İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4649 %-0.06
36,5398 %-0.16
3.526.886 %2.353
3.072,49 0,63
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Gerçeği taklit ederek yaşamak: İlgi manyağı

Gerçeği taklit ederek yaşamak: İlgi manyağı

Oslo’da bir kafede çalışan Signe, kaza olduğunu sandığı bir yaralanmaya tanıklık eder. Olayın şokunu atlattıktan sonra, kanlar içinde kalan bluzunu değiştirmeyip öylece evine koşar. Neredeyse can çekişen biriyle burun buruna gelmiştir, ama bu olay sayesinde hayatına ilişkin mutsuzluklar ve daha başarılı bir medyatik figür olarak gördüğü sevgilisine karşı eline güçlü bir koz geçtiğini düşünür.  Artık kendi gerçekliğini kendisi yaratacak ve bunu şöhretle paraya dönüştürmek için elinden gelen-gelmeyen ne varsa yapacaktır.  Bilerek ve isteyerek kendisini ağır hasta haline getirmek de dahil olmak üzere!

Cannes ve başka birçok uluslararası festival programında yeraldıktan sonra önce Film Ekimi’nde şimdi de sinemalarda gösterime giren “Sick of Myself - İlgi Manyağı” (Orijinal ismi SYK PIKE) adeta 2022’deki bir Baudrillard kahramanını anlatıyor.  Gerçeklik algısının yerle bir edilip tamamen “yeniden kurgulanabilir” hale dönüştüğü modern hayat simülasyonunda Signe için ölümle burun buruna gelmek mesele değil; yeter ki sevgilisinden daha çok medyatik olsun, takipçisiyle beğeni sayısı artsın ve yeni iş teklifleri çoğalsın…

Gerçeğin kurgulanması elbette kapitalizmin de yeniden kurgulanması anlamına geliyor. Tıbben ruhsal tedavi görmesi gereken biri, kendisini başarılı bir şekilde ağır hastaya dönüştürüp bunun üzerinden yeni bir kimlik yaratınca hayatının akışı değişiyor; kitap yazarlığından modelliğe kadar önü açılıyor.

Filmin odak noktası, sosyal medya evreninde yaşamanın beraberinde başkalaşmayı getirmesi ve her konuda “mış gibi” yapmanın olağan sayılması. Bilgisayar kullanırken robota robot olmadığımızı ispat etmek nasıl tuhaf gelmiyorsa, Signe’nin herkese yalan söyleyip ciddi hastaymış gibi dolaşması da kimselere garip gelmiyor; çevresindekilerle birlikte hayatın gerçekleri an be an yeniden kurgulanıyor.

Norveçli yönetmen Kristoffer Borgli “İlgi Manyağı-Syk Pike” ile hipergerçeklik yani simülasyon içindeki yaşantımıza ayna tutuyor.  Son dönemin bu en çarpıcı ve özgün filmini kaçırmayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *