Marmara Denizi'ndeki 6.2'lik deprem uzmanları endişelendirdi
Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, uzmanlar tarafından ana fay hattı üzerinde gerçekleşen ve gerilimi artıran bir sarsıntı olarak değerlendirildi. Büyük İstanbul depreminin beklendiği noktaya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta gerçekleşen bu deprem, olası büyük sarsıntının habercisi olabileceği yönünde yorumlandı.
Prof. Dr. Ziyadin Çakır: “Deprem beklenen yerde değil, ama ana fayda”
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, sarsıntının büyük depremin beklenen merkezinde olmadığını vurguladı ancak ana fay üzerinde meydana geldiğini belirterek, bu durumun gerilimi artırdığını söyledi. Çakır, “Deprem, beklenen büyük depremin merkezine 30 kilometre uzaklıkta oldu. Ancak bu sarsıntı da önemli, çünkü aynı ana fay hattı üzerinde gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Zafer Akçığ: “Enerjinin yönü izlenecek”
Prof. Dr. Zafer Akçığ ise, depremin İzmir gibi uzak şehirlerde bile hissedildiğini ifade ederek, bundan sonraki süreçte enerjinin nereye transfer olacağının önemli olduğunu söyledi. Akçığ, “Şimdi enerji İstanbul yönüne mi kayacak, yoksa başka bir alana mı? Sismologlar bunu uydu verileriyle inceleyecek. Ancak şu an araçlara atlayıp trafiği kilitlemenin bir anlamı yok.” dedi.
Prof. Dr. Naci Görür: “Kumburgaz Fayı yükleniyor, dikkatli olunmalı”
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Silivri açıklarında meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki artçı depreme dikkat çekti. Görür, bu depremin Kumburgaz Fayı üzerinde meydana geldiğini ve bu fayın kilitli bir fay olduğunu, enerji biriktirdiğini belirtti. “Zaman zaman küçük depremler yapıyor. Ancak yeri anlamlı. Dikkatli olmak lazım.” uyarısında bulundu.