seçim güvenliğini sağlama konusunda üzerine düşeni yapmalı” diye önerdi.