İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. GÜNDEM Gazeteciler Cemiyeti'nin mesleki memnuniyet anketine göre şartlarından memnun gazeteci yok

Gazeteciler Cemiyeti'nin mesleki memnuniyet anketine göre şartlarından memnun gazeteci yok

Gazeteciler Cemiyeti Medya İzleme Raporunu ve mesleki memnuniyet araştırmasını yayınladı. Araştırma raporuna göre, "Gazeteciler şiddet ve yargılanma baskısı altında, işsizlik korkusuyla ve açlık sınırında" çalışıyor.

Okunma Süresi: 7 dk

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/ Medya için Demokrasi (M4D) Projesi, 2022 yılı Medya İzleme Raporu’nu ve 2022 yılı Gazetecilerin Mesleki Memnuniyeti Araştırması’nı yayımladı.

Sonuçlar gazetecilerin şiddet ve yargılanma baskısı altında, işsizlik korkusuyla ve açlık sınırında maaşlarla çalıştığını ortaya koydu. 43 gazetecinin hapiste olduğu 2022 yılı boyunca 78 gazeteci gözaltına alındı en az 61 gazeteci saldırıya uğradı. 1 gazeteci yolsuzluk haberleri nedeniyle öldürüldü. RTÜK ve BİK cezaları siyasi silah olarak kullanıldı, kamu kaynakları iktidar medyasına akıtıldı. Sansür yasası yürürlüğe girdi. Eleştirel haber yapanlar tehdit edildi, hedef gösterildi, tüm gazeteciler otosansüre sürüklendi. Gazeteciler kapkara geçen 2022’nin ardından 2023’e de gözaltılar, tutuklamalar ve yargılamalarla, internet basınını denetim altına almayı hedefleyen yönetmelikle girdi.

“GAZETECİLER FİZİKSEL SALDIRI ALTINDA VE AÇLIK SINIRINDA MAAŞLARLA GÖREV YAPMAYA ÇALIŞTI”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, yayımladıkları rapor ve araştırma nedeniyle yaptığı açıklamada yaklaşan seçimlere ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne vurgu yaptı, iktidara talip olan tüm siyasetçileri göreve çağırdı. Bilgin şunları belirtti: “Yıllık raporumuz ve araştırmamız ortaya koyuyor ki haklarımız, özgürlüklerimiz yine yok edildi. Maalesef 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü yine kutlayamayacağız. Çünkü 2022 gazeteciler için kapkara bir yıl oldu. Dezenformasyon bahaneli sansür yasası yürürlüğe girdi. Bir meslektaşımız, Güngör Arslan öldürüldü. Başta yerel basındaki meslektaşlarımız olmak üzere gazeteciler fiziksel saldırı altında ve açlık sınırında maaşlarla görev yapmaya çalıştı.”

"GAZETECİLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR”

Kapkara geçen yılın ardından 2023’ün de gözaltılar ve engellerle başladığını ifade eden Bilgin; “Diyarbakır’da meslektaşlarımız 25 Nisan’da yine gözaltına alındı ve yine tutuklama kararları çıktı. Suçlama ne? Belli değil. Yıllarca bu gazetecileri terör örgütü üyeliğiyle yargılayıp dosyaya gazetecilik ürünlerinden başka sözüm ona delil koyamayan yargı, bu kez hangi delillere sahip kimse bilmiyor. Bu gözaltı furyasının yaklaşan seçimle ilgili olmadığı kanıtlanmak zorundadır. Aksi halde seçim sürecine yargı eliyle müdahale anlamına gelecek bu furyada gözaltına alınan ama gazetecilik ürünleri dışında hakkında ‘delil’ olmayan gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır. 2022’de gözaltına alınan gazeteci sayısı, tespit edebildiğimiz kadarıyla 78 oldu. 227 gazeteci yargılandı 40 gazeteci değişen sürelerde hapis ceza aldı. 2023’ün ikinci yarısında bu tablonun değişmesi tüm siyasetçilerin ödevi olmalıdır” dedi.

“RTÜK SEÇİM YAKLAŞIRKEN CEZALARINI BİR SİLAH GİBİ KULLANMAYA DEVAM EDİYOR”

RTÜK’ün seçim yaklaşırken siyasi hedefli cezalarını bir silah gibi kullanmaya devam ettiğinin altını çizen Bilgin şunları söyledi; “Bürokratlar kendilerine verilen yetkiyi kötüye kullandı, suç işledi. Eleştirel yayınları nedeniyle Halk TV, KRT, Tele1 ve Fox TV’ye toplam 50 ceza verildi. Eleştirenleri ekonomik darboğaza sokmayı hedefleyen, yayıncıları otosansüre sürükleyen bu cezalara bir de kamu kaynakları açısından baktığımızda yine adaletsizlikle, yine kamuya karşı suçlarla karşılaşıyoruz. Şu çarpıcı örneğe bakın. RTÜK ATV’ye 2021 Aralık ayındaki bir sabah programında bir genç kızın kişilik haklarıyla oynandığı için yoğun eleştiriler üzerine nihayet ceza verdi. ATV’nin Aralık reklam gelirine baktığımızda 138.5 milyon TL olduğunu görüyoruz. En yakın rakibi TV8’den 44 milyon TL daha fazla. ATV, TV8’den az izlenmesine karşın bu kanalın aldığının neredeyse iki katı sürede kamu reklamı almış. Peki 50 cezaya çarptırılan Halk TV, KRT, Tele1 ve Fox TV toplumun çok büyük kesimi tarafından izlenmelerine karşın kamu şirketleri ve bankalarından ne kadar reklam almış dersiniz, sıfır saniye! İşte bu adaletsizliğin düzelmesi, bu suçların açığa çıkması gerekiyor. Bugün yayınladığımız M4D Projesi 2022-2 Raporu işte bu kamu kaynaklarının iktidar yanlısı medyaya oluk oluk akıtıldığını ve kamu reklamları yoluyla kaynak transferi yapıldığı iddialarını doğrulayan tabloları da ortaya koyuyor.”

