Milli Savunma Bakanlığı, ''Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere bugün saat 13.55’te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25’te irtibat kesilmiştir. Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir. öz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızdan 11’unun şehit olduğu, 2 kahraman silah arkadaşımızın ise yaralandığı belirlenmiştir'' denildi.
Kazanın ardından Kara Kuvvetleri´nde 1996’dan bu yana görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin ülkemizde daha önce karıştığı 3 kazada 28 asker şehit olmuştu. Bugünkü kazayla birlikte şehit sayısı 39’e yükseldi.
21 ASKER TAŞIYABİLİYOR
Alımına 1993’te karar verilen AS532’lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa’da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri’ne 1996’dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri’ne verildi.
Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar’lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.
KAZA-KIRIMA UĞRAMAK NE DEMEK?
Kırımı uğramak sözü havacılık terimlerinden biridir. Helikopterin kırıma uğramasının sebepleri farklılık göstermektedir. Helikopter kırıma uğraması, helikopterin tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi anlamına geliyor. Bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı hadisedir. Bu tarz olaylarda can kaybının olmaması kırım anlamına gelir. Can kaybının olması durumunda olay 'kırım' değil 'kaza' şeklinde ifade edilir.
HELİKOPTER KAZALARININ NEDENLERİ NELER?
-Operasyonel hatalar yani kullanıma ya da bakım usullerine yönelik hatalar,
-Mekaniksel ya da elektriksel arızalar ve çeşitli dış etkenler
-Motor arızası ve kuyruk rotoru ile ilgili yaşanan sorunlar,
-Olumsuz hava şartları dolayısıyla görüş mesafesinin düşük olması,
-Çok alçak irtifada uçulması ve çeşitli pilotaj hataları gibi sebeplerin helikopter kazalarında önemli rol oynamaktadır.