İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Eski Devlet Bakanı Gemici'den İstanbul Sözleşmesi çıkışı: İşlem Anayasa’ya aykırı

Eski Devlet Bakanı Gemici'den İstanbul Sözleşmesi çıkışı: İşlem Anayasa’ya aykırı

Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedildiğini hatırlatarak, "Anayasamıza göre temel hak ve özgürlükler kanun hükmünde kararname ile düzenlenemez. Yapılan işlem bu yönü ile Anayasa’ya aykırıdır. Bu, tek adam rejiminin bizi getirdiği son noktadır" dedi.

Devlet Eski Bakanı ve OAP Sosyal Politika Masası Koordinatörü Hasan Gemici, İstanbul Sözleşmesi'nin feshi ile ilgili olarak, "Anayasamıza göre temel hak ve özgürlükler kanun hükmünde kararname ile düzenlenemez. Yapılan işlem bu yönü ile Anayasa’ya aykırıdır" dedi.

"Bir gece yarısı kararnamesi ile TBMM nin onayladığı uluslararası bir sözleşmenin tek imza İle kaldırılması tek adam rejiminin bizi getirdiği son noktadır" ifadesine yer veren Gemici, şunları kaydetti:

"Uzun zamandır muhafazakar kesimde aile yapısını zedelediği ve eşcinsel ilişkileri özendirdiği gerekçeleri ile bir kampanya yürütülerek toplumda yanlış, kasıtlı bir algı yaratılmaya çalışılıyordu. 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi (kısa adıyla İstanbul Sözleşmesi), 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İstanbul Sözleşmesi biyolojik veya hukuki, ailevi bağ olup olmadığına bakılmaksızın ev içi şiddetin (örneğin eski veya mevcut eşler, evlilik dışı partnerler, birlikte ikamet edilen aile fertleri, akrabalar veya birlikte ikamet edilen başkaları tarafından yöneltilen şiddetin) ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin standartlar öngören ve Avrupa ülkelerini hukuki olarak bağlayan bir belgedir.

İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan bu haklar ve devlete yüklenen ödevler, iç hukukta başta Anayasa, medeni kanun, Türk Ceza Kanunu ,6284 sayılı Ailenin Korunması ve Şiddetin Önlenmesine dair yasa ve uluslararası hukukta BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi (CEDAW) vb yürürlükte olan (ülkemizin taahhüt altına girdiği) sözleşmelerdeki hususlardır.

İstanbul Sözleşmesinde var olandan farklı olarak ortaya çıkan işleyiş biçimi, bütün bu konularda uluslararası denetim prosedürünün getirilmesidir. Burada söz konusu olan, her yıl benzer  konularda üye olan her devlette ne yapılıp yapılmadığının bir raporla açıklanmasıdır ve yaptırımı yoktur.

"EŞCİNSELLİĞİ ÖZENDİRECEK BİR DURUM YOKTUR"

İstanbul Sözleşmesinde aile yapısını zayıflatan bir hüküm yoktur, eşcinselliği özendirecek bir hüküm (şiddete maruz kalabilecek gruplar arasında LGBT nin de anılması dışında ! ) yoktur.
Ne yazık ki uluslararası alanda demokratik bir ülke olma yolunda itibarımızı yükselten bir sözleşme iç siyaset hesaplarına feda edilmiştir.

Kamuoyunun yakından tanıdığı kesimlerin bu sözleşme üzerinden haksız bir şekilde yarattıkları algı ile esasında karşı oldukları şey, hem iç hukukumuzda, hem de uluslararası taraf olduğumuz sözleşmelerde yer alan temel hak ve özgürlükler ve kadın hakları İle ilgili hükümlerdir.

2012 den bu güne 7000 kadın öldürülmüş, 1 milyon 600 bin şiddete uğrayan kadın koruma kararı için polise başvurmuştur.

Bu sözleşmenin toplumun her alanında şiddetin arttığı, kadınların sokaklarda şiddete uğradığı, boğazlandığı bir dönemde feshedilmesi düşündürücüdür.

Kamuoyunda bilinenin aksine aile içinde şiddete uğrayan bireyin başvurusu üzerine şiddet uygulayan kişiye uzaklaştırma öngören 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasa benim de içinde bulunduğum 55. Hükümet zamanında rahmetli Işılay Saygın’ın çabaları, Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’ün desteği ve rahmetli Bülent Ecevit’in iradesi (son sözü söylemesi) sonucu çıkartıldı ve o günlerde bir koalisyon hükümetinde bu kanunu çıkartmak devrim niteliğinde bir gelişmeydi.

Daha sonra uygulamadaki sıkıntıları, aksaklıkları gidermek ve daha etkin hale getirmek için 2012 yılında 6284 sayılı kanun çıkartıldı. Gerek 4320 gerekse 6284 sayılı yasalar geleneksel aile yapısı içinde sindirilen kadına daha özgür olmak, yaşam hakkını korumak ve içinde bulunduğu çaresizlikten kurtulmak için yasal bir çare sunmaktadır.

"ASIL KARŞI OLDUKLARI KENDİNE GÜVENLİ KADINDIR"

Asıl karşı oldukları “kendine güvenli, özgür ve hakkını arayan” kadındır.

Çıkarttıklarını söyledikleri milli görüş gömleğini tekrar giydikleri anlaşılan iktidarın bundan sonra atacağı adım 6284 sayılı kanununu yeniden düzenlenmesidir."
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *