FETÖ'nün "Ankara bölge sorumlusu" olduğu iddiasıyla yargılanan Şükrü Yıldırır, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasına tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Duruşmada, daha önce alınan ara karar gereği tanık olarak dinlenilmesine karar verilen ve başka bir FETÖ davasında yargılandığı belirtilen tutuklu sanık Orhan İnandı'nın, bulunduğu cezaevinden kurulan SEGBİS bağlantısıyla bilgisine başvuruldu.
Emniyette verdiği ifadede sanık Şükrü Yıldırır ile ilgili, "İstanbul Beşiktaş bölge imamı olduğunu biliyorum" dediği hatırlatılan ve sanığı teşhis etmesi istenen tanık İnandı, "Sanığı buradan çıkaramadım. Söylediğim şeyi de hatırlamıyorum. İfademi işkence altında verdim. Böyle bir ismi de hatırlamıyorum. FETÖ'yü de hizmet hareketi olarak biliyorum, terör örgütü olarak kabul etmiyorum." dedi.
Tutuklu sanık Şükrü Yıldırır ise tahliyesini talep etti.
Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanığın, mevcut delil durumu, ByLock kullandığına ilişkin tespitler, kaçma şüphesi ve örgüt içindeki konumu gereği tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın, "ev hapsi" ve "yurt dışına çıkış yasağı"ndan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyesine hükmetti.
Duruşma ertelendi.
Etkin pişmanlık kapsamında bilgiler vermişti
Hakkında dava açıldıktan sonra etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için itirafçı olan ve FETÖ'nün sözde ''Ankara bölge sorumlusu" olduğu belirtilen Şükrü Yıldırır, savcılık ifadesinde, yüzlerce FETÖ mensubundan bahsetmiş ve örgütün gizli toplantılarıyla ilgili bilgiler vermişti.
Sanık hakkında hazırlanan iddianamede, Yıldırır'ın, zamanla yükseldiği örgütün hiyerarşik yapısı içerisinde örgütün amaca uygun işleyişini sağlayan, İç Anadolu Bölgesi'ndeki örgüt sorumlularına görev veren ve genel stratejiyi belirleyen bir konumda olduğu belirtiliyor.
Örgütün Türkiye'yi 5 bölgeye ayırdığı değerlendirildiğinde, sanığın bölge sorumluluğu statüsünün, örgüt içerisinde ''ülke imamı'' olarak değerlendirilmesi gerektiği ve bu haliyle sanığın "FETÖ yöneticiliği" suçunu işlediğinin anlaşıldığı değerlendirmesi yapılan iddianamede, hakkında kamu davası açıldıktan sonra savcılığa başvuran sanığın etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma talebinin mahkemede tartışılması gerektiği kaydediliyor.
Sanığın ByLock kullandığının tespit edilmesi üzerine sadece arkadaş listesinde ekli bulunan bir kısım şahısların isimlerini beyan ettiği, bir kısım şahıslar ve ID kullanıcılarıyla yazışması olmasına rağmen bunları tanımadığını söylediği ve bu şahısların konumları, faaliyetleri hakkında beyanda bulunmadığı aktarılan iddianamede, sanığın kimi örgüt üyelerinin isimlerini veya bulunduğu görevleriyle ilgili eylemlerini gizlediği, ayrıca kendi eylemleri hakkında elde edilen mevcut deliller haricinde bilgi vermediği hususlarının göz önüne alınması gerektiği anlatılıyor.
Yıldırır'ın, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili yaptığı görevlerin dikkate alınması gerektiği de belirtilerek, sanıkla ilgili, "konumuyla uyumlu, samimi, yeterli ve faydalı bilgi vermediği, bundan dolayı etkin pişmanlık gösterdiğinden söz edilemeyeceği ve hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanma imkanı bulunmadığı" ifadeleri kullanılıyor.
İddianamede, sanık Yıldırır'ın "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Akın İpek: Melih Gökçek FETÖ’nün Ankara yöneticisi
FETÖ firarisi iş insanı Akın İpek, 9 Ekim 2021 tarihinde katıldığı bir youtube programında, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek'in FETÖ'nün Ankara yöneticisi olduğunu iler sürmüştü. İpek, “2015 yılının başına kadar hizmet hareketinde kimler yönetici derseniz ben Melih Gökçek’i sayarım” ifadelerini kullanmış ve konuşmasının devamında, Melih Gökçek’i FETÖ’nün Ankara yöneticisi olarak tanıdığını açıklamıştı.