İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Gençler neden yurtdışında yaşamak istiyor?

Gençler neden yurtdışında yaşamak istiyor?

VergiAlgı genç ekonomi gazetecilerinin, 18-30 yaş arasındaki 1250 genç ile gerçekleştirdikleri ankette, gençlerin yüzde 66’sının kendi işini kurmayı istediği sonucu çıktı.

Ankete katılan gençlerin yüzde 94’ü Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliği olmadığına inanırken, gençlerin yüzde 88’i imkanı olsa yurtdışında yaşamak istediğini vurguladı. Gençlerin yüzde 73’ü aldığı eğitimden memnun olmadığını ifade etti. Ankete katılan gençlerden en az ön lisans mezunu olanların yüzde 73’ü aldığı eğitimden memnun olmadığını belirtirken, bu oran en fazla lise mezunu olan gençlerde yüzde 86 oldu. Başka bir ifade ile eğitim seviyesindeki düşüş, eğitime yönelik memnuniyet oranını da düşürüyor.

İş kurmak isteyenlerin oranı yüzde 66
Gençlerin yüzde 66’sı sabit getirili bir işte çalışmak yerine kendi işini kurmayı tercih ettiğini belirtirken, yüzde 34’ü ise maaşlı bir işte çalışmak istediğini aktardı. Eğitim seviyesi yükseldikçe maaşlı çalışma isteğinin arttığı, girişimcilik isteğinin lise mezunlarında daha yüksek olduğu kaydediliyor. Gençler eğitime erişimde adaletsizlik olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların %94’ü Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin olmadığı kanaatinde.

Kuşak çatışmasından rahatsızlar
Gençlerin yüzde 74’ü kendi geleceğinden umutsuz olduğunu belirtirken, umutlu olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 26’da kaldı. Gençlerin %78’i toplumdaki kuşak çatışmasının hayatını olumsuz etkilediğini düşünüyor. 18-30 yaşları arasındaki gençlerin %43’ü İngilizce bilgisinin yetersiz olduğunu belirtirken, yüzde 38’i günlük hayatta İngilizce kullanabildiğini, yüzde 19’u ise profesyonel düzeyde İngilizcesi olduğunu kaydetti. Ankete katılan gençlerin yüzde 88’i imkânı olsa yurtdışında yaşamak istediğini belirtirken, bu soruya ‘hayır’ cevabı verenlerin oranı sadece yüzde 12 oldu. İngilizce bilmediğini belirten gençlerin yüzde 86’sının da yurtdışında yaşamak istediği söylemesi dikkat çekti. Yurtdışında yaşamak istediğini söyleyenlerin en fazla bulunduğu grup ise 18-21 yaş arasındaki gençler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *