Gülüm, HDP'li bazı milletvekilleri ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında katı atık ve geri dönüşüm işçilerinin sorunlarına değindi.
Katı atık ve geri dönüşüm işi yapanların yaşam koşularının zorluğuna işaret eden Gülüm, "Son aylarda polis, jandarma ve AK Parti'li belediyeler aracılığıyla geri dönüşüm işçilerinin çekçek araçlarına el konuluyor, işçiler sokak ortasında keyfi bir şekilde gözaltına alınıyor, tartaklanıyor, hakaretlere uğruyor ve para cezaları kesilerek ekonomik yoksullukları derinleştiriliyor." dedi.
Bu işçilerle dayanışma içerisinde olduklarını belirten Gülüm, geri dönüşüm alanındaki güvensizliğin sona ermesini ve ağır çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.
Ne olmuştu?
İstanbul Valiliği, 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamada "Şehrimizde izinsiz-ruhsatsız atık toplama ve ayırma faaliyetleri; başta çevre ve halk sağlığı sorunları olmak üzere, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açmakta, ayrıca kamu zararı ve haksız kazanca sebebiyet vermektedir. Bütün bu olumsuzlukları gidermek amacıyla denetimlerimiz devam ediyor, devam edecektir" ifadeleri kullanılmıştı.
Açıklamanın ardından İstanbul’un farklı ilçelerindeki atık depolarına operasyonlar düzenlenmişti. Ümraniye’deki atık kağıt depolarına düzenlenen polis baskınında gözaltına alınan üç kağıt toplayıcı, mahkeme tarafından tutuklanmıştı.
200'e yakın geri dönüşüm işçisi gözaltına alındı
5 Ekim’de ise İstanbul Ataşehir’de kağıt toplama alanlarına gece saatlerinde baskın düzenlenmiş 200’e yakın geri dönüşüm işçisi gözaltına alınmış, depodaki malzemelere de el konulmuştu.