Muhalif- Ankara
Gürsel Tekin konuya dair yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’nin ormanları yalnızca ağaçlardan ibaret değil; onlar bizim yaşam kaynağımız, nefesimiz. Ancak görüyoruz ki, bir yandan yangınlar, diğer yandan maden izinleri ve plansız odun üretimi bu mirasımızı tehdit ediyor. Orman köylüsüne keçisini otlattığı için ceza kesen zihniyet, iş makinelerine ve madenciliğe göz yumuyor. Bu çelişkiler, geleceğimizi yok ediyor. Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelesini sürdürüyor ancak bu yangınlar kadar ciddi bir tehdit de ormanlara verilen maden izinleri. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre, 2012-2022 yılları arasında 236.425 hektar ormanlık alan yangınlarla kül olurken, aynı dönemde 109.884 hektar orman alanı madencilik faaliyetleri için tahsis edildi. Özellikle 2015 yılı, bu durumun çarpıcı bir örneği: Yalnızca 3219 hektar orman yangınlarla yok olurken, aynı yıl 8743 hektar alan maden izinleriyle tahrip edildi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarının yaşandığı 2021 yılında 139 bin hektar ormanımız kül oldu. Ancak aynı yıl, 16 bin hektardan fazla orman alanı madenciliğe açıldı. Bugün iş makineleri ormanlara serbestçe girerken, orman köylüsüne hayvanını otlattığı için ağır cezalar kesiliyor. Bu, kabul edilemez bir çelişkidir. Ormanlarımız yalnızca ekonomik bir kaynak olarak görülemez. Onlar, bizim iklim krizine karşı en güçlü savunma hattımızdır.
Türkiye’nin ormanları yalnızca yangınlar ve maden izinleriyle değil, artan odun üretimiyle de tehdit altında. Türkiye Ormancılar Derneği’nin 2020 raporuna göre, 2017 yılında 20,5 milyon metreküp olan odun üretimi, 2021 yılında 36 milyon metreküpe çıktı. Bu, yalnızca dört yıl içinde %75’e varan bir artış anlamına geliyor. Ormanların doğal yenilenme kapasitesini aşan bu üretim, orman ekosistemini zayıflatıyor.
Yıllardır ucuz kereste ithalatına dayanan ahşap endüstrisi, döviz krizinden sonra ormanlarımızı tüketmeye başladı. 2021 yılında odun üretimi 36 milyon metreküpe ulaştı. Ancak bu üretim, ormanlarımızın yenilenme hızını dört kat aşmış durumda. Bugün plansız üretimle ağaçlarımızı kesiyoruz, yarın ise nefes alacak alan bulamayacağız. Bu gidişata dur demek zorundayız.
Sayıştay raporları, maden izinleri konusunda yeterli denetim yapılmadığını ortaya koyuyor. Sınır aşımları, ruhsatsız yapılar ve izin dışı kullanımların tespit edildiği maden sahalarının büyük bir kısmında hukuka aykırı faaliyetler yürütülüyor. 687 maden sahasının denetlenmesi sırasında 497 sahada sınır ihlali, 49 sahada ruhsatsız yapılaşma, 31 sahada ise izin amacı dışında kullanım tespit ediliyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün maden izin sahalarını etkin bir şekilde denetleyememesi büyük bir sorundur. Hukuk tanımayan maden şirketleri, ormanlarımızı talan ediyor. Sayıştay raporları, bu denetimsizliği defalarca ortaya koydu. Ancak ne yazık ki, bu konuda hala yeterli bir adım atılmış değil. Ormanları koruma yasalarını hayata geçirmediğimiz sürece, geleceğimizi koruyamayız."
Gürsel Tekin, “Bu konuda herkesin harekete geçmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Ormanlarımıza sahip çıkmak bir tercih değil, zorunluluktur. Bugün attığımız adımlar, çocuklarımızın geleceğini belirleyecek. Ormanlarımızı korumazsak, kuraklık, sel ve doğal afetler daha da artacak. Bu mücadelede toplumun her kesiminin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Unutmayalım, doğa bizimle pazarlık yapmaz. Onu korumazsak, kaybeden biz olacağız. ” dedi.