Basın İlan Kurumu’nun da aynı RTÜK gibi eleştirel yayıncılara karşı düşmanca davranan, denetim yetkisini sadece bazı gazetelerin açığını aramaya yönelik kötüye kullanan uygulamalarıyla öne çıktığına dikkat çeken Bilgin; “2022’de Cemiyetimizin sansür yasasına karşı verdiği mücadele nedeniyle ve hukuksuz Basın Ahlak İlkeleri kararına karşı çıktığımız için gazetemiz 24 Saat’e verilen yaklaşık 1.5 milyon TL’lik resmi ilan kesme cezası bunun örneklerinden sadece biri. Kurumun yıllık net zararı 80.4 milyon TL oldu. BİK yönetimi, 175 gazeteye 650 günlük resmî ilan ve reklam kesme cezası verdi. M4D Raporu bu alanda da çarpıcı bilgi ve bulgulara yer verdi” dedi.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

“Meslektaşlarımız öldürülüyor, tutuklanıyor, gerekçesiz gözaltına alınıyor. Devlet kurumları eleştiren tüm gazetecilere ve yayıncılara düşman gibi davranıyor, ceza yağdırıyor” diyen Bilgin şöyle devam etti; “2022 Mesleki Memnuniyet Araştırması Raporumuza göre gazeteciler Basın İş Yasası’na uygun çalıştırılmıyor, açlık sınırında maaşlarla geçinmeye çalışıyor. 2023’te artık yeter diyoruz, biraz olsun nefes alabilmek istiyoruz. Tüm karar alıcıları ve iktidara talip olanları acil önlem alınması için göreve çağırıyoruz. Bu karanlık tablonun değişmesi için seçim sonuçları ne olursa olsun basın özgürlüğü için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyoruz.”

YILLIK BASIN KARNESİ 2022

43 gazeteci 2023’e demir parmaklıklar ardında başladı. 2022’de 78 gazeteci gözaltına alındı. 61 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı, darp edilerek engellendi. 227 gazeteci yargılandı 40 gazeteci değişen sürelerde hapis ceza aldı.
M4D Projesi 2022 Mesleki Memnuniyet Araştırması bulgusu: Gazetecilerin üçte birinden fazlası meslek yaşamında en az bir kez gözaltına alındı ya da yargılandı. Her beş gazeteciden üçü gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tehdit aldı.
AİHM’e 2022’de en çok başvuru Türkiye’den yapıldı, dosya sayısı 20 bin 115 oldu. Bu sayı tüm dünyadan başvuruların yüzde 26,9'unu oluşturdu.
RTÜK eleştirel dört kanala toplam 50 ceza verdi. Bu cezaların toplamı 17 milyon 98 bin 244 TLoldu.  M4D Yıllık Raporu bulgusu: En çok ceza alan kanallara hiç kamu reklamı verilmezken iktidar yanlısı yayıncılar bu yıl da kamu reklamlarıyla ihya edildi.
BİK 2022 Faaliyet Raporu’na göre, 146 günü Basın Ahlak Esasları gerekçesiyle olmak üzere 175 gazeteye toplam 650 gün resmi ilan kesme cezası verildi.
Aktif Basın Kartı sayısı 17 bin 760’a çıktı.  Araştırma bulgusu: Gazetecilerin yüzde 53,6’sının turkuaz (sarı) basın kartı yok, yüzde 7.6’sı başvuru sonucunu bekliyor.

M4D PROJESİ 2022 YILI MESLEKİ MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI

M4D Projesi 2022 Yılı Mesleki Memnuniyet Araştırması’nda veriler 331 gazetecinin katıldığı anketle toplandı. Araştırma temel olarak şu dört kategoride sonuçlar içeriyor: Gazetecilerin demografik özellikleri, çalışma koşulları, haber üretim süreçleri ve mesleğe dönük değerlendirmeleri. Haber üretim sürecine ilişkin bulguları içeren bölümde, ifade özgürlüğü, sansür-otosansür, tehdit, suçlanma, yargılanma ve cinsiyete dayalı ayrımcılık süreçlerine ilişkin sonuçlar bulunuyor Gazetecilerin mesleklerine ve onun toplumsal anlamına ilişkin algı ve değerlendirmelerini içeren sonuç ise raporun son bölümünde yer alıyor.

Araştırma sonuçlarına göre gazetecilerin sadece üçte biri Basın İş Kanunu çerçevesinde çalıştırılıyor. Gazeteciler yoksulluk seviyesinde, asgari ücret ve altında maaşlarla görev yapmaya çalışıyor. Sıklıkla işsiz kalma ve yargılanma endişesi taşıyorlar. Her beş gazeteciden üçü (yüzde 61,5) gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tehditle karşılaşıyor. Gazeteciler bu ağır siyasi atmosfer, şiddet, sansür ve otosansür ortamında günlük yasal çalışma süresinin üzerinde, yer yer 13 saati aşan mesailerle görev yapmak zorunda kalıyor. Gazetecilerin sadece yüzde 46,8’i yasal çalışma süresi olan 8 saat ve altında çalışıyor. Yüzde 38,1’i yani üçte birinden fazlası asgari ücret ve altında maaş alıyor. Gazetecilerin yüzde 82,2’si 10 bin TL altındaki ücretlerle geçinmeye çalışıyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